Derby pražských „S“ potvrdilo v 11. kole Chance Ligy „trhák“ Slávie

Derby Slávia v. Sparta bylo určitě nejočekávanějším utkáním tohoto kola při vší úctě k severočeskému derby Liberce s Jabloncem, které jsem několikrát prožil při svém působení na trenérské lavičce v Jablonci. Po prohře Sparty se Sigmou Olomouc v minulém 10. kole jsem svůj komentář nazval „V 10. kole Chance Ligy se dostala Slávia Praha do „trháku“ o tři body a dnes mohu konstatovat, že trhák se zvětšil po výhře Slávie se Spartou 2:1 na bodů šest.

Všichni jsme měli obavy, zda nebude derby probíhat podobně, jako před rokem, kdy se více diskutovalo, postrkávalo a polehávalo na zemi než hrálo, naštěstí tentokrát mělo derby úžasnou atmosféru blížící se atmosférou podobným utkáním ve vyspělých zahraničních ligách. S potěšením musím také konstatovat, že ke kvalitě utkání přispěl i rozhodčí Szikszay (snad jsem to opsal správně), protože scén, kterých bylo minule požehnaně, jsme se dočkali až v nastaveném času, kdy byly také uděleny dvě červené karty pro hráče Sparty Vitíka a Slávie Oscara. Já rozumím tomu, že utkání bylo obrovsky očekávané a sledované, ale incident hráče Slávie Oscara, kdy i když byl zřejmě vyprovokován některým hráčem Sparty, tak nechápu jeho reakci úderem hlavou do jeho břicha v situaci, kdy běžely poslední vteřiny utkání, Slávia vede 2:1 a zisk tří bodů měla už v té chvíli stoprocentně jistý. Za této situace měl být Oscar nad věcí a i verbální provokaci neřešit…

A nyní k utkání. První poločas zřejmě i díky skvělému úvodu, když po 65-ti vteřinách po akci Dioufa vstřelil vedoucí branku Slávie Chytil a ve 22. minutě skvělou střelou Zafeiris přidal druhou branku, kralovala na hřišti nekompromisní nátlaková hra Slávie, která vytvářela tlak na hráče Sparty s míčem a to po celém hřišti. Pokud jsou známky hráčů Sparty za výkon v utkání nízké, bylo to proto, že díky kompaktnímu tlaku na míč se hráči Sparty nedostali k žádnému zakončení. I v tomto utkání a sleduji to i v celém současném fotbalu platí, že vyhrává ten, kdo má minimum ztrát míčů a kdo svého soupeře k těm ztrátám svým tlakem na míč donutí při dodržení kompaktnosti v organizaci hry. A to má Slávia i díky maximální úrovni kondice a mentalitě hráčů, kteří jsou nejen pracovití, ale také charakterově v pořádku. Ve Spartě v tomto pro mě klíčovém parametru vidím určité i když malé, tak přeci jen rezervy a platí to historicky od dob Tomáše Řepky až k nedávným extempore Čvančary při střídání nebo aktéra akce „Belmondo“ Kuchty, který se nepohodl ve Slávii, po návratu z Ruska přestoupil do Sparty, protože ve Slávii jsou v tomto směru pravidla přísnější, což je vidět i na hřišti a kdo to nerespektuje, tak musí odejít, samozřejmě ne zadarmo.

Druhý poločas Sparta hru vyrovnala, v 65. minutě snížil velmi chytrou střelou z poza hráče, na kterou brankář Kinský pozdě reagoval, Rrahmani. Příčinou zlepšení Sparty bylo určitě i střídání týmu Slávie, kdy nastoupivší hráči Lingr, Wallem a Zmrzlý nejsou tak kvalitní fotbalisté jako Chytil, Douděra a Diouf, ale hlavně nastavení hlavy hráčů Slávie, což přiznal po utkání i útočník Chytil, když řekl, že vstřelená branka je trochu zabrzdila. Já to přeložím, nastala určitá obava o ztrátu vybojovaného vedení a z toho nervozita…

