2. kolo Chance Ligy proběhlo tak trochu ve stínu LOH

Ano, je to tak, ovšem to nic nemění na tom, že po debaklu české reprezentace na UEFA EURO 2024 očekávají fanoušci fotbalu i díky některým okolnostem, jako je přímý postup českého mistra do skupiny Ligy mistrů nebo zvýšené ekonomické zabezpečení pro všechny zúčastněné fotbalové kluby díky nové sponzorské smlouvě se sázkovou kanceláří Chance, proto se změnil i její název, nejvyšší ligovou soutěž s napětím.

Po dvou kolech je sice předčasné hodnotit nebo spíše předvídat úspěšnost jednotlivých týmů vzhledem k předsezónním úvahám a prognózám, ale o jednom parametru, který zcela jistě úspěšnost jednotlivých týmů podpoří jsem si jistý a tím je volba trenéra. Já vím, spousta fanoušků fotbalu s tímto názorem nesouhlasí, budou tvrdit, že trenér přeci nehraje, ale já naopak tvrdím, že volba vhodného trenéra je klíčovým parametrem. Jenže on sám by pozitivní posun týmu nezvládl, musí k tomu fungovat i kooperace se sportovním klubovém vedením a majitelem, který zajistí odpovídající ekonomické zázemí. Pokud jeden z těchto tří základních předpokladů chybí, tak je to problém, jehož důsledkem je nenaplnění představ všech složek klubu. Já se budu v tomto komentáři k 2. kolu z tohoto pohledu věnovat nejen výsledkům utkání a celkovým jeho průběhem, ale zvýrazním především vliv správné volby trenéra a jeho realizačního týmu. Současný fotbal totiž je vysoce odborná práce a ta má spoustu variant a možností způsobu práce a mnoho variant strategií ve způsobu hry a každý trenér je také jiný, má jiné priority a sportovní vedení musí trefit trenéra, který bude jednak respektovat moderní fotbalové trendy, ale musí ideálně „napasovat“ svoji trenérskou filosofii na typologii hráčů a sportovní a ekonomické nastavení klubu. A tady jsme u jádra věci, i v minulé sezóně jsem z tohoto pohledu viděl hodně „amatérismu“ v některých klubech. Některé kluby to včas pochopily a změnily, jako například Baník Ostrava, po příchodu sportovního ředitele Mikloška, Viktoria Plzeň díky novým majitelům a trenéru Koubkovi a hlavně Mladá Boleslav výměnou trenéra Kuliče za Holoubka, výměna jeho asistenta a sportovního ředitele a ve Zlíně to napravili nástupem trenéra Červenky, ale už bylo pozdě a dnes hrají II. Ligu.

Možná některý z mých čtenářů moc nechápe a nerozumí těmto úvahám, vždyť fotbal je jen jeden. Ano, tak český fotbal fungoval kdysi, ale dnes je to opravdu velká věda a pro lepší transparentnost těchto mých úvah uvedu klub, kde toto funguje skvěle a tím je pražská Sparta, která měla poslední dvě sezóny ekonomické zázemí díky panu Křetínskému, skvělého sportovního ředitele Tomáše Rosického, který angažoval skvělého trenéra Priskeho. Všechny tři předpoklady, které jsem uvedl hned v úvodu tohoto komentáře měla Sparta na vysoké úrovni a proto získala poslední dva mistrovské tituly. A jak to bude v letošním ročníku? Po dvou kolech je to předčasné, ale díky své zkušenosti i z pozice trenéra, který se vždy zajímal a vnímal moderní trendy fotbalu si dovolím u některých trenérů predikovat úspěšnost některých týmů, protože vidím a sleduji jejich způsob práce dlouhodobě, ale to se týká práce trenéra, o zbývajících dvou předpokladech (majitel a sportovní vedení) moc přehled nemám, proto se může můj předpoklad nenaplnit zcela. V žádném případě totiž neplatí, že každý fotbalista může být úspěšným trenérem a někteří kluboví „experti“ se o tom již přesvědčili, jak jsem je zmínil v loňské sezóně. V tomto smyslu vidím velký problém v tom, že některé kluby se zaměří na známé jméno trenéra, ale neřeší odbornou stránku a progresivitu v ní. Fotbal se totiž rychle vyvíjí a tento vývoj je třeba zachytit a to se některým trenérům nepodařilo nebo se jim nechtělo.

A nyní už konkrétně k 2. kolu Chance Ligy. Obě pražská „S“ nenechala nikoho na pochybách, že chtějí opět vládnout v naší nejvyšší soutěži. Po prvním kole jsem byl na rozpacích, ale tentokrát si zřejmě hráči i trenéři obou týmů dali více záležet na výkonu a více to platí o Slávii, která v prvním kole velmi zklamala svým výkonem na Slovácku, tentokrát deklasovala České Budějovice 4:0 a branek mohlo být minimálně dvojnásobek. Je otázka, na kterou budeme mít odpověď v dalším průběhu soutěže, zda to bylo slabým výkonem soupeře nebo důrazným dopadem při hodnocení utkání na Slovácku. Může v tom být spousta jiných věcí, do karet trenérům ani hráčům nevidíme, ale pravdou je, že výkon Slávie se ve 2. kole hodně zlepšil. Podle čerstvé informace trenér Českých Budějovic byl dnes v pondělí odvolán z funkce trenéra ligového týmu a nahradí ho trenér „záchranář“ Franta Straka. Nemůžu si pomoci, ale využiji tuto situaci i k praktické ukázce situace, o které jsem psal na začátku tohoto komentáře. Mám totiž pocit, že už delší dobu v Českých Budějovicích nefunguje v u ten důležitý trojúhelník majitel, sportovní vedení a trenér a to je výsledek. Věřte, že vím o čem to je, trénoval jsem například ve třech klubech (jmenovat je nebudu), kde hráči i trenéři 5 měsíců nedostávali výplatu a atmosféra byla napjatá a podobně to vidím i v Českých Budějovicích a výsledek je ostudný výkon týmu na Slávii a odvolání trenéra, i když příčina může být úplně jiná a jinde…

