Ve 28. kole F:L tentokrát dominovaly domácí týmy

Dvě kola před koncem základní části naší nejvyšší fotbalové soutěže se zvyšuje dramatičnost a zajímavost soutěže, což bylo evidentní i v tomto 28. kole. Zvyšovaly ji také dvě regionální derby utkání, konkrétně „vršovické“ (Slávia v. Bohemians) a „východočeské“ (Pardubice v. Hradec Králové). Na zajímavosti tomuto kolu přidaly také dva návraty úspěšných bývalých trenérů domácích týmů, tentokrát v „dresu“ soupeře, konkrétně trenéra Zlína Vrby do Plzně a trenéra Jablonce Horejše do Českých Budějovic. Ke smůle obou „vyfasovali“ na stadionech, které velmi dobře znají debakly, Vrba 0:4 a Herejš 1:5.

Pokud mluvím o dramatičnosti, tak je třeba se nejdříve podívat na aktuální tabulku F:L a na to, o co se vlastně primárně dvě kola před koncem základní části hraje, protože rozdělení do skupin před nadstavbou předurčuje plnění cílů celkově. Ten pohled na aktuální tabulku je velmi napínavý, a proto zřejmě také v tomto kole navštívilo utkání více diváků, než dosud, přesně průměr 6263 na utkání, nejvíce na derby Slávie s Bohemians necelých 19 tisíc. Nad průměrem bylo ještě jen utkání v Plzni (8415) a na Slovácku vyprodáno 8000 diváků. Branek padlo 24, tedy průměr na utkání 3 branky.

A nyní k jednotlivým utkáním tohoto kola a jak jejich výsledky ovlivnily pravděpodobnost umístění do skupin v nadstavbě a jejich cíle.

Začnu skupinou o mistrovský titul a evropské poháry. Tady se přetahují o výhodnější vylosování v nadstavbě v první skupině pražská „S“, Sparta hrála na Slovácku nerozhodně 1:1, i když byla celé utkání lepší, měla daleko více šancí a míče na kopačkách, ale zradila ji efektivita a skvělý výkon brankáře domácích Nguyena. Paradoxně jí k remíze „pomohla“ hrubá chyba rozhodčích. Píšu v množném čísle, protože „nefaul“, který rozhodl o remíze díky pokutovému kopu, který kapitán Sparty Krejčí suverénně proměnil, byla jejich hrubá chyba. Ta situace nebyla pro hlavního rozhodčího jednoduchá, proto v jeho případě bych byl zdrženlivý kritice, ale proč v takovém případě nezasáhl VAR, tedy rozhodčí u videa mně není jasné. On to přeci musel ze záběrů z několika kamer a úhlů pohledu, které jsme viděli i my doma u televize, jasně vidět a měl proto pozvat hlavního rozhodčího, který to v reálu nemusel s jistotou vyhodnotit.

Druhý favorit na mistrovský titul Slávia při vědomí ztráty Sparty nezaváhala v utkání s Bohemians a suverénně vyhrála 3:0. Suverénně nejen co se týká skóre, ale i skvělým výkonem. Dlouho tvrdím, že Slávia je pod trenérem Trpišovským nejprogresívnějším týmem u nás, protože její způsob hry mně nejvíce připomíná způsoby hry v nejkvalitnějších evropských ligách (aniž bych měl potřebná podrobná data), protože hraje dominantně na míči, hraje kombinačně, ale ve vysokém tempu, hráči se aktivně nabízejí hráči s míčem, ve hře je hodně pohybu, mají přehled o herním prostoru, dokáží se v něm výborně orientovat a tlačí se ve vyšším počtu hráčů do finální fáze, která je velmi kvalitní a tentokrát i atraktivní. Všechny tři branky byly opravdu výstavní a hlavně výsledkem kvalitní týmové hry… Proto jsou na domácím hřišti nejen neporazitelní, ale především efektivní. Já v jejich hře vidím automatizmy, které u nich fungují a z vlastní zkušenosti vím, že defenzívní část hry se dá daleko jednodušeji nacvičit v tréninku, ale ta ofenzívní, kterou Slávia předvádí, je výsledkem mnoha hodin nácviku a drilování a na jejich způsobu hry je to vidět, není to žádná náhoda…

