Až v 6. kole Chance Ligy ztratila Sparta první dva body

Stalo se tak dokonce na vlastním zaplněném stadionu, shodou okolností se stejným soupeřem, s kterým ztratil v prvním kole dva body za remízu její největší soupeř pražská Slávia. Rozdíl byl jen v tom, že to bylo na stadionu v Uherském Hradišti, tedy na vlastním hřišti. Zřejmě je způsob hry týmu ze Slovácka pro favority složitější se prosadit. Jenže tentokrát hrála roli i rotace hráčů vzhledem ke klíčovému utkání v odvetě s Malmö. V základní sestavě nastoupilo do pole 9 jiných hráčů než ve Švédsku, což musí být na součinnosti i kvalitě hry znát. Ale vymlouvat se na to i trenér Friis nechce, je to zkrátka praxe, s kterou musí trenér i tým respektovat, pokud chtění evropské poháry hrát.

Jeden fakt, který neplatil v prvním kole v utkání Slovácka proti Slávii na Spartě byl a tím byl zkušený hrotový útočník Krmenčík, který se vrátil ze zahraničního angažmá a z několika nabídek českých klubů si vybral Slovácko. Při remíze na Spartě 2:2 měl efektivní bilanci 1+1 a dá se konstatovat, že byl klíčem k zisku jednoho bodu za remízu a moc nechybělo a tým Slovácka si z Letné odvezl hned body tři, jenže tomu doslova zabránilo z mého pohledu kontroverzní rozhodnutí rozhodčího s podporou VAR, když za hraní rukou posoudil nic neřešící, navíc neúmyslný, tedy nešťastný dotek míče ruky. K tomu ještě dodám, že bohužel nejde zjistit, zda by rozhodčí stejně „krutě“ posoudil i naprosto stejně nevinnou a nic neřešící situaci na druhé straně hřiště, tedy ve prospěch soupeře Sparty. K tomu uvedu ještě doplněk.

Posuzování přestupků ve fotbalu je nejen pro laika, ale i pro účastníky tak složité, že tomu většina, včetně mě nerozumí. Posuďte sami srovnání s nic neřešícím a neúmyslným dotekem míče ruky v přetahované dvou hráčů s pohledem na každý rohový kop a doslova obejmutí bránícího hráče toho nebezpečného útočícího mimo míč se snahou ho tímto eliminovat od míče. Kdyby se to stalo uprostřed hřiště, je to faul i se žlutou kartou a při rohových kopech se to trpí, rozhodčí se na to dívá a je to daleko intenzivnější a z pohledu bránícího hráče daleko efektivnější a z pohledu pravidel podle mého názoru jejich větší porušení než pouhý nic neřešící, nic neovlivnitelný a neúmyslný dotek míče ruky. A to byl případ v utkání Slovácka na Spartě, samozřejmě v její prospěch. Proto se ptám, proč se při téměř každém rohovém kopu nekope pokutový kop, protože soubojů, které patří do juda, ne do fotbalu je tam několik, ale nechtěná, nic neřešící ne ruka, ale pouhý dotek míče ruky rozhoduje o výsledku. Mně to připadá jako jedna z pomocí pro rozhodčího, který si může vybrat, zda konkrétní situaci posoudí nebo neposoudí jako porušení pravidel. Urputné držení soupeře intenzivně kolem pasu je přeci větší přestupek, než dotek míče ruky, jak se stalo i na Spartě v její prospěch…

Ještě krátce ke Krmenčíkovi, který určitě přispěl k zisku bodu Slovácka nejen bilancí 1+1, ale i ve hře. Díky svojí fotbalové i robustní typologii uhrával hodně osobních soubojů, druhá branka byla doslova geniální myšlenka i provedení, ale tým se mu musí přizpůsobit v tom, že Krmenčík není hráč pro aktivní presink (stejně jako kdysi v reprezentaci Jan Koler), ale kromě efektivity pomůže i mentalitou nebojácného a sebevědomého hráče, který si nenechá nic líbit. Jenže platí i opak, že trenér a jeho okolí ho musí udržet v určitých mantinelech, protože potom hrozí třeba i vyloučení nebo „jen“ ztráta koncentrace. Je jasné, že zrovna na Spartě se chtěl ukázat více jako např. v Karviné a zvládl to skvěle. Jeho pohybový nedostatek musí nahradit pohybově nadprůměrní spoluhráči, jako ve Slovácku Blahút, Kohút, Doski nebo Siniavskij.

Samozřejmě výkon Sparty nebyl ideální, trenér postavil 9 jiných hráčů do pole než nastoupilo v Malmö, vše trenér Friis chystá na odvetu, která je nadějně po výhře ve Švédsku rozehraná, ale je klíčová pro klub, tým, trenéra i fanoušky.

Kvůli utkáním posledního předkola evropských klubových soutěží, kterého se zúčastní v tomto týdnu obě pražská „S“, Plzeň i Mladá Boleslav jsou v tomto kole Chance Ligy odložena dvě utkání, Slávie s Mladou Boleslaví a Plzně s Olomoucí, proto i tabulka soutěže není úplná a nemůžeme nyní predikovat, jak využije remízy Sparty pražská Slávia a i můj komentář bude obsahovat jen 6 utkání.

