První fáze mistrovské soutěže GL probíhá

Podzimní část Gambrinus ligy ročníku 2013-2014 již začala. Kdo četl můj předchozí komentář, tak již ví, že fotbalové soutěže obecně nezačínají prvním kolem, ale  první  fází, kterou jsou změny v hráčských kádrech jednotlivých týmů.

Mám na mysli změny do klubu i z klubu, tedy příchody i odchody. Výkonnosti týmu někdy také prospěje i odchod některého hráče. Hráčské změny jsou navíc buď na hostování, často s opcí na přestup, nebo přímo na přestup. Ten je buď po vypršení smlouvy nebo je hráč ještě pod smlouvou, což ovlivňuje jeho cenu atd. Jak moc je tato první fáze mistrovské soutěže důležitá potvrzuje loňský případ Slovanu Liberec. Po zisku titulu na podzim doplnil Liberec svůj hráčský kádr o několik nevyzkoušených a tedy po všech stránkách neprověřených hráčů hlavně zahraničních a výsledkem bylo 9. místo s reálným nebezpečím sestupu. Vedení dokonce rozhodovalo, zda odvolá trenéra Šilhavého. Nakonec jej podrželo, několik hráčů přes zimní období z klubu odešlo (také ti, kteří v létě přišli) a byl angažován zkušený Radek Kováč. A všechno je jinak, přitom trenér je stejný. Příčinou je jednoznačně nevhodné letní doplnění týmu a naopak šťastná ruka v zimní „nápravě“.

Není to tedy nic jednoduchého, ale já se v tomto komentáři budu zabývat prostými fyzickými příchody, eventuálně odchody z kabin jednotlivých klubů GL, nikoliv spekulacemi médií. Začnu kluby, které nás budou reprezentovat v evropských pohárech a podle pořadí v tabulce posledního ročníku GL.

Na řadě je tedy Viktoria Plzeň. V klubu skončilo hostování, z mého pohledu problémového hráče Sparty, Zemana. Osobně ho neznám, ale podle toho, co jsem o něm četl, tak mě to nepřekvapuje. Naopak, překvapilo mě jeho angažování do Plzně. Trenér Vrba zřejmě vycházel z jeho fotbalové typologie a předpokladů a věřil, že ho dokáže změnit k lepšímu v oblasti přístupu k fotbalu, což se mu zřejmě nepodařilo. Já to předpokládal, protože nevěřím na totální změnu mentality a charakteru hráče. A ta, jak jsem psal v předchozím komentáři, je u mě velmi důležitá. Stejným případem byl Řepka ve Spartě, Blažek v Liberci, Řezníček v Mladé Boleslavi a Českých Budějovicích a další. Naopak do Plzně se přemístil olomoucký Hořava a já to vidím naopak, jako výborný tah trenéra Vrby. Hořava je konstruktivní fotbalista, který je i zodpovědný v plnění defenzívních úkolů a to je v dnešním fotbalu klíčové. I defenzívní typy, včetně všech obránců musí být konstruktivní (říkáme tomu musí umět hrát fotbal). Četl jsem, že by měl časem nahradit Pavla Horvátha a ten čas, podle mého názoru, již nastává. Viděl jsem totiž Viktorii Plzeň asi před měsícem v utkání v Olomouci. Z tribuny bylo daleko lépe vidět, než v televizi, jak již lídr plzeňského týmu pohybově nestíhá. Někdy mi ho bylo doslova líto, jak se snažil běžecky vyrovnat hráčům soupeře, ale už to nejde. Já vím, on to nahrazuje jinými schopnostmi, ale to už je málo. Pavel Horváth je pro tým i tak velmi důležitý, ale dnes již postupně více v kabině, než na hřišti.

Druhým „novým“ hráčem v týmu Plzně je Petržela. Úvozovky v předchozí větě jsou namístě, protože Petržela se vrací po roce, kdy přestoupil do německého Augsburgu, ale tam se neprosadil. I když celou sezónu moc nehrál, tak určitě návrat do známého prostředí mu dodá novou motivaci a klid a bude pro tým přínosem.

Pozadu ve změnách ve svém kádru nezůstává ani největší konkurent Viktorie Plzeň pražská Sparta. Smlouva skončila Jarošíkovi a nebyla prodloužena. V případě náhrady by prý mohli odejít i další starší hráči Zápotočný, Vidlička a Matějovský. U toho posledního jmenovaného se na chvíli zastavím. Nejdříve se jej zastanu, protože je kritizován za to, že jako kapitán nepřivedl Spartu k titulu, na rozdíl od Horvátha, Chovance a dalších hráčů před několika lety. Jenže tenkrát to měli tito kapitáni lehčí, protože Sparta kralovala nejen českému klubovému fotbalu, ale i jeho zákulisí. V tomto smyslu je v těžší pozici nejen kapitán Matějovský, ale i trenér Lavička.

