Všech pět zástupců Chance Ligy v evropských pohárech bodovalo ve 4. kole naplno

Navíc k 15-ti bodům patří i celkový poměr branek 15:1. Možná by se dalo říci, že se nelze těmto výsledkům divit, protože to jsou přeci nejlepší týmy v Česku, ale tak jednoduché to není. Zejména trenéři Sparty a Slávie měli situaci v přípravném období mezi letošním EURO složitější v tom, že hráči reprezentanti, v případě Sparty i nejen Česka, se zapojovali do tréninkového procesu postupně. Efektivně zvládnout zápasovou rotaci hráčů není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Když k tomu přidáme i několik aktuálně zraněných fotbalistů, je o problém více.

Mám takový dojem, že nejvíce tento stav poznamenal sehranost a součinnost hráčů Sparty, i když čtyři ligová utkání zvládli bez ztráty kytičky, ale zejména složení obranné trojky se stále hledá a navíc zcela jistě tým postupně vstřebává i odchod úspěšného trenéra Priskeho. Jeho asistent Friis je nastavený na stejnou notu, ale i zde platí pořekadlo, že jakákoliv kopie se nevyrovná originálu. Napadá mě ještě jedna příčina nevýrazných, i když výsledkově stoprocentních výkonů a tím mohou být hlavy některých hráčů a myšlenky na posunutí do z hlediska sportovního a především ekonomického atraktivnějších klubů, jako se to povedlo bývalému kapitánovi Krejčímu. Zkrátka herní projev i v utkání tohoto kola v malém derby na Bohemians nebyl bezchybný, ovšem tým prokázal skvělou mentalitu a dokázal otočit výsledek na výhru 2:1, i když první branku utkání vstřelil soupeř.

Největší konkurent Sparty Slávia má jednu výhodu a to velkou, že se během léta nezměnil trenér a jeho tým. Hráči přesně znají trenérovi představy o způsobu hry, způsob komunikace a to se také projevuje v zažitou organizaci a komunikaci s trenérem a mezi sebou. I to je příčina toho, že tým Slávie dosud neinkasoval branku a stalo se tak i v utkání tohoto kola se Sigmou Olomouc. Mě velmi překvapilo, že ani jeden z pěti odchovanců soupeře, tedy Sigmy Olomouc a dnes už hráčů Slávie (Chytil, Ševčík, Zmrzlý, Zima a dnes už i Chorý) nenastoupil v základní sestavě. Možná v tom byla nějaká dohoda klubů, ale někteří (Zmrzlý, Ševčík, Chytil) jsou zranění. Slávia vyhrála zaslouženě 2:0, ale hráči Sigmy se nemají za co stydět, v základní sestavě nastoupilo 6 odchovanců a další 4 byli ještě připraveni na lavičce náhradníků, což zapadá do pozice nejefektivnějšího klubu ve výchově vlastních hráčů. Souvisí to i s pozicí hlavního trenéra Tomášem Janotkou, který úspěšně tyto hráče vedl v úspěšné cestě „B“ týmu v Chance Národní lize.

Třetím vzadu v loňské sezóně byla Viktoria Plzeň a vypadá to tak, že tomu bude i v letošní sezóně. Tentokrát tým trenéra Koubka deklasoval tým Karviné 5:0, což jen potvrzuje správnost změn v kádru hráčů během loňské sezóny směrem k mladším a ambicióznějším hráčům, než před příchodem trenéra a i to je předzvěstí, že to bude v podání nejen týmu Viktorie, ale i celého klubu dlouhodobější úspěšné období podobně, jako loňská sezóna a to nejen v ligové soutěži, ale i evropských klubových pohárech. Tým Karviné jsem po předchozím kole chválil včetně trenéra Hyského, ale tentokrát narazili na připraveného a kvalitnějšího soupeře a výsledek 5:0 to jen potvrzuje.

Baník Ostrava po nešťastné prohře uprostřed týdne v závěru utkání v Kodani i přes velmi dobrý výkon přivítal na stadionu ve Vítkovicích Hradec Králové. Utkání ovlivnilo vyloučení hráče soupeře Kučery už ve 12. minutě utkání a další průběh probíhal ve snaze vypořádat se s pevným obranným valem soupeře, který měl v oslabení dokonce možnost dostat se do vedení 0:1, jenže Mihálik neproměnil pokutový kop, brankář Baníku Markovič skvěle vykopl míč letící do středu branky. Nelze si nevšimnout, že tým Baníku vyhrál obě domácí utkání (včetně Evropy) 1:0, což nekoresponduje s často prohraným utkáním před vlastními diváky v loňské sezóně.

Posledním zástupcem v „Evropě“ je Mladá Boleslav, která na domácím stadionu porazila České Budějovice 4:0. Situaci na jihu Čech si tak trochu dokáži představit a nezávidím trenérovi Strakovi ani jeho předchůdcům. Problémy s financemi jsem jako trenér prožíval v několika klubech (Vítkovice, Opava a Trenčín), všude hráči a trenéři neviděli výplatu až 5 měsíců. Trenér potom musí hodně časového prostoru věnovat na motivování hráčů k tréninku a utkáním místo kvalitního tréninku, vysvětlovat například, že stávka není řešení apod.

Pardubice prohrály na vlastním stadionu se Slováckem 0:1 a potvrdila se tak i moje předsezónní prognóza, že letní změny v kádru a zejména odchod trenéra Kováče budou mít negativní dopad na výkony a výsledky týmu Pardubic.

Tentokrát neměl radost z prohry v Teplicích ani bývalý trenér Pardubic Kováč, dnes trenér Liberce po prohře 2:1. Mladý tým Teplic naopak potřeboval po prohře v Olomouci v minulém kole vyhrát a nabrat sebevědomí do dalšího průběhu soutěže a to se jim povedlo, i když až v 94. minutě. Pro mnohé je to určitě výsledek překvapující, ale i v minulém komentáři jsem napsal, že teplický tým v Olomouci podal velmi dobrý výkon, i když prohrál. Práce trenéra Frťali je tam vidět, je to práce v klubu, v kterých jsem působil i já, tedy ekonomicky slabších a proto mladších hráčích. Naopak prohra Liberce, který se hodně posílil na poli ekonomickém i fotbalovém je překvapivá.

Poslední utkání tohoto kola se hrálo na Julisce, stadionu pražské Dukly, která ovšem prohrála 0:2 s Jabloncem. Vypadá to, že nováček soutěže bude mít problémy se záchranou, je všeobecně známo, že rozdíl ve kvalitě nejvyšší soutěže Chance Ligy a Chance Národní ligy je stále větší a i toto utkání je toho důkazem. Možná se tým trenéra Rady postupně aklimatizuje na vyšší soutěž, ale to ukáže až její další průběh.

Stručná statistika:

bilance utkání domácí-remíza-hosté: 5 0 3, poměr bodů 15:9, poměr branek 15:6.

celková návštěva: 52 421 diváků, průměr na utkání: 6 552 diváků.

Komentáře nejsou povoleny.