Po 26. kole Gambrinus ligy se začíná vyjasňovat

Čtyři kola před koncem letošního ročníku GL se začíná pomalu vyjasňovat na čele, v závěru prvoligové tabulky i ve hře o třetí místo. Ne, vůbec si nemyslím, že je rozhodnuto o titulu a sestupujících týmech, ale několik překvapujících výsledků se opět narodilo a ty způsobily drobné vyjasnění.

Tím nejnepříjemnějším výsledkem pro příznivce Sparty Praha byla zcela jistě porážka jejich týmu v Liberci. Po sobotním vítězství Plzně s Českými Budějovicemi těsně 3:2 se tak její největší soupeř vzdálil na pět bodů, což se zdá v této chvíli rozdíl rozhodující. Jenže to tak být vůbec nemusí. Kde je psáno, že Plzeň za týden porazí na svém stadionu rozjetou Slávii a potom vyhraje v Olomouci. Co chybělo, aby útočník Českých Budějovic Řezníček v úplném závěru v Plzni proměnil jasnou tutovku. Vlastně on by ji proměnil a vyrovnal tak na 3:3, kdyby nepředvedl doslova na poslední chvíli artistický zákrok obránce Plzně Limberský.
Pro všechny Sparťany je výsledek 0:2 z Liberce zklamáním, ale ještě větším fakt, že byl zcela zasloužený. Liberec Spartu předčil herním zaujetím a nasazením, hráči Liberce hráli srdíčkem. Sparťané podruhé za sebou (po remíze s Jihlavou 2:2) zklamali výsledkově i výkonem. Vypadá to, že euforii po výhře s Plzní nezvládli a i v tomto momentu se projevila nepřítomnost hráčského lídra v jejich týmu. Není ním Jarošík ani Matějovský, kterého dokonce trenér Lavička asi v 60. minutě vystřídal. Ke vstřelení branky tentokrát Spartě nepomohly ani příchody útočníků Kweukeho a Bednáře ve druhém poločasu.
Oba soupeře trénují kamarádi z Plzně Lavička a Šilhavý. Při pohledu na ně jsem si vybavil rok 1979, kdy jsem byl hráčem Plzně a do zimní přípravy k nám byli zařazeni nadějní dorostenci právě tito dva dnes již „padesátníci“. Poznal jsem je jako velmi slušné a pracovité talentované fotbalisty a jsem rád, že se tak projevují i v jinak velmi agresivním fotbalovém prostředí jako trenéři.
Když hráči Sparty nastupovali k utkání v Liberci, tak už věděli, že Viktoria Plzeň má aktuálně o pět bodů více. Jak už jsem vzpomenul v úvodu, porazila zřejmě již sestupující České Budějovice 3:2. Po brzkém vedení 2:0 po brankách Daridy v nástupu do druhého poločasu hráči soupeře podcenili a ten dokázal vyrovnat na 2:2. Tři důležité body zajistil brankou Řezník a vzpomínaným obranným zákrokem Limberský a udělali tak určitě radost dalšímu mému spoluhráči z Plzně Jirkovi Sloupovi, kterému vedení klubu předalo k jeho „šedesátinám“ před tímto utkáním dres se stejným číslem.
Důležitá utkání ve hře o sestup se hrála v Hradci Králové a Ostravě. Do Hradce přijelo Slovácko a očekávalo se, že domácí tým pod vedením mladého trenéra Prokopce naváže na výhru v Teplicích. Dlouho to tak vypadalo, domácí vedli 2:1. Jenže v poslední desetiminutovce hráči Slovácka otočili výsledek na 2:3 a odvezli si tak velmi cenné tři body a domácímu týmu tak zadělali na velký problém. Tento výsledek udělal radost i dalším ohroženým týmům (Brno, Ostrava, Příbram), protože se vytvořil v tabulce GL mírný bodový odstup tří týmů: Českých Budějovic, Teplic a právě Hradce Králové a to vyhovuje všem ostatním.