Další tradiční, i když ne tak slavné derby severočeské se hrálo v Liberci, kam přijel možná tramvají, která spojuje obě města, tým Jablonce. Pokud někdo typoval výsledek 0:5 pro hostující tým Jablonce, tak zaslouží obrovskou pochvalu, možná i odměnu. Oba týmy hrály každý úplně jinak a výsledek ukazuje, co bylo úspěšnější. Domácí Liberec podle not trenéra Kováče, které volil nedávno v Pardubicích, tedy výstavbu hry od vlastního brankáře přes střední pásmo. Jenže tady existuje jedno velké nebezpečí a to platilo pro tým Liberce, že soupeř donutí takto kombinující tým ke ztrátám míčů a následuje jeho rychlý protiútok, dnes jsem zaregistroval moderní termín, že tým hraje „vertikálně“a to platilo i pro Jablonec. Když si pustíte sestřih branek týmu Jablonce, tak zjistíte, že kromě 4. branky hráče Jablonce Martince, která padla ze standardní situace, tak ostatní čtyři branky Jablonec vstřelil po zisku míče (a ztrátě míče Liberce) po rychlém vertikálním protiútoku do nezformované obrany Liberce. A to je vidět v současném fotbalu často a bylo tomu i v tomto kole i v dalších utkáních.

Sigma Olomouc po výhře v minulém kole na Spartě tentokrát prohrála na svém stadionu s týmem Bohemians 1:3. Na výsledek měla určitě vliv červená karta pro nejlepšího střelce celé soutěže Klimenta, který už v 9. minutě oplácel úderem loktem do břicha hráče soupeře a musel proto předčasně odejít do kabiny a jeho spoluhráči museli čelit přesilovce týmu Bohemians skoro celý zápas.

Tým Viktorie Plzeň porazil na svém stadionu Pardubice 2:0, i když se konečný zisk tří bodů nerodil lehce. Možná i díky náročnému programu byla hra úspěšného českého zástupce v evropských klubových soutěžích upracovaná, jak hodnotila i mladá posila Slončík, který ve druhém poločasu otevřel skóre utkání, které pojistil až v nastaveném času Havel. Tým trenéra Koubka tak uhájil dále třetí příčku, na kterou se tlačí ostravský Baník, který hrál bez branek v utkání dvou týmů, které českému fotbalu pomohly zvýšit koeficient.

Další bezbrankové utkání sledovali diváci v Karviné v utkání s Hradcem Králové, kam přišlo na utkání jen 1462 diváků. Mnohé možná odrazuje střelecká bilance jejich týmu na domácím stadionu, protože trenér Hyský se snaží vštípit týmu moderní principy fotbalu, kombinační fotbal, jenže to s kvalitou, která nedokáže tuto snahu zefektivnit. Z posledních čtyř domácích utkání hrála Karviná bez branek 3 krát.

V Teplicích, kam přijela pražská Dukla, se hrálo o důležité záchranářské body, ale oba soupeři se rozdělili po bodu, i když by potřebovali body tři. Bylo to utkání dvou rozdílných poločasů, takže remíza 1:1 je asi spravedlivá.

Poslední tým v soutěži České Budějovice přivítal hráče Slovácka a i tentokrát tahali Jihočeši za kratší konec po prohře 0:2. Trenér Straka si stěžoval na rozhodčího, nedovedu posoudit zda měl pravdu, ale jedno vím určitě, že jako bývalý hráč i trenér Sparty v kontextu s problematikou spravedlivého výkonu rozhodčího má zcela opačnou zkušenost, než je ta aktuální v Českých Budějovicích. Prožívá zkrátka pocity, které jsme my ostatní hráči a trenéři včetně mě prožívali historicky v utkáních se Spartou. Platí to i o mně, protože jsem nikdy nehrál ani netrénoval v jakémkoliv preferovaném klubu, spíše naopak, dokonce mám stejnou zkušenost jako František Straka nedávno v Trenčíně, který jsem z beznadějné situace přes baráž v roce 2007 zachránil v nejvyšší slovenské soutěži i s pětiměsíčním dluhem na výplatách pro hráče i trenéry, ale klub koupil nový majitel, Nizozemec La Link a ten si přivedl svého trenéra Brita Mc Donalda a s ním na konci soutěže Trenčín sestoupil. Přeji Frantovi pevné nervy a úspěšný boj se záchranou nejvyšší soutěže v Českých Budějovicích.

Na závěr trochu statistiky:

Výsledky domácí remíza hosté: 2 3 3, zisk bodů domácí v. hosté 9 : 12, branky 6 : 12.

Celková bilance za 10 odehraných kol (8.bylo odloženo) je 36 17 27.

Diváci: průměr 5581 na utkáních

Návštěvnost ovšem zkresluje nejvyšší návštěva na Slávii (19308), jinak 4 utkání navštívilo méně než 3 tisíce, další dva méně než 5 tisíc, v Plzni 7224.

Komentáře nejsou povoleny.