Strhující průběh 25. kola GL

 Jak jsem uvedl v závěru komentáře k 24. kolu GL, program 25. kola svedl proti sobě soupeře, jejichž měření sil slibovalo atraktivní podívanou. Vždyť kromě „honičky“ Plzně se Spartou se hrálo 5 utkání, ve kterých šlo tzv. o šest bodů, protože se vzájemně střetly týmy, bojující o stejnou cílovou metu.

 Dvakrát o třetí místo (Dukla se Sigmou a Mladá Boleslav s Libercem a dokonce třikrát o záchranu (Slovácko s Českými Budějovicemi, Teplice s Hradcem Králové a Brno s Ostravou). K tomu bonbónek o titul a tím tentokrát začnu.
Sparta na domácím trávníku senzačně neporazila Jihlavu, dokonce prohrávala 0:2 a musela zachraňovat alespoň remízu 2:2. Určitě si mnozí klademe otázku, jak je možné, že po skvělých výkonech s Plzní a trojnásobném K.O. Olomouci se najednou stejný tým představí v tak negativním světle. Kdyby neměl trenér Lavička možnost oživit útočnou sílu svého týmu útočníky z lavičky (jinak to napsat nešlo) Kweukem a tentokrát především Bednářem, který na gól Lafaty přihrál a vyrovnávací sám vstřelil, tak by Sparta prohrála. Najednou se vytratila schopnost týmu agresivně napadat rozehrávku soupeře, už v zárodku zachytávat jeho protiútoky, generálské schopnosti Matějovského se zcela vytratily. K němu jen malá poznámka. V utkání s Plzní jsem jej označil za generála, který řídil svoje vojsko. Po utkání si „zchladil žáhu“ na týmu Plzně a konkurentovi Pavlu Horváthovi.  V Ostravě jeho výkon byl za očekáváním, což si „léčil“ stížnostmi na kvalitu trávníku a podavače míčů. Už to potvrzuje, že není v pohodě a s Jihlavou se to potvrdilo. Do tohoto schématu zapadá i jeho „červený“ faul v Ostravě. To všechno bylo v Ostravě z jeho strany zbytečné a „ten fotbalový tam nahoře“ mu to teď vrátil.
Pikantní na utkání Sparty s Jihlavou byl také fakt, že za soupeře z Vysočiny momentálně chytá dlouholetý brankář Sparty Blažek. Možná někoho, jak je u nás zvykem, napadlo, že by mohl být ke Spartě „loajální“. Ukázalo se, že nebyl, protože hráčům Sparty vychytal, zejména v závěru utkání, několik vyložených šancí. Před utkáním se s ním, sice se zpožděním, dodatečně rozloučilo vedení Sparty i solidně zaplněné tribuny. Sám Blažek se i po utkání vyjadřoval o svém sparťanském srdci, a proto si málo kdo dnes již vzpomene, že brankář Blažek je odchovancem Slávie Praha. Dobře si totiž vzpomínám na své trenérské začátky u dorostu Sigmy Olomouc a na utkání s dorostem Slávie na dnešním Andrově stadionu. V brance stál Jaromír Blažek a třetí branku vstřelil křížnou ranou nějaký Radek Bejbl.
Zaváhání Sparty chtěla zcela jistě využít Viktoria Plzeň. Hrála v Jablonci, odkud se body běžně nevozí a určitě se na to spoléhala i Sparta. Jenže Plzeň v tomto utkání potvrdila, že taková utkání dovede zvládat. Dokonce i v situaci, kdy obdržela první branku utkání. I tady se potvrdilo, že její hráči zúročují zkušenosti z těžkých utkání v evropských pohárech. I v takové těžké situaci nepanikaří a cílevědomě jdou za výhrou. V Jablonci otočili zápas na 1:3 a vedou Gambrinus ligu o dva body. Až po závěrečném 30. kole GL budeme moci tvrdit, zda 25. kolo a dvoubodová ztráta Sparty měla zásadní vliv na vítěze. Pravda je taková, že Viktoria Plzeň má teď svůj osud ve svých rukou.
