V 11. kole F:L se zrodilo několik doslova šokujících výsledků

Ano, je to tak, mám na mysli výhru olomoucké Sigmy se Slávií, Bohemians na Slovácku a Pardubic s Jabloncem. Proto začnu svůj komentář těmito třemi utkáními. Pro lepší srozumitelnost používám pro hodnocení práce trenérů, bohužel jen z vnějšího pohledu, tedy způsobu hry, který svým svěřencům vštěpují a který vidím na hřišti, velmi zjednodušeně na „evropský“ nebo „český“ a ty ostatní někde mezi těmito charakteristikami. Z tohoto pohledu vnímám jako tři nejprogresivnější české trenéry Trpišovského ve Slávii, Svědíka ve Slovácku a Horejše v Jablonci. No a v tomto kole se stalo, že všechny tři týmy, s kterými tito experti pracují v tomto kole prohráli a to jsou pro mě ty šokující výsledky.

Pražská Slávia prohrála na Hané se Sigmou 2:0 a ještě překvapivější je, že zcela zaslouženě. Hráči Slávie jsou v posledním období hodně rozhození, jejich hra je nekompaktní, nepřesná a individuálními výkony nepodpoří ten týmový. Po utkání Plzně na Bayernu jsem si v hlavě již připravoval komentář o „českém“ způsobu hry Plzně a vzpomínce na „evropský“ způsob hry Slávie, kterým uchvátila celou Evropu před třemi lety skoro ve stejně silné skupině Ligy mistrů, pouze místo Bayernu měla ve skupině Dortmund. A dnes po výkonech a výsledcích s Kluží a v Olomouci už je to trochu jinak. V takových případech se musí trenér pídit po příčinách a já věřím, že trenéři ve Slávii na ně přijdou, mně se zdá, že jednou z nich je absence důležitých, především českých zkušených hráčů v sestavě jako jsou Masopust, Schranz (Slováky beru za naše), Holeš. Slávia vždy těžila z týmového výkonu, což dnes s mnoha cizinci , kteří jsou na můj vkus zaměřeni na svůj individuální výkon to tak dobře efektivně nefunguje. Další velmi důležitá absence, kterou v poslední době vidím je zcela minimální efektivita standardních situací, což se nedá srovnávat s obdobím Deli, Ngade, Souček, Škoda a další hlavičkáři. Např. v posledním utkání s Libercem byl poločas 3:0, ale všechny branky ze standardek.

Slovácko prohrálo na svém stadionu s Bohemians 2:4, hattrickem se zaskvěl Květ, týmu Bohemians evidentně vyhovuje hrát na venkovním stadionu, poměr zisku bodů venku : doma je u nich 16:2 a to není náhoda. V „Dolíčku“ si neporadí s bránícím soupeřem a po ztrátách míčů inkasují, podobně jsou na tom i další týmy v Česku, a proto jsou dnes na našich stadionech úspěšnější hostující týmy.

V minulém komentáři jsem skoro odepsal tým Pardubic pod novým trenérem a možná si to někdo z hráčů přečetl (nadsázka) a celý tým včetně trenéra Kováče mně výhrou 1:0 s Jabloncem ukázal, jak se mýlím. Jablonec jsem naopak sérií tří výher v řadě řadil mezi již adaptovaný tým na nové požadavky nového trenéra Horejše a dnes je také všechno jinak.

Sparta Praha vyhrála v Brně přesvědčivě 4:0, i pro ni platí, že hraje lépe na hostujícím stadionu, nicméně i pro ni byla v Brně klíčová efektivita ve standardních situacích. Padly tak tři branky a to je vždy pro tým pomoc.

Plzeň porazila, nebojím se napsat svým typickým fotbalem (českým) Mladou Boleslav, i Viktoria si pomohla standardkou, branky stříleli obránci Pernica a Jemelka.

Chvíli před usednutím k počítači jsem objevil na internetu informaci, že vedení Baníku Ostrava odvolalo trenéra Vrbu. V tomto kole hrál Baník bez branek v Liberci, což by nebyl propadák, ovšem Baník hrál skoro 60 minut přesilovku. Již několik týdnů jsem nechápal některá rozhodnutí vedení Baníku, např. odvolání mladého trenéra Smetanu, což jsem i ve svých komentářích zmínil. Současný fotbal je zcela jiný, než byl v době, kdy jsem v něm působil já i kdy byl úspěšný trenér Vrba. Navíc se nezměnil v arogantním chování, viděl jsem to tak, že vedení Baníku angažovalo trenéra na přání fanoušků, ne podle odbornosti a potřeb současného fotbalu. Dnes je post prvoligového trenéra vysoce odborná práce a já znovu zopakuji to, co jsem napsal již mnohokrát na základě dlouholetých zkušeností v práci ve vrcholovém fotbalu jako hráče, poté trenéra v lize i u mládeže a poté i nakouknutí do novinařiny : „Kdysi mohl trénovat v první lize kde, kdo, musel hodně řvát, nejlépe hulvátsky a potom byl nejlépe hodnocen. Co se týká fotbalu, tak všichni hráli stejně. Dnes už to naštěstí neplatí, klíčová je odbornost, možností jakým způsobem hrát je mnoho, odvíjí se to nejen od tréninků, ale hlavně od fotbalové, mentální, pohybové i věkové typologie hráčů.…

Ještě se krátce vrátím k tématu hostování hráčů, konkrétně v tom vyniká Liberec, před několika lety i Jablonec. Nejefektivnější ve výchově svých hráčů je Sigma Olomouc, kde jsem i já trenérsky vyrostl. Podílel jsem se na hráčích Ujfaluši, Hapal, Látal, Kováč, Heinz, König a další. Měl jsem to jako mustr pro všechny kluby. Když jsem ovšem přišel na svoje první prvoligové trenérské angažmá do Jablonce, zjistil jsem tam stejnou strategii, jako dnes je v Liberci. Dlouhé roky žádný odchovanec, dokonce ani „B“ mužstvo, kádr se hemžil hostujícími hráči sice za zenitem, ale známým jménem nebo mladými z juniorky Sparty. Dnes je ta situace podobná v Liberci a bohužel i v Jablonci, což pro mě i dnes je ve srovnání se Sigmou jiný svět. Za posledních několik let Sigma vychovala spoustu hráčů pro svoje „A“ mužstvo i pro jiné ligové kluby, odhaduji vysoko přes 30 hráčů. Na takovou mládežnickou základnu není líto peněz třeba i dotací, u těch ostatních jsou to vyhozené peníze z vrtulníku, jak často říká jeden arogantní ministr…

Musím se přiznat, že můj velký obdiv má trenér Hradce Králové Koubek, protože i přes odchody několika hráčů za lepším hraje Hradec Králové výborný rychlý, dravý a efektivní fotbal. V tomto kole jeho svěřenci porazili Teplice 4:1 a to hráli od 30. minuty oslabení o hráče Rybičku. Nechci se kolegy Koubka dotknout, ale já si nedovedu v jeho věku představit, že tak intenzivně pracuji pod tlakem, který já dobře znám. Zaslouží si můj obdiv a gratuluji mu k tomu, co v Hradci Králové dokazuje.

Komentáře nejsou povoleny.