Tak jsme se konečně dočkali

Po velmi chutných předkrmech české reprezentace v Turecku a Plzně se Spartou v Evropské lize jsme se také dočkali zahájení naší nejvyšší fotbalové soutěže Gambrinus ligy svým prvním jarním kolem, celkově 17. Jak je u nás tradicí, začínalo se v klimatických podmínkách odpovídajících zimnímu období.

Vznikla kolem toho polemika o vhodnosti hrát v těchto podmínkách fotbal. Podle mého názoru se hrát mělo. Jinak by ztratilo smysl podmiňovat účast v GL mimo jiné vyhřívaným trávníkem. Všude, kde se hrálo byly terény, právě díky vyhřívání, docela slušné a dalo se na nich hrát kvalitní fotbal. Tyto podmínky jsou ovšem horší pro diváky. Je jasné, že některé počasí odradí, ale téměř všude v Evropě (až na pár výjimek) se přeci nejvyšší soutěže hrají a to i v klimatických podmínkách podobných, jako u nás a stadiony jsou plné. Zkrátka v počasí to není. I když se ozývají hlasy zejména z Ostravy, vlastně hlavně od zřejmě nového klubového „mluvčího“ Milana Baroše. S jeho argumenty pro odložení utkání nesouhlasím. Návštěva 9 tisíc diváků je přeci důkazem, že lidé i za těchto podmínek přijdou, pokud mají proč. Zasněžené sedačky jsou problémem klubu, který nemá vyhovující stadion, mimo jiné se zastřešenými ochozy.
Teď už konečně k jednotlivým utkáním. Většina klubů se netajila tím, že chtějí začít jaro plným bodovým ziskem. Podařilo se to jen pěti týmům z první poloviny tabulky (Plzeň, Sparta, Olomouc, Mladá Boleslav a Liberec). Zejména oba naše „evropské“ týmy potvrdily dobrou formu a přispěly i velkou měrou k nízkému počtu vstřelených branek 15 součtem 7, tedy skoro polovinou.
V jejich případě mě zaujal fakt, že k tomu oba trenéři, Lavička a Vrba, využili zvýšené konkurence v útoku. Sparta nasadila v 63. minutě za stavu 0:0 čerstvého Kweukeho a v 80. minutě Bednáře a to rozhodlo o její výhře 4:0. Kweuke asistoval u všech branek a Bednář tu poslední vstřelil. Plzeň tentokrát nasadila svoji nejdražší zimní posilu Tecla od začátku, jeho konkurent Bakoš jej vystřídal v 64. minutě za stavu 1:1 a do konce utkání on sám vstřelil dvě rozhodující branky. Tedy stako se přesně to stejné, jako v obou utkáních Plzně s SSC Neapol, jen si oba hráči vyměhili role. Na obou případech se potvrdilo, že oba tyto naše nejlepší (protože nejbohatší) kluby budou těžit z toho, že mají širší hráčský kádr v potřebné kvalitě, než jejich konkurenti v Gambrinus lize.
Začátek jarní části GL se také  vyznačuje několika návraty hráčů ze svých zahraničních fotbalových cest. Mám na mysli např. Jarolíma v Mladé Boleslavi, Fenina a Gecova ve Slávii, Kováče v Liberci (odchovance Sigmy a mého někdejšího svěřence) a nesmím zapomenout na největší mediální bombu Milana Baroše. Jak se jim bude dařit ukáže čas, ale pokud někdo z nich podcení kvalitu naší nejvyšší fotbalové soutěže, jako to udělali někteří jejich předchůdci a stanou se jen vhodným marketingovým tahem, tak budou zklamaní nejen oni sami, ale i jejich nový klub a především kluboví příznivci.
Už po prvním jarním kole se ukazuje, že o titul si to rozdají Plzeň a Sparta, o sestup bude tuhý boj. Nikdo totiž z druhé poloviny tabulky nevyhrál a nezískal potřebné tři body. Bez bodu z Olomouce odjela Slávia, ze Sparty Slovácko a z Mladé Boleslavi Příbram. Prohry byly těsné, o branku. Ostatních pět týmů získalo jen po bodu za remízy. Máme se tedy na co těšit a při pohledu z okna, kde svítí sluníčko to platí dvojnásob.

Komentáře nejsou povoleny.