Fotbal versus olympiáda

 V současné době se pomalu rozjíždí nová fotbalová sezóna, na kterou se už všichni fanoušci této nejrozšířenější hry na světě moc těší. K těm patřím i já. Velkou konkurencí pro fotbal bude olympiáda v Londýně, která začíná v pátek 27.7.2012, shodou okolností ve stejný den, kdy začne naše nejvyšší fotbalová soutěž.

Pro některé české kluby již sezóna začala uplynulý týden. Týmy Liberce, Mladé Boleslavi a Plzně absolvovaly předkola evropských pohárů, týmy Olomouce a opět Liberce se střetly o Superpohár. Nejdříve pár slov o největší sportovní akci na světě, olympiádě.
Tato akce byla vždy i pro mě tou největší. První olympiáda, kterou si z dětství vybavuji byla v roce 1964 letní v Tokiu a ve stejném roce zimní v rakouském Insbrucku. Tu další, letní v Mexiku si pamatuji moc dobře. Zlaté medaile gymnastky Čáslavské, atletky Rezkové, skokanky do vody Duchkové atd. Nelze zapomenout na gigantický skok do dálky Boba Beamona z USA, který svými 890 ti centimetry „uletěl“ na mnoho let všem ostatním. Sledoval jsem přímé přenosy klidně celou noc. Česká televize měla jen jeden program a časový posun způsobil, že to hlavní se vysílalo v noci. Zrovna jsme měli letní prázdniny, takže to nebyl problém. Od té doby proběhlo olympiád několik, ale na ty jsem už neměl tolik času, postupně u mě získával převahu fotbal. Stejné to bude určitě i v letošním létě, proto se budu v další části tohoto komentáře věnovat již jen začínající fotbalové sezóně.
Po úspěšném EURO 2012 bylo „okurkové“ fotbalové léto poměrně krátké a, jak jsem napsal v úvodu, pomalu se rozjíždí fotbalové soutěže. Naši zástupci v evropských pohárech nastoupili trnitou cestu předkoly Ligy mistrů a Evropské ligy a věřme, že alespoň jednomu, raději dvěma se podaří do hlavní soutěže kvalifikovat.
Liberec mě v domácím utkání se soupeřem z Kazachstánu moc nepřesvědčil. Nevypadal dobře pohybově, což se po náročné letní přípravě dalo očekávat, ale vítězství 1:0 je docela dobrý výsledek. V odvetě se ovšem musí zlepšit, protože soupeř se projevil jako dobře organizovaný tým a na domácím stadionu bude hodně zlobit. Liberec je ovšem tým, který je  nebezpečnější na hřištích soupeřů a já předpokládám, že v Kazachstánu vyhraje.
Mladá Boleslav vyhrála jasně 3:0 s druholigovým islandským soupeřem a v odvetě by měla  opět zvítězit, aby přispěla co nejvíce do vylepšení českého koeficientu pro nasazování počtu českých týmů v dalších ročnících.
Viktoria Plzeň vyhrála v Gruziji 3:1, což je výborný vstup do sezóny a vůbec nepochybuji, že doma postup potvrdí.
Kapitolou samou pro sebe je souboj Liberce a Sigmy Olomouc o Superpohár. Trofej, která má v mnoha zemích v Evropě velkou tradici a prestiž, hraje se před vyprodanými stadiony, je u nás v začátcích a podle toho vypadá i zájem veřejnosti a médií, který je minimální. V tomto roce se k tomu přidala zcela zřejmá termínová nevhodnost pro liberecký klub, který má v těchto dnech jasnou prioritu, kterou je postup do dalšího předkola Evropské ligy. Proto k utkání Superpoháru nastoupilo mužstvo Liberce v kombinované sestavě. Navíc bylo evidentní, že někteří hráči základní sestavy už více myslí na čtvrteční odvetu v Kazachstánu, než na zisk Superpoháru. Vycítili to i liberečtí diváci a na tribunách jich bylo minimum.
Již tento týden proběhnou odvety předkola evropských pohárů a v pátek zahajuje Gambrinus liga a olympiáda v Londýně. Držme tedy palce našim fotbalovým klubům v evropských pohárech, českým sportovcům na olympiádě a samozřejmě každý fanoušek tomu svému fotbalovému týmu v Gambrinus lize a postupně i v dalších nižších soutěžích. Na to všechno se i já moc těším.

Komentáře nejsou povoleny.