Začalo vylepšování evropského koeficientu a Gambrinus liga

Dnešním závěrečným utkáním prvního kola Gambrinus ligy mezi Slávií Praha a nováčkem z Jihlavy skončil první fotbalový týden, v kterém jsme již „najeli“ na rytmus utkání Evropských pohárů a dalších mistrovských fotbalových soutěží. Ukázalo se, že se máme opravdu na co těšit.

V předkolech evropských pohárů se všichni tři naši zástupci postarali o vylepšení českého „evropského“ koeficientu. I když soupeři z Kazachstánu, Gruzie a Islandu nepatří k nejvyšší evropské kvalitě, tak pět vítězství ze šesti utkání je dobrý výsledek. Doslova s „odřenýma ušima“ proklouzl do dalšího předkola mistrovský Liberec, ale i to se počítá. Týmy Mladé Boleslavy a zejména Plzně své soupeře jasně přehrály. Plzeň potvrdila, že přes odchody důležitých hráčů Pilaře a Petrželi pokračuje ve skvělých výkonech z loňské sezóny. Mladá Boleslav má hned v úvodu sezóny velkou smůlu, protože během několika dnů přišla o tři opory týmu.  Kapitána Chramostu a stopery Smejkala a Rolka. Všichni tři mají přetržené křížové vazy v koleně, což znamená absenci minimálně půl roku. Už se těším na utkání dalšího předkola, do kterého zasáhne, kromě jmenovaných klubů, i Sparta Praha. Vylosovaní soupeři, rumunská Kluž pro Liberec, rakouská Admira pro Spartu, nizozemské Enschede pro Mladou Boleslav a polský Chorzow pro Plzeň jsou silnějšími soupeři, ale naše týmy jsou určitě schopny i je zdolat.
V Gambrinus lize máme za sebou úvodní kolo a v něm mě zaujalo několik věcí. Úvodní kolo je vždy tak trochu testem, jak se podařilo mužstvo doplnit, nahradit odcházející hráče a zabudovat ty nové a tak trochu ukáže, jak se vydařila letní příprava. Výsledky v ní totiž nemají žádnou vypovídající hodnotu. Soupeři jsou totiž v různých obdobích přípravy, mají před vzájemným přípravným utkáním různý tréninkový program, každý trenér k tomu konkrétnímu utkání přistupuje jinak. Proto platí zásada, že sice každé vítězství v přípravě je pozitivní, ale zásadní závěry se z nich dělat nedají. Stejně tak platí opak, že se při porážkách nesmí panikařit. My trenéři to sice víme, ale často to neví fotbalisté  a jejich okolí, jako vedení klubu, novináři a fanoušci a jejich hlavy to ovlivní. Paradoxně výsledkově úspěšná příprava je může ovlivnit negativně a v nevydařeném „ostrém“ utkání se to projeví podceněním a nedostatečnou koncentrací. To podle mého názoru postihlo Sigmu Olomouc, která prohrála v Českých Budějovicích. Před dalším utkáním bude důležité, jak se trenérovi podaří udělat hráčům pořádek v hlavách a znovu je nastartovat. Dvojnásob to platí v situaci, kdy vedení i hráči veřejně deklarovali ty nejvyšší cíle, čímž namotivovali proti sobě i svého prvního soupeře. Hráči Českých Budějovic se tím netajili.
Něco podobného se dnes stalo pražské Slávii, která měla vydařenou přípravu, na závěr dokázala remízovat s prvoligovou italskou Parmou a po prvním poločasu prohrávala s nováčkem z Jihlavy 0:3. O tom, že ve fotbalu se musí k utkání přistoupit vždy a s každým soupeřem s maximální koncentrací a disciplínou je musel určitě přesvědčil o poločasové přestávce trenér Rada a nakonec dokázali tříbrankovou ztrátu alespoň vyrovnat.
Zajímavé pro mě bylo i prohlášení příbramského trenéra Vavrušky po porážce 0:4 doma s Libercem v tom smyslu, že jeho hráči absolutně propadli, že se dostatečně nevraceli do obrany po ztrátách míče atd. Jenže pokud k nim na trénincích a taktických přípravách hovoří stejně, jako do médií, tak si to zavinil sám. On totiž při každé příležitosti mluví o snaze hrát ofenzivně za každou cenu, protože fotbal se přeci hraje pro diváky. A hráči ho poslechli. Dnes už možná všichni v Příbrami vědí, že bez disciplíny i směrem dozadu se se silným soupeřem, jakým je v rychlém protiútoku Liberec, uspět nedá.
Utkání Sparty na Dukle jsem neviděl, ale i Víťa Lavička už dnes zřejmě ví, že v Gambrinus lize jej nečeká nic jednoduchého. Během přípravy jsme četli o novém herním stylu Sparty založeném na kombinaci po zemi, zkrátka o atraktivním fotbalu a nakonec jim musí bod za remízu zachraňovat dlouhý, vysoký nakopnutý míč z poloviny hřiště před branku Dukly v nastaveném času, který posunul do branky kanonýr Kweuke. Poslední minuty mu na hrotu pomáhal svojí výškou i stoper Jarošík. Podobné se podařilo dnes i Slávii se stoperem  Latkou. Zkrátka řečí o atraktivním ofenzivním kombinačním fotbalu je v poslední době hodně, ovšem zcela dostát tomuto prohlášení dokáže jen Viktoria Plzeň pod trenérem Vrbou. Všichni ostatní jen říkají to, co se u nás v současné době chce slyšet a tomu já říkám trenérský populismus. Na hřišti je to často úplně jinak.
Jedna okolnost mě hned v prvním kole naší nejvyšší fotbalové soutěže nepotěšila, i když nepřekvapila. Tím je několik hrubých chyb rozhodčích. Všechna mužstva totiž chtějí v prvním kole uspět. Proto se objevují i kontroverzní rozhodnutí. Ovšem udělit omylem červenou kartu nevinnému hráči (olomouckému Škerlemu), místo skutečného viníka je hrubá chyba, i když výsledek přímo neovlivnila, protože Sigma by byla oslabená i při správném verdiktu rozhodčího. Některé verdikty ovšem výsledek ovlivnit mohly, např. neudělení červené karty Haškovi z Dukly Praha, chybně odmávaný ofsajd Jihlavě dnes v Edenu apod. I to zkrátka k fotbalu patří, jen je třeba, aby toho bylo co nejméně.
Už ve středu jsou na programu utkání evropských soutěží a já budu držet palce našim klubům v cestě za vylepšením českého koeficientu. V závěru týdne na druhé kolo Gambrinus ligy a  nesmím zapomenout i na druhou ligu. Tu zahájí i nováček 1.HFK Olomouc, kde v současné době pracuji na pozici vedoucího trenéra mládeže. No a za další týden půjdu do prvního mistrovského utkání i se svými svěřenci v SCM-MSDL U1

Komentáře nejsou povoleny.