Dalším zajímavým a očekávaným utkáním byl souboj domácí Slávie Praha s Jabloncem. U domácích proto, že po předchozí porážce v Příbrami byl odvolán od týmu Slávie trenér Rada a Jablonec stále  hraje o bronzovou medaili. Slávia vyhrála jasně 5:1 a pozitivní změna se projevila nejen na výsledku, ale i uvolněném kvalitním výkonu celého týmu. Nový trenér se však zachoval ke svému zkušenějšímu kolegovi Radovi velice korektně a nezneužil tohoto utkání k jeho kritice a to se mi líbilo. Stejně tak i gesto trenéra Rady, který svému nástupci ihned po utkání telefonicky pogratuloval. Za zaznamenání určitě stojí skvělé výkony hráčů Slávie Juhara a Mičoli, kteří vstřelili po dvou brankách a opravdového lídra kabiny Karola Kisela, který hned u čtyř branek asistoval.
A co na tento výsledek vedení Jablonce? Ještě večer odvolalo trenéra Kotala z funkce. Neznám situaci uvnitř klubu aniv hráčské kabině, ale jedno vím jistě a řekl jsem to před časem do médií na dotaz, zda bude Jablonec na jaře hrát o titul, jasně. Nebude, protože prodej dvou klíčových hráčů je pro všechny aktéry v Jablonci (hráče, trenéry i diváky) demotivující faktor. Pro trenéra tím byla vytvořena velice složitá situace, kterou se zřejmě nepodařilo zvládnout. Na druhou stranu je mi jasné, že ekonomické zajištění klubu je vždy na prvním místě, jenže to se těm zainteresovaným velmi těžko vysvětluje.
Ostravský Baník porazil v důležitém záchranářském boji Příbram 2:0 brankami, koho jiného, než Milana Baroše. Jenže to by zřejmě nestačilo, kdyby se o čisté konto několikrát svými skvělými zákroky nezaskvěl brankář Baníku Bárta. Zajímavostí údajně bylo pátrání po tom,, za co dostal Milan Baroš žlutou kartu. Prý se ničím neprovinil. Byla totiž čtvrtá v pořadí, což znamená jeho absenci v dalším utkání v Teplicích, které bojují o setrvání v nejvyšší soutěži. Milan Baroš má zřejmě jasno. Byla udělena na objednávku…
V Brně v utkání s Mladou Boleslaví zase padaly branky po nedovoleném zahrání míče rukou. Jenže ty měly zcela opačný význam. Domácí útočník Švancara si evidentně tímto nedovoleným způsobem (používá jej docela často a tentokrát mu to konečně vyšlo) pomohl k úniku, po kterém nezištně přihrál střelci Frejlachovi. Na druhé straně nešťastná ruka obránce Brna pomohla k pokutovému kopu hostům, kterou Magera proměnil a upravil tak stav utkání na 1:1. Stejným výsledkem skončilo utkání v Jihlavě, kam přijela pražská Dukla. Oba týmy mají nejvíce remíz v GL (13 a 12), takže tento výsledek ani nepřekvapil.
V úvodu zmiňované vyjasňování se po tomto kole netýká jen boje o titul a o záchranu, ale i o třetí místo, zaručující účast v Evropské lize. Po podzimu byly jasnými favority týmy Jablonce a Olomouce. Oba dokonce figurovaly v seznamu uchazečů o první místo. Dnes je všechno jinak.  V tomto 26. kole oba zmiňované týmy prohrály a na třetí místo se jarní spanilou jízdou protlačil Liberec. Jeho výhra se Spartou byla dokonce šestá v řadě.
Tentokrát se činili i střelci branek. Do sítí jich nastříleli 26, což je jarní rekord. Před tím padlo nejvíce branek ve 23. kole 25.
 
 
 
 

Komentáře nejsou povoleny.