Teď k druhé straně mince u Matějovského. Ve Spartě se na něj spoléhali nejen jako na kapitána, ale dokonce předpokládali, že bude lídrem týmu. A to byl naprostý omyl. Marka jsem poznal po fotbalové, ale i osobnostní stránce. Ta fotbalová je téměř v pořádku, jenže ji ovlivňuje negativně ta lidská. I v nadcházející sezóně má týmu fotbalově co dát, ale horší je to po lidské stránce. On je totiž sebestředným člověkem, zaměřeným především na sebe, na svoje potřeby a zájmy. Navíc i v rodině utvrzovaný odmalička v tom, že je nejlepší a pokud to někdo vidí jinak, tak tomu nerozumí a je jeho nepřítelem. Dokonale se v tomto směru odhalil po utkání s Plzní, které mu vyšlo skvěle. Bez špetky pokory si postěžoval na protěžování Plzně a jeho konkurenta Horvátha v médiích a tím opět řešil svoje osobní mindráky. Neuvažoval v rovině týmu Sparty, ale v té osobní. Proto v emotivních situacích na hřišti ani mimo hřiště nedokáže sám sebe usměrnit. Trpí paranoidní představou, že pokud není něco podle jeho představ, tak člověk, který tam figuruje je jeho nepřítel. Ať je to rozhodčí, trenér nebo soupeřův hráč či média. Domnívám se, že kapitánská páska mu je na obtíž, pocit zodpovědnosti ho v těchto projevech ještě podporuje.

Návrat Kamila Vacka ani já nevnímám, jako náhradu za Matějovského. Opakuji Marek má týmu Sparty fotbalově stále co nabídnout. Vacek zkrátka zvyšuje konkurenci ve středu hřiště a navíc Sparta se připravuje na velmi bohatý zápasový program a tam potřebuje širší kádr kvalitních fotbalistů. A Vacek kvalitní je, navíc je to poctivý týmový hráč.

Letos i v předchozích sezónách se několika fotbalistům, kteří se vrátili ze zahraničí do GL stalo, že neuspěli. Často to svádějí na jednání klubů k nim, ale často to bylo podceněním kvality české nejvyšší fotbalové soutěže z jejich strany. Kluby zkrátka požadovaly za nadstandartní podmínky také nadstandartní přínos těchto hráčů pro jejich tým a v tom se s hráči neshodly. Výčet těchto hráčů by byl dlouhý a nyní se rozrostl  o Skácela, kterému nebyla ve Slávii uplatněna opce na prodloužení smlouvy. Trenér Petrouš se k tomu nedávno vyjádřil, že tréninku a přípravě nedával takovou razanci, jakou by bylo třeba a to vystihuje všechno. Skácel naopak v rozhovoru tvrdil, že trénoval na 100%. Já zcela jistě věřím hodnocení trenéra, protože i v tomto případě je hráčových 100%  už dnes málo. Jsem přesvědčen, že do tohoto seznamu se nezapíše ani Vacek ve Spartě ani Petržela v Plzni. Oni úroveň GL zažili ještě nedávno a navíc stále mají velkou sportovní motivaci. Kdežto Skácelovi jde především o co nejdelší prodloužení hráčské kariéry, i když si to nepřizná. A k tomu potřebuje dostat smlouvu. Zkrátka sportovní ctižádost už tam není a projeví se to i v tom tréninku.

O trendu českých klubů směrem k perspektivním hráčům jsem se zmínil. Opačným směrem jde nováček GL Znojmo pod trenérem Kalvodou. Tahouny na hřišti i v kabině by měli být zkušení hráči Olomouce Heinz a Drobisz. Je to logická volba, protože GL budou hrát z týmu Znojma zřejmě všichni ostatní poprvé a zkušené hráče nováček potřebuje. Jen nevím, zda na tyto dva nebude GL moc. Marek Heinz překvapil na jaře i mě. Znojmu hodně pomohl. Sám přiznává, že potřebuje pro fotbal klid a pohodu, která ve Znojmu byla. Jenže v té vyšší soutěži GL toho klidu moc mít nebude a to se ví, že potom je Marek pro tým daleko méně prospěšný. Možná mě překvapí, jako mě překvapil ve FNL. Brankař Drobisz pomůže trenérovi určitě v kabině.

Zaujala mě, ale nepřekvapila aktivita Příbrami angažováním Švancary a Řezníčka. O tom druhém jsem psal nedávno. Trenér Straka věří, že jej změní. Já tomu nevěřím. A Švancara? Určitě bude mít velkou motivaci, aby vedení Brna dokázal, že neměl v Brně končit. I já patřím k těm, které by překvapilo, kdyby byl pro tým trenéra Straky velkým přínosem. Fotbal se posouvá směrem, který už Švancarovi nesedí. Navíc bude v cizím prostředí, bez blízkých apod. Je to sice mediálně vděčný fotbalista, ale to nejlepší na hřišti už má za sebou a v Brně už to vědí, bohužel pro Příbram a trenéra Straku, oni ještě ne.

Určitě se objeví ještě mnoho dalších hráčských výměn, přestupů a hostování. Bude zajímavé, jak se klubům vydaří a vyplatí. To procento vydařených by mělo být co nejvyšší a podle toho by se měli také trenéři hodnotit. Práce trenéra není jenom trénink, ale aby byl tým úspěšný, tak se nejdříve  musí vytvořit. A já jsem zvědavý, jak se to komu povede.

Komentáře nejsou povoleny.