Viktoria Plzeň už je určitě smířená s třetí příčkou po základní části, ale nikoho šetřit určitě v dalších utkáních nebude, což potvrdila domácí výhrou se slabým Zlínem 4:0. O Zlínu a jeho sportovním nastavení jsem se kriticky zmínil v minulém komentáři a tento výsledek i výkon mi do něj zapadá, proto mě nepřekvapuje. Určitě to vidí i trenér Vrba a bude své svěřence pomalu připravovat na nadstavbová utkání „o život“ ve spodní skupině s cílem se alespoň vyhnout přímému sestupu a nebo uspět v baráži.

První skupina má ještě jedno zajímavé umístění. Vzhledem k finále MOL Cupu Sparty se Slávií se stala velmi lukrativní i 4. příčka zaručující evropský pohár a tam je také velká tlačenice. Ale to je „odměna“, která se „uděluje“ na konci nadstavby, v této chvíli jde o to, protlačit se během posledních dvou kol základní fáze do vedoucí šestky a v nadstavbě se posunout o ta dvě místa nahoru. Zájemců o poslední šesté místo v první skupině v nadstavbě je ještě několik, v současné době největší Olomouc a Hradec Králové. Možná i proto v tomto kole oba „zákazníci“ o tuto 6. příčku neunesli tlak, který s tímto úkolem souvisí a prohráli. Hradec Králové 1:0 v derby před zaplněným stadionem v Pardubicích, které se urputně snaží získávat body v cestě za záchranou a tyto tři jim hodně zvedly sebevědomí. Opakovaně chválím ve svých komentářích sportovní strategii Pardubic a přínos trenéra Kováče a troufl bych si tvrdit, že jejich snaha o záchranu bude úspěšná, k čemuž jim určitě přispějí i tyto tři důležité body a návrat do branky klíčového muže brankáře Nity.

Olomoucká Sigma nevyužila v boji o první šestku a poté i 4. příčku domácí prostředí v utkání s o záchranu bojujícími Teplicemi po prohře 1:2. Mě jako olomouckého rodáka a dlouholetého zaměstnance klubu netěší nejen tato prohra, ale i nízká návštěva na utkání (3091 diváků), dlouhodobě jsme byli v Olomouci zvyklí na daleko masivnější návštěvy.

Už tato dvě zmiňovaná utkání mě přivedla ke skupině „spodní“, které se jednak chtějí některé týmy vyhnout a pokud se jim to nepodaří, tak druhým úkolem je se definitivně zachránit. Zmiňované Pardubice a Teplice k tomuto cíli v tomto kole překvapivě udělaly maximum, podobně uspěly i České Budějovice při výhře 5:1 s Jabloncem.

Naopak po výměně trenéra a nástupu kolegy Haška, který dovedl svůj nový tým k důležité výhře před týdnem s Pardubicemi, tentokrát v Liberci jeho svěřenci nezvládli první poločas a výsledkem byla prohra 3:1.

Dvě kola před koncem základní fáze soutěže je velmi dramatický boj o vyhnutí se účasti v poslední „šestce“ v nadstavbě, ale především o následný přímý sestup z poslední příčky a dvě příčky nad sestupem o účasti v baráži s celky FNL. Hned pět adeptů bodovalo naplno (Pardubice, Teplice, České Budějovice, Liberec a Mladá Boleslav) a čtyři nezískaly ani bod (Zlín, Brno, Ostrava a Jablonec), tedy bez bodu za remízu, tzn. všechno nebo nic…Závěr soutěže bude proto ještě v mnoha ohledech velmi dramatický a zajímavý. Jsem přesvědčen, že se máme na co těšit…

Komentáře nejsou povoleny.