V 5. kole Chance Ligy jsme viděli hodně nervozity na hřišti i na střídačkách

I já mám stále větší pocit, že k takové atmosféře kromě neukázněným divákům a přemíry pyrotechniky na tribunách, přispívají některé výroky rozhodčích a především jejich rozdílné hodnocení nedovolených zákroků nebo hraní rukou. Příčinou jsou v současné době fotbalová pravidla při posuzování těchto přestupků, protože nikdo, ani já se v tom nevyznáme, co už je ruka z hlediska pravidel a co ještě ne a rozhodčí si může proto vybrat, jak situaci posoudí. Často potrestaná strana s výrokem rozhodčího nesouhlasí a někdy má i podle mého názoru pravdu, ale ve fotbalu platí, že pravdu má vždy rozhodčí. Spousta fotbalistů tohoto faktu zneužívá a při osobních soubojích, kterých je ve fotbalu nespočet při vidině ztráty míče raději upadne a je opět na rozhodčím, jak situaci posoudí, často je to ve prospěch vlivnějšího klubu a není to jen v našem fotbalu, ale i v jiných vyspělých ligách a poznal jsem to i sám na vlastní kůži při kariéře ligového hráče i trenéra, ale poznal jsem i situace, kdy jsem si jen myslel, že rozhodčí chyboval, ale po shlédnutí videa po utkání jsem zjistil, že pravdu měl rozhodčí…

Oba největší favorité Sparta i Slávie získali plný počet bodů za totožnou výhru 2:1, rozdíl byl jen v tom, že Slávia s Teplicemi na svém stadionu a Sparta s Jabloncem na stadionu na Střelnici. Další rozdíl byl v průběhu utkání, protože Sparta vyhrávala 2:0 a domácí tým Jablonce zdramatizoval výsledek utkání až v 88. minutě, jinak měla Sparta utkání pod kontrolou. Slávia naopak s týmem Teplic prohrávala a musela pro zisk tří bodů otáčet výsledek, což se jí nakonec podařilo až v poslední desetiminutovce utkání především díky střídání čtyř hráčů a hlavně zlepšeným herním projevem a dvěma hráči Oscarem a Zafeirisem, kteří byli také autory dvou branek, které znamenaly výhru 2:1 a zisk důležitých tří bodů. I tady se projevila velká výhoda těchto ekonomicky silných klubů, kdy trenéři mají vyšší počet kvalitativně rovnocenných hráčů a tím i daleko více možností změnit, myšleno zlepšit způsob hry svého týmu v průběhu utkání. Nesmím zapomenout zmínit, že ke kvalitě utkání přispěly i jejic soupeři týmy Jablonce a Teplic.

O logicky podobnou možnost využít širší kádr hráčů k jejich rotaci v základní sestavě se snaží i další tři zástupci českého fotbalu v evropských klubových soutěžích, Plzeň a Mladá Boleslav, ostravský Baník tuto možnost využíval stejně tak, dnes už bohužel po neproměněných pokutových kopech v odvetě s Kodaní už bude trenér Hapal jen pro ligová utkání využívat rotaci méně. V tomto kole prohrál jeho tým v Uherském Hradišti se Slováckem 1:0 nešťastnou vlastní brankou obránce Chaluše, který tečoval střelu soupeře a brankář Holec svůj výborný výkon tímto nekorunoval vychytanou nulou. Aby toho nebylo pro hráče Baníku málo, tak v 82. minutě byl vyloučen jeho hráč Buchta a přesto, že ostravský tým i v oslabení byl přesto aktivnější, snaha o vyrovnání však neměla potřebný efekt a smolný týden byl na světě.