Největší soupeř Slávie Sparta vyhrála 4:1 v Teplicích a nikoho nenechala na pochybách, že i po odchodu trenéra Priskeho bude mít ty nejvyšší cíle. Pro některé naše týmy včetně Slávie i Sparty bylo složité srovnat celý svůj kádr včetně hráčů reprezentujících ČR a jiné státy na EURO, po stránce kondiční i mentální, možná i proto ty rozpaky po prvním kole. Uvidíme dál včetně v evropských klubových soutěžích. Při šířce kádrů obou týmů bude důležité, jak se jim bude dařit z pohledu rotace hráčů v náročném zápasovém programu. Trenér Trpišovský to tak má ve Slávii každý rok a trenér Friis byl u toho jako asistent, tak si s tím určitě poradí.

Třetího do party favoritů opět řadím Viktorii Plzeň, kde díky novým majitelům a trenéru Koubkovi se i toto léto provedly určité personální změny, bohužel došlo také k některým zraněním důležitých hráčů. V tomto kole porazili Hradec Králové těsně 1:0, když navíc Šulc neproměnil pokutový kop. Zkušený trenér Koubek si s rotací, kterou také bude využívat díky doplnění kádru především talentovanými fotbalisty už v loňském roce a účastí v Evropě.

V Liberci se přes léto událo hodně věcí, které zdokonalily funkčnost zmíněného trojúhelníku. Nový majitel angažoval úspěšného trenéra Kováče, který je odchovancem olomoucké Sigmy, kterého jsem tam v určitém období trénoval, a proto sleduji jeho trenérskou cestu a vnímám ho jako progresívního, proto úspěšného a žádaného trenéra. I sportovní vedení klubu se posílilo zkušeným Janem Nezmarem. Tentokrát byla soupeřem Liberce olomoucká Sigma, což bylo zajímavé proto, že trenérem Sigmy se v létě stal úspěšný trenér „B“ mužstva a můj další svěřenec v Sigmě Tomáš Janotka. Utkání skončilo remízou 1:1 a pokud se v tomto komentáři věnuji více trenérům, tak jsem přesvědčen, že oba dva, trenéři Kováč a Janotka jsou progresívní trenéři a oba kluby Liberec i Sigma Olomouc nešláply s jejich volbou vedle. I když to jsou bývalí hráči a velmi dobře je znám, tak jsem přesvědčen, že odborností, pracovitostí a inteligencí mají na to, stát se úspěšnými trenéry.

Mladá Boleslav porazila Slovácko 3:0 a to díky hattricku záložníka Marečka. Tady se musím v otázce trenéra zastavit. Vedení Mladé Boleslavi zvolilo v loňské sezóně za trenéra bývalého hráče Kuliče, ale nevnímalo jeho nevhodnou mentalitu a předpoklady pro tuto funkci. Více jsem o tom psal tenkrát, byla to chyba sportovního vedení klubu a typický příklad, o kterém tady píšu. Choval se jako hráč a zapomněl, že už je trenér a ten se musí chovat a pracovat jinak a hlavně od rána do večera…Trenér Holoubek, který ho vystřídal ligu nikdy nehrál, ale trenérem je přirozeně a ví, co to obnáší a jak k tomu musí přistupovat včetně jako součást „trojúhelníku“. A podstatné je, že práce trenéra Holoubka se od jeho nástupu začíná projevovat a platilo to i o utkání se Slováckem v tomto kole. Navíc už zapracovává do týmu dalších pět mladých hráčů, což je pro klub i ekonomická záležitost…

Ostravský Baník porazil těsně 1:0 Jablonec, i když to byla náročná práce, ale akce, z které padl gól byla typická ukázka rychlého protiútoku po zisku míče. Sprintové vyvezení míče mladým Šínem, ve finále posunutí míče zkušenému Ewertonovi a ten si v této situaci poradil skvěle.

Malé pražské derby se hrálo na stadionu Dukly Praha, kam přijel tým Bohemians. Utkání bylo hodně „ostré“, o tvrdé fauly nebyla nouze. Průběh hry ovlivnily dvě červené karty, ve 23. minutě byl vyloučen hráč Dukly Matějka a v 52. minutě hráč Bohemians Dostál. „Klokani“ tedy hráli cca 30 minut přesilovku, ale bez efektu. Rozhodující branka Dukly padla po hrubé chybě brankáře Bohemians Reichla, kterého dlouhý míč do pokutového území přeskočil a doskákal do sítě.

V posledním utkání tohoto kola hrála Karviná v Pardubicích a vyhrála zaslouženě 1:0 a to je přesně to utkání, které rozhodla kvalita a úspěšnost trenéra. Už po prvním kole jsem napsal, že trenér Hyský s malou pomocí Slávie hráči na hostování bude v Karviné úspěšný. Poznám ho jako progresívního, a proto úspěšného trenéra, výhra Karviné byla i díky tomu zasloužená a podle průběhu hry měla být daleko vyšší. Bohužel musím se přiznat, že naopak jsem už před zahájením soutěže považoval Pardubice za adepta na problémy se záchranou a to nejen díky odchodu trenéra Kováče, ale i nástupu trenéra Saňáka a odchodům některých fotbalistů.

Komentáře nejsou povoleny.