Co mě ještě v tomto týdnu zaujalo

Poslední čtyři kola Gambrinus ligy se stala pro moravské týmy velmi neúspěšná. Získaly dohromady jen 9 bodů, zatímco v prvních čtyřech jarních kolech to bylo bodů 24. Díky úspěšnějšímu podzimu se přímo v pásmu sestupu nacházel pouze Baník Ostrava, ale pomalu se k němu přidalo Brno a teď i Slovácko.

Ostrava dnes hraje odložené utkání s Jihlavou a potřebuje naplno bodovat. Po utkání Baníku s favorizovanou Spartou byly ostravské Bazaly plné optimismu. Utkání bylo hodnoceno i ze strany trenéra Pulpita jako vydařené. Má to ale háček. Trenér zvolil v utkání s favoritem taktiku důsledného bránění se snahou o rychlý protiútok. Věděl, a já s ním souhlasím, že s ofenzivním fotbalem by s týmem kvalit Sparty neuspěl. Nemyslím si, že už on i jeho hráči více mysleli na dnešní utkání s Jihlavou, kde mají větší šanci na úspěch. Hráli naplno, vždyť hrát se Spartou před zaplněným stadionem je pro každého hráče svátek. Jenže pravda je taková, že dnešní způsob hry Baníku s Jihlavou bude jiný, aktivnější a mnozí si myslí, že automaticky povede k zisku tří bodů. Ono to tak ale nemusí být. Aktivnější hra bude totiž soupeři dávat možnosti na rychlý protiútok, který nebudou stíhat hráči Baníku zachytávat a klidně se může stát, že Jihlava v Ostravě vyhraje. Jak to bude ve skutečnosti budeme vědět již večer. Já jen chtěl potvrdit, že dobrý, defenzivní výkon se Spartou automaticky neznamená výhru se slabší Jihlavou. Často je to totiž naopak.
Další událost, která mě zaujala bylo prohlášení Marka Matějovského po utkání v Ostravě, ve kterém kritizoval Baník Ostrava z toho, že úmyslně nepřipravil hrací plochu podle jeho představ, a že podavači míčů byli úmyslně instruováni ke zpomalování navrácení míčů do hry. Marka znám dobře, proto mě to nepřekvapilo. On je dnes výborný fotbalista, ale jeho ješitnost je velice nadprůměrná. Já vždy tvrdím, že ješitní jsme všichni, i já. Jenže někdo více a někdo méně. Marek docela hodně. Kdo si vzpomene na jeho vyjádření po vítězném utkání s Viktorií Plzeň, ve kterém byl nejlepším hráčem na hřišti, tak to zjistí také. Z jeho vět bylo cítit, jak těžce snášel období, kdy byla za tým s nejlepšími výkony považována Plzeň, že tvůrce hry Plzně Pavel Horváth byl hodnocen lépe, než on. A po vítězství s tímto, z jeho pohledu, nadhodnocovaným soupeřem, si to opravdu užíval. Podobné to bylo tentokrát na Bazalech. Místo toho, aby po vítězství Sparty projevil určitý nadhled a pokoru, tak s pocitem vítězství nelenil a hodnotil věci, které mohl velkoryse pominout. To k němu docela sedí. Zkrátka těžce akceptuje pochvalu konkurenta a v okamžiku svého úspěchu mu to vrátí i s úroky. Často se chová paranoidně. Za věcmi,  které se mu nelíbí, vidí něco úmyslně namířené proti němu nebo jeho týmu a na okamžik, kdy mu to všechno vrátí je ochoten čekat velmi dlouho, aniž by na to zapomněl.
Přemýšlel jsem o tom, zda tento můj odhad jeho povahy není neobjektivní. Ukázalo se, že není, protože dnes odpoledne mi volal novinář z jednoho regionálního deníku, v kterém dělali anketu. Otázkou bylo, zda připomínky Marka Matějovského po utkání v Ostravě měly opodstatnění nebo byly zbytečné. Zítra si tento deník zakoupím a jsem zvědavý, kdo bude na tuto anketní otázku odpovídat a jak odpoví. Moje odpověď je jasná. Přes tento svůj paranoidní problém se měl povznést už proto, že jeho tým nakonec vyhrál. Já bych problém s nepokropenou hrací plochou, která hru zrychluje, přirovnal k tenisovému Davis cupu. Tam totiž domácí tým volí druh povrchu, na kterém se bude hrát. Každý volí takový povrch, který jeho hráčům vyhovuje. Stejné je to i ve fotbalu. Když slabšímu soupeři vyhovuje pomalejší, tedy nepokropený povrch hrací plochy, tak proč by ji kropil. To není žádná povinnost.
 

Komentáře nejsou povoleny.