Pojďme teď k „šestibodovým utkáním“. Nejdříve o „bronz“ se v Praze na Julisce, fotbalovém stánku Dukly Praha,  představila Sigma Olomouc, která před tím v součtu s pohárem šestkrát prohrála. V Praze uhrála bezbrankovou remízu, což je pro ni, vzhledem k průběhu utkání, úspěch. Další dvojice týmů, pošilhávajících po třetím místě zaručujícím postup do Evropské ligy, se střetla ve strhujícím utkání  v Mladé Boleslavi, kam přijel tým z nedalekého   Liberce. Toto utkání bylo nejen kvalitní, ale i dramatické až do posledních vteřin. Škoda, že jej nesledovala, podobně jako v Německu, návštěva okolo 50 tisíc diváků. Utkání gradovalo až do samého konce, kdy rozhodl o výhře Liberce 2:3 Jiří Štajner. Zajímavostí utkání byl neproměněný pokutový kop. Bundesligou prověřený David Jarolím trefil tyčku branky Kováře a míč poté vrátil do branky, což pravidla nedovolují. Přitom za ním stojící spoluhráč Magera se chystal míč regulérně dorazit do sítě. Naštěstí si byl zcela jistý rozhodčí a okamžitě signalizoval, že branka neplatí, na rozdíl od rozhodčího při podobném pokutovém kopu Limberského z před několika kol. Ten se musel nejdříve poradit s kolegou.
K dalšímu dramatu v GL se schyluje na konci tabulky. V týdnu Baník Ostrava porazil nejtěsněji 1:0 Jihlavu a v tomto kole se uchazeči o nominaci do FNL utkali mezi sebou. Je zajímavé, že žádné ze tří utkání neskončilo nerozhodně a byly tak využity všechny body (při remíze jeden „propadne státu“). Vítězství Slovácka s Českými Budějovicemi se očekávalo. Hostující tým tak zřejmě už nic v GL nezachrání. Největším překvapením byla prohra Teplic na vlastním stadionu s Hradcem Králové 0:2. Hosté před tímto kolem odvolali trenéra Plíška a tým vedl v Teplicích nejmladší trenér v GL Prokopec. Hradec Králové vedl již v 15. minutě 0:2 a ke druhé brance mu pomohla kuriozita. Míč, pomalu letící vedle branky nasměroval do sítě drn trávy, ležící před brankou. S trochou nadsázky by se dalo říci, že o sestupu z GL letos může rozhodnout volně ležící drn. Pro Teplice je smutné, že to byl drn z jejich domácí hrací plochy a rozhodl v jejich neprospěch.
Další dramatické, i když ne tak kvalitní, utkání se hrálo v Brně. Tam přijel tradiční rival z Ostravy. Oba týmy potřebují body k záchraně a dlouho to vypadalo, že si všechny tři odveze do Ostravy hostující Baník. Ještě v 80 minutě vedl 1:0, ale drtivý závěr Brna, zejména jeho dvou nejzkušenějších hráčů Zavadila a Švancary, otočil skóre a tři body zůstaly v Brně.
Napínavou podívanou slibovalo utkání Příbram vers. Slávia. Ani ne tak na hřišti, jako v hledišti a na lavičce Příbrami, kterou koučuje trenér Straka, sparťanský srdcař, vyhoštěný ze Slávie jejími fanoušky. Nakonec rozum zvítězil, v tomto smyslu utkání proběhlo v klidu. Na hřišti Příbram vyhrála zaslouženě 2:0, ale i když to Franta Straka nepřiznal, tak největším vítězem byl on. A zaslouženě.
Na závěr trochu tradiční statistiky. Body i branky si domácí a hostující týmy rozdělily spravedlivě na polovinu. Navíc body i branky ve stejné výši. Body domácí : hosté 11:11, branky domácí : hosté 11:11.
Do konce GL zbývá sehrát 5 kol. Pouštět se do odhadů, jak všechno dopadne si netroufám. Nic totiž není předem jasné a příkladem může být i ztráta dvou bodů pražské Sparty s Jihlavou. Proto si raději počkejme, co nám přinese už to následující 26. Určitě to bude zase spousta zajímavostí a dramatických okamžiků a já se už na ně těším.

Komentáře nejsou povoleny.