Tým Viktorie Plzeň nastoupil v Českých Budějovicích s mnoha změnami v základní sestavě, například mladí Ricardinho, Sojka, Panoš, a utkání i tak měl tým trenéra Koubka pod kontrolou a výhra 3:0 odpovídá průběhu utkání. Týmu Českých Budějovic nepomohl ani příchod zkušeného trenéra Straky i proto, že v současném fotbalu už nestačí pro úspěšný výsledek ze strany trenéra jen maximální dávka emocí, to platilo před lety, dnes musí trenér z mnoha taktických možností jak hrát vybrat tu nejvhodnější strategii pro typologii hráčů, ale především odpovídající kvalita hráčů a ta zřejmě v Dynamu není. Nevylučuji, že se trenérovi Strakovi pozitivní obrat ve výsledcích podaří v Českých Budějovicích nastartovat, ale v české nejvyšší soutěži je to daleko složitější než v té slovenské, kde se mu to podařilo…

Další náš zástupce v evropské soutěži Mladá Boleslav prohrál v Olomouci 3:2, když se mu dvakrát podařilo srovnat skóre na 1:1 a 2:2, ale potřetí se mu to už nepodařilo hlavně proto, že na to měli hráči málo času, protože třetí branka domácích padla až v 93. minutě, když se po rohovém kopu hlavou prosadila útočná letní posila Sigmy Kliment. V tomto utkání se trefil dvakrát a stal se tak aktuálně nejlepším střelcem Chance Ligy s pěti brankami v pěti kolech!!!

Další pozitivní informací z mého pohledu je, že olomoucká Sigma je stále nejefektivnějším klubem ve výchově svých odchovanců a jejich zařazení do prvoligového týmu. V základní sestavě v utkání s Mladou Boleslaví nastoupilo 8 odchovanců!!!! + kanonýr Kliment a dále Zorvan a Breite.

V dalších utkáních tohoto kola, kde nefigurují naši zástupci v evropských klubových soutěžích Liberec porazil Pardubice 3:0. Zajímavostí na tomto utkání byl fakt, že trenér Liberce Kováč (další odchovanec Sigmy) vedl svůj současný tým proti soupeři, který velmi dobře zná, protože mu velel jako hlavní trenér ještě v minulé sezóně. Je to určitě výhoda a potvrdilo to i toto utkání. Navíc dvě branky Liberce vstřelil nedávný hráč Pardubic Hlavatý a nejen to, ale i absence obou těchto nedávných osobností Pardubic, jak jsem predikoval už před zahájením ligy, bude mít negativní dopad na výkony a výsledky Pardubic. Není to nic proti současnému týmu východočechů a jejich trenérovi Saňákovi, to je fakt, který platí například i pro tým Sparty a trenéra Friise, i když v tomto případě to nemá dopad na výsledky týmu Sparty, ale na její herní projev.

Hradec Králové vyhrál na domácím stadionu s nováčkem Duklou Praha nejtěsnějším výsledkem 1:0 a i tady se ukazuje, že nováček soutěže bude mít problém se záchranou v Chance Lize, ale naštěstí pro něj v tomto úsilí nebudou sami. Při pohledu na aktuální tabulku, tak na tom budou podobně týmy, které mají nyní 3 body (Pardubice, Dukla a Karviná + zápas k dobru), Teplice z toho vylučuji+České Budějovice s 0 body. Uvidíme, jak to bude po několika dalších kolech.

Karvinou jsem hodně chválil v prvních kolech, ale v těch posledních se jí nedařilo a platí to i pro 5. kolo, když prohrála na vlastním stadionu s Bohemians 1:2. I když má Karviná jedno utkání k dobru, jedná se o derby s Baníkem Ostrava, patří k týmům, které mají v úvodu Chance Ligy lepší výsledky venku, než doma. Zda se dá v tomto parametru relevantně uvažovat si nejsem jistý, proto bych počkal na další průběh soutěže.

Na závěr trochu statistiky 5. kola Chance Ligy:

Výsledky: doma-remíza-venku 5 0 3, body domácí:hosté 15 : 9, branky 12:10.

průměrná návštěva na utkání: 6057 diváků.

Komentáře nejsou povoleny.