Palička: Zásadně jsem nesouhlasil s tím, že je Bílek nejlepším trenérem v Česku. Plzeň je mužstvo veteránů, což na hřišti musí být znát

Ať už ligový finiš dopadne pro královnu Viktorii jakkoliv, jedno je takřka jisté již teď. Hrdá Plzeň neobhájí titul, i přes skvělou první část podzimu skončí nejlépe třetí. Navíc se zdá, že za oběma pražskými “S“ výrazně zaostává také herně. Co si o tom myslí respektovaný odborník Vlastimil Palička?

Není to náhoda, má to hned několik na sebe navazujících příčin. V první řadě je však třeba říct, že loni se celý plzeňský mančaft neskutečně semknul. Šel si za tím, aby postupem do evropských pohárů zajistil ekonomiku klubu, což se Ligou mistrů povedlo až nad očekávání. Za to klobouk dolů, tahle motivace jistě hnala Viktorii neskutečně vpřed. Právě v Champions League bylo ale jasně patrné, že progrese jako ve Slavii či Spartě v Plzni zkrátka není. A na jaře je to vidět snad ještě víc,“ začal své obsáhlé hodnocení Palička, který byl jako vždycky skvěle připravený.

Výkonnostní i výsledkový pokles Plzně připisuje cestě, na kterou se vydala. “Nerad někoho kritizuji, jednu věc říct ale musím. Zásadně jsem nesouhlasil s vyjádřením pana Šádka, že je Michal Bílek nejlepším trenérem v Česku. Ano, vyhrál titul, dostal Plzeň mezi nejlepší týmy Evropy. Zároveň se ale podívejte, jaký styl učí svůj mančaft Jindřich Trpišovský. Zatímco Slavia hraje evropský fotbal, Plzeň ten pragmatický. A v tom je zkrátka velký rozdíl,“ zdůraznil bývalý lodivod Sigmy či Drnovic.

Vemte si už jen to, kdo v Praze a v Plzni určuje sportovní strategii. Zatímco třeba na Spartě Tomáš Rosický a Brian Priske, v Plzni Adolf Šádek s Michalem Bílkem. Už jen v těch jménech vidím obrovský rozdíl, ať se na mě nikdo nezlobí. Sice chápu, že Viktoria je v odlišné situaci, že se tam pracuje v mnohem skromnějších podmínkách, i tak si ale myslím, že herní styl týmu by měl být v dnešní době úplně jiný. Stejně jako výběr hráčů. A obojí jde právě za Šádkem s Bílkem,“ řekl Palička, který právě ve složení kádru vidí možná vůbec největší propast mezi Plzní a Prahou.

Jde o to, že Viktoria má mužstvo složené z fotbalistů, z nichž většina byla na vrcholu před x lety. Když z každého z těch tří týmů vytáhnu zhruba třináct nejdůležitějších hráčů, tak v Plzni je jich hned devět přes 30 let. A rovnou šest, kterým je minimálně 33. Hezké, dnešní fotbal se už ale ubírá zcela jiným směrem. Tak to zkrátka je. Proto není dobře, že jediným pod 23 je tam de facto jen Durosinmi, který v Plzni navíc ještě hostuje. Jinými slovy, Viktorka je mužstvo veteránů. A to prostě musí být na hřišti znát,“ konstatoval s tím, že naopak Slavia patří mezi týmy moderního západního střihu.

Nejde tu však o výsledky, nýbrž právě o způsob hry a typologii mužstva. I Slavia má v užším kádru sedm fotbalistů starších 30 let, ale už žádného přes 33. Pod 23 let je tam pak hráčů pět. A Sparta? Ta je na tom ještě lépe. Ani ta nemá v mužstvu nikoho přes 33, nad 30 let jsou tam pak dokonce jen dva hráči. Pod 23 rovnou šest. Z toho celkem jasně vyplývá, že Slavia se Spartou jsou mnohem dál. Respektive, že to jsou celky s naprosto jiným nastavením než Viktorka. I proto musí samozřejmě hrát úplně jiný fotbal. Někdo sice tvrdí, že zkušenější fotbalisté jsou lepší, samozřejmě je to ale nesmysl,“ poznamenal Palička.

Aby tak Viktoria mohla reálně šlapat na paty oběma pražským “S“, musí podle něj výrazně obměnit kádr. Zbavit se přestárlých válečníků, napumpovat do mužstva čerstvou krev. Teď je samozřejmě otázka, zda na to bude v klubu vůbec odvaha a chuť. A co je ještě mnohem podstatnější, zda na to budou peníze. Zvlášť když konec sezony se kvapem blíží, nový majitel však nejspíš tolik ne…

Ta ekonomická stránka je klíčová, to je jasné. Oni ale ti mladí hráči zase nemusí být tolik drazí, jen je taky třeba se soustředit spíš na výkonnost než jména. A to platí u hráčů i trenérů. Podívejte se na Olomouc, která umí v tomhle chodit. Po světě jí aktuálně pobíhá hned 39 odchovanců, kteří hrají nejvyšší ligové soutěže. Netroufám si odhadovat, kolik jich má Plzeň, tolik jich ale asi nebude. Ta je totiž zvyklá si hráče kupovat. Jen je otázka, zda si vybírá ty správné, alespoň co se týče perspektivy týmu. K tomu by se ale musel vyjádřit jen pan Šádek. Jeho situaci mu nezávidím, určitě ne. V první řadě by však sportovní strategii měl určovat jen samotný klub, jeho sportovní vedení. Rozhodně ne trenér, protože ten se vždycky může rychle změnit. Proto je potřeba, aby tuhle stránku věci řešili fakt odborníci. A ne aby to bylo jako dřív, kdy sportovního ředitele dělal i účetní. Sám jsem v té roli jednoho zažil, ale radši nebudu říkat kde,“ usmál se Palička, který má k Plzni pořád celkem blízko.

Byl to totiž on, kdo tam kdysi vyšlapal Olomoučákům cestu. “Tenkrát mi bylo 23 let a přestupoval jsem přes celou republiku, což tehdy nebyla moc běžná věc. Měl jsem ale takovou chuť se dostat do ligy, že jsem kvůli tomu klidně spoustu věcí oželel. Jen to tehdy nebyla ještě Viktoria, ale Škoda Plzeň,“ prohlásil bývalý skvělý kouč, jehož vždy bavilo sledovat trendy.

V 68 letech už ale návrat k trenéřině neplánuje. Již dlouho funguje v nejužším vedení mládeže 1. HFK Olomouc, kde ho práce baví a naplňuje.

Na závěr dodávám, že trenér Koubek dává šanci mnoha mladým hráčům a výsledkem je dnes k 30. září 2023 série 13-ti vyhraných utkání ve F:L a předkolech evropských pohárů v řadě. A já dodávám KONEČNĚ!!!

Rozhovor proběhl 30. dubna 2023

Komentáře nejsou povoleny.