Přesto se nyní budu krátce věnovat události, která mě velmi překvapila a týká se odvolání trenéra Mladé Boleslavi Holoubka. Velmi dobře a relevantně to dovysvětlil zkušený redaktor deníku Sport pan Filípek v dnešním vydáním deníku Sport, v každém případě nový majitel klubu pan Trunda i jeho varianta švédského trenéra Brännströma a projekt s výstižným názvem „malá Sparta“ bude pod velkým tlakem, protože i z mojí zkušenosti vím, že každá novinka je v českém fotbalovém prostředí zpochybňována, i když má určitou logiku, návaznost nebo pragmatičnost atd. A zvědavý jsem na to i já, ale nepřeji si ani její neúspěch. Nepříjemné je to pro trenéra Holoubka, připomíná mi to mojí situaci ve dvou klubech, které jsem z bahna (z posledního místa po deseti kolech) jako trenér zachránil, „odměnou“ byl nový majitel, který si přivedl svého trenéra a já musel „vypadnout“.

Zajímavé utkání se dalo očekávat v Ostravě, kam přijel Liberec. Kromě toho, že oba týmy mají trenéry, odchovance olomoucké Sigmy, které jsem trénoval, tak zajímavější je, že oba týmy mají ambice zezadu zlobit silnou trojku Spartu, Slávii a Plzeň. Utkání mělo tradičně výbornou atmosféru a výhra ostravského Baníku byla zasloužená zejména za zlepšený výkon ve druhém poločasu. Už z toho, že obě branky padly z rychlého protiútoku Baníku a dalších několik bylo velmi nebezpečných, lze usuzovat, že bilanci domácích nepříznivých výsled na stadionu v Ostravě v loňské sezóně, se před svými fanoušky snaží změnit a těžit ze zisku míče při výstavbě hry soupeře od brankáře přes střední pásmo, což i nový trenér Liberce Kováč po hráčích vyžaduje, a následného rychlého přímočarého protiútoku a ono to funguje lépe, než vlastní výstavba hry, jejíž nedostatky naopak využije soupeř.

Při pohledu na tabulku a některé výsledky některých klubů tak zjistíme, že popsaný „problém“ k utkání Baníku platí i jinde. Jak si jinak vysvětlit výsledky Karviné. Je tam další progresívní mladý trenér Hyský, doma dvakrát prohrál, ale venku získal 6 bodů za 2 výhry, tentokrát v Teplicích 3:1. Mě ovšem zaujal trenér Frťala, když prohlásil, že prohra jde za ním, že chtěl hrát „vabank“. Pokud mě paměť neplete, tak termín „vabank“ platí pro způsob hry aktivita, vysoký presink… Jenže to nahrálo týmu Karviné, protože má rychlé hráče v ofenzívě, rychlý přechod po zisku míče a výsledek 3:1 to jen potvrzuje.

To jsou nezvratná fakta, která říkají, a poznala to i Sparta v utkáních s FC Liverpool, že s kvalitním soupeřem je třeba hrát především bezpečně vzhledem k pozitivnímu rozdílu kvality směrem k soupeři.

Dalším týmem, který bodoval na hřišti soupeře v tomto kole byl Jablonec, který si odvezl tři body ze stadionu Bohemians za výhru 2:1. Branky do stavu 1:1 zařídily standardní situace (pokutový kop pro Bohemians a SS z centru ze strany 1:1). Vítězná branka Jablonce jak jinak, z rychlého protiútoku.

Ve východočeském derby porazil tým Pardubic Hradec Králové 2:1. Výsledek určitě ovlivnila červená karta Petráška už v 52. minutě, vítězný gól vstřelil Vacek deset minut před koncem.

Utkání dvou týmů z konce tabulky slibovalo velkou bitvu o body, ale realita byla jiná, tým trenéra Rady vyhrál zaslouženě 3:0, tým trenéra Straky naopak nepotvrdil svým výkonem, že jde o důležité utkání tzv. o „šest“ bodů, bylo znát, že hráči Dynama nebyli tak odhodlaní a nastavení na tento typ utkání. Oba trenéři velmi průběh utkání prožívali, dovedu si jejich nastavení představit z vlastní zkušenosti, navíc jsou oba stejné výbušné povahy. Trenéru Strakovi jeho pozici nezávidím, dobře si dovedu představit při informacích jak funguje klub Dynama, jak se v takové atmosféře pracuje trenérovi. Znám to, hned ve třech klubech (Opava, Trenčín a II. Liga ve Vítkovicích) hráči i já jsme 5 měsíců nedostávali výplatu, hráči chtěli stávkovat, každodenní debaty a motivační pohovory se skupinami, jednotlivci, s vedením atd., veškerou energii trenér věnuje těmto problémům a ne týmu a utkání. Po konci angažmá následovaly tahanice o dlužné peníze…

Komentáře nejsou povoleny.