Už v těchto dnech se rozhoduje o příštím mistrovi

Ne, ne, nemám na mysli žádného mistra ve fabrice, ale vítěze následujícího ročníku Gambrinus ligy.  Tím posledním byla Viktorie Plzeň a tu by jistě chtěla vystřídat pražská Sparta, případně další české kluby.

Samozřejmě nejde jen o mistra, ale i o další umístění. Někdo má ambice zajistit si příčku, zaručující evropské poháry, někdo se chce pohybovat v klidném středu tabulky a někomu stačí se v nejvyšší soutěži zachránit. Pro všechny ovšem platí, že o splnění jejich plánů se rozhoduje již dnes, tedy dávno před zahájením mistrovské soutěže. A platí to vlastně ve fotbalu obecně pro všechny.

Předpokládám, že každého napadne letní přípravné období, tzn. spousta tréninků zaměřených na kondici (sílu, rychlost, vytrvalost atd.), herní složku fotbalu, taktiku, tréninková soustředění, přípravná utkání apod. Souhlasím, trénink je důležitý, ale o splnění svých plánů se v klubech rozhoduje ještě dříve. Mám na mysli vytvoření fungujícího hráčského kádru, tedy týmu, který by měl tyto klubové cíle splnit. A tady já vidím klíčový faktor pro úspěšnost klubu, což si ještě nedávno u nás v Česku kluby, tedy přesněji jejich šéfové a často i trenéři neuvědomovali. Já osobně na tuto oblast trenérské práce kladu velký důraz a pokud jsem měl možnost alespoň částečně ovlivnit složení svého týmu, tak se mi to vždy vyplatilo. Je pravda, že ne vždy jsem tuto možnost od klubu dostal a potom je trenér postavený před tým, který složil někdo jiný a  ten „jiný“ má třeba zcela rozdílné nároky na hráče, než nastupující trenér. Stačí třeba jen jeden negativní hráč, který navíc má vliv na ty ostatní a problém je tu. I mně se to stalo.

O jakých nárocích mluvím? Poskládat fungující mužstvo vyžaduje splnění spousty kritérií. Fotbal vyžaduje mnoho individuálních předpokladů hráčů, ale tak, aby byl vytvořen fungující tým. O jaké individuální předpoklady jde? O vhodné věkové složení týmu (starší, střední a mladší generace), typologii hráčů z hlediska fyzických předpokladů (vysoké, střední menší postavy), schopnosti plnit povinnosti na jednotlivých postech v týmu (brankař, obránce, středový hráč, útočník), pohybových a kondičních předpokladů (rychlostní typy, dynamické, silné v osobních soubojích, dobré ve hře hlavou, konstruktivní s dirigentskými schopnostmi, ambiciózní, ctižádostivé, s motivací, disciplinované, s potřebnou mentalitou a charakterem atd.).

Vidíte, že těch kritérií je hodně, a proto podle  nich složit co nejlépe fungující fotbalové mužstvo je velmi důležité a pro úspěšnost nezbytné. Pokud se to trenérovi nepodaří, tak dříve nebo později dojde k tomu, že se nedostavují výsledky a trenér je odvolán. Jenže toto řešení nastává i v situaci, kdy neměl možnost zasáhnout do volby vhodných typů hráčů. Všimněte si, že i na nejvyšší evropské úrovni dochází k tomu, že nový trenér si tzv. přivede do nového klubu hráče, které zná z předchozí spolupráce s ním v jiném klubu. Před nákupem hráče je totiž třeba zohledňovat nejen jeho fotbalové předpoklady, ale také jeho mentalitu a charakter. A to je často u nás oblast podceňovaná, což se některým klubům nevyplatilo. Např. Spartě v angažování Řepky, Českým Budějovicím u stejného hráče a navíc Řezníčka, Slávie s Blažkem a další. Já na charakter hráče kladu velký důraz a pokud mám tu možnost (což není běžné), tak hráče, který tato moje kritéria nesplňuje neangažuji.

Dalším aspektem, který se stává u nás pravidlem je strategie klubů zaměřená na angažování perspektivnějších, tedy mladších hráčů, které je možné  po určité době, a dobře odvedených službách pro klub, ještě někam dál se ziskem prodat. Co si budeme nalhávat, o peníze jde i ve fotbalu nejvíce a v dnešní době jich nemá nikdo nazbyt. Klubů, které toto ještě nepochopily je už dnes minimum.

Já mám tuto osobní zkušenost již z roku 2001, kdy jsem po úspěšných dvou sezónách v Ratíškovicích dostal nabídku trénovat prvoligový Jablonec. V té době pan Pelta působil ve Spartě a financí v Jablonci nebylo nazbyt. Proto mi před podpisem trenérské smlouvy bylo řečeno, že peníze na posily nejsou a je třeba sehnat mladé kluky bez profesionální smlouvy, posunout je sportovně dál a potom prodat. Takové hráče jsem sehnal a s tím hrál úspěšně první ligu. Opakuji bylo to již před 12-ti lety. Zkušení hráči, rozuměj drazí hráči, museli odejít, což nesli těžce a zlobili se na mě. Dokonce se mezi staršími hráči i v jiných klubech o mně tradovalo, že starší hráče nemám rád. Byl to nesmysl. Já jen byl v tomto loajální s klubem a jeho novou strategií. Už tenkrát platilo, že o penězích rozhoduje klub, podle toho zvolí sportovní strategii a trenér se musí podřídit nebo smlouvu nepodepsat, což jsem tady, na svých webových stránkách psal několikrát.

Proto je složení mužstva velmi důležitou součástí trenérské práce a prvním a základním předpokladem jeho úspěšnosti (týmu a tím i trenéra). Ta stejná pravidla platí i pro složení realizačního týmu. Tuto možnost jsem také ve své trenérské kariéře všude neměl. A jak se tato fáze, podle mého názoru, daří českým klubům nejvyšší fotbalové soutěže budu psát příště.

Komentáře nejsou povoleny.