Není lídr jako lídr

Během fotbalového utkání Gambrinus ligy mezi Libercem a Spartou mě zaujalo poměrně brzké střídání hráčského lídra Sparty Marka Matějovského. Po utkání, které Sparta prohrála 0:2 jsem se zamyslel nad pozicí lídra fotbalového týmu.

 Nad jeho vlivem na spoluhráče, vlastně nad jeho charakteristikou, vlastnostmi a předpoklady, které každý lídr musí splňovat. Svého lídra potřebuje každá skupina lidí, kteří chtějí společně něco dokázat. Např. lídra potřebuje i fungující firma. Já se budu zabývat lídrem ve fotbalové kabině.
Podle mého názoru hráč, který se může považovat za lídra kabiny musí splňovat spoustu předpokladů. Zdaleka k tomu nestačí jen být zkušeným fotbalistou. Takových je mnoho a lídry se nikdy nestali a nestanou. Základní podmínkou by měla být jeho nadstandardní výkonnost a jeho hráčská prospěšnost pro tým. Podmínkou tedy není vysoký věk. Lídr musí být příkladem v plnění si svých povinností pro své spoluhráče a tento přístup musí vyžadovat i po nich. K tomu, aby mohl takto pozitivně působit na spoluhráče, tak musí mít jejich respekt, musí být pro ně přirozenou autoritou.
To ovšem nestačí. Lídr kabiny musí být pozitivní k trenérovi, realizačnímu týmu a klubu. Musí být trenérovým pomocníkem v působení na hráče. Nesmí se vyhýbat převzetí zodpovědnosti za tým na hřišti i mimo něj. Nesmí se nikdy vzdávat a podlehnout beznaději.
To pořád ještě nestačí. Lídr musí mít i odpovídající lidské vlastnosti. Musí být sebevědomý a současně mu nesmí scházet pokora. Musí dokázat motivovat své spoluhráče a na hřišti pozitivně komunikovat. Tím mám na mysli nejen chválit, ale i odpovídajícím způsobem verbálně pokárat ku prospěchu týmu. Musí ovlivňovat atmosféru v týmu, budovat pozitivní soudržnost a tím pomáhat trenérovi a celému týmu.
Lídr je zkrátka vyjímečným hráčem a těch moc není. Já se ovšem zaměřím na srovnání lídrů tří  týmů Gambrinus ligy. Plzně Sparty a Liberce. Jsou to totiž tři na jaře nejúspěšnější týmy a jejich lídry dobře znám.
Začnu u Liberce. Ten se ve srovnání s podzimní částí GL hodně zvedl. Velkou zásluhu na tom má jeho nový lídr Radek Kováč. Z přísných kritérií, která jsem uvedl v úvodu tohoto svého komentáře splňuje všechna. Fotbalová kvalita je neoddiskutovatelná, Radek je profík, to stejné vyžaduje i od spoluhráčů, u kterých má velký respekt. Je to komunikativní člověk, kamarádský a nepokazí žádnou legraci. Vždy je ho plno, je stále v dobré náladě, zkrátka pozitivní člověk. Ano, je pravda, že se rád baví, ale dovede posoudit, kdy je to vhodné. Vzhledem k tomu, že je už v současné době lidsky zkušenější a otcem rodiny, tak v tomto ohledu trochu přibrzdil. Pro trenéra ideální lídr týmu na hřišti i v kabině.
Lídrem Plzně je známý šprýmař Pavel Horváth. Toho jsem sice netrénoval, ale všichni jej dobře známe. Udržuje hráčskou kabinu Plzně neustále ve střehu, udržuje dobrou náladu a bez něj na hřišti je Viktoria poloviční. Už mu to sice tolik neběhá, ale nahrazuje to jinými herními přednostmi. Je oblíbený i u fanoušků. Jen svoje problémy s osobní váhou by zřejmě trenér Vrba rád oželel. Jinak na něj určitě nedá dopustit.
Třetím lídrem v tomto komentáři je Sparťan Marek Matějovský. Když mě před časem deník Sport oslovil s dotazem, zda je Marek vhodným lídrem pro Spartu, tak jsem vyslovil pochybnosti. Věděl jsem proč a moje pochybnosti se potvrdily. Marek má k tomuto označení zcela jistě sportovní předpoklady, ale nesplňuje dalších několik kritérií, která jsou pro tuto pozici nezbytná a to  potom negativně ovlivňuje i jeho sportovní formu. Tento stav prožívá právě v těchto dnech v několika posledních utkáních.
Marek je uzavřeným člověkem, v kabině o něm moc není slyšet a to se k lídrovi nehodí. Je člověkem nesmírně ješitným, sebestředným, a proto ve své hlavě řeší především sebe. Lídr přeci musí myslet na všechny a pracovat pro všechny. Potvrdilo se to i po jeho skvělém výkonu v utkání s Plzní, kdy svoji frustraci z toho, že v médiích byla dlouhodobě kladně hodnocena Viktoria Plzeň a její lídr Pavel Horváth na úkor Sparty a Marka Matějovského, léčil připomenutím tohoto postoje médií a upozorněním, že po dnešku to bude jinak. Zkrátka mu chybí velkorysost směrem k soupeři a obecně k druhým lidem. Jakmile se mu něco nelíbí, nedokáže se s tím srovnat a čeká na příležitost k odvetě. Nevím, jak se projevuje v hráčské kabině Sparty, ale určitě ne jako správný lídr. Při své osobní nabubřelosti nemá patřičný respekt k autoritám. Vzpomeňte si na skandál po jeho přestupu do anglického Readingu. V tisku si dovolil kritizovat práci tehdejšího trenéra tohoto týmu, což způsobilo velký poprask. Tak se totiž fotbalista v profesionálním prostředí nechová, ale on to ještě tenkrát tak nevnímal. Zřejmě jej o tom musel poučit jeho manažer. Zbytečně proto diskutuje i s rozhodčími a dělal to již ve dvaceti letech, kdy jsem s ním pracoval já v Jablonci. Ne, to není vhodný typ na lídra fotbalového týmu.
V tomto ohledu je Sparta pozadu, ale je to lepší varianta, než když byl lídrem pasován Tomáš Řepka. Ten byl sice zkušeným fotbalistou, ale byl špatným příkladem pro mladší spoluhráče (pro Kadlece byl prý vzor), nebyl loajální ke Spartě ani některým trenérům a negativně tak ovlivňoval hráčskou kabinu. Klubu tímto negativním vlivem a osobním jednáním Tomáš Řepka způsobil velké sportovní a ekonomické ztráty. Proto by kluby a trenéři neměli dělat chyby ve výběru lídrů svého týmu. V Plzni a Liberci se evidentně trefili dobře.

Komentáře nejsou povoleny.