I 5. kolo F:L obsahovalo moderní trendy fotbalu

Dříve, než se pustím do komentování jednotlivých utkání tohoto kola zmíním se o pozitivních fotbalových aspektech i těch negativních, které mě zaujaly. Je dobře, že těch pozitivních je daleko více, než naopak. Zároveň si uvědomuji, že současný fotbal je tak variabilní sport, že jiný trenér může mít zcela jiné priority a pohledy na fotbal.

Pokud mám shrnout stručně podle mého názoru moderní trendy, které jsem zaznamenal, tak je to především úspěšnost přímočarého fotbalu, který týmy provádí pomocí rychlých protiútoků po zisku míče nebo přitaženým dlouhým míčem za obranu na sprintujícího spoluhráče. Tímto způsobem např. překonali hráči Legie Varšava obranu Slávie nedávno na stadionu v Edenu.

Dalším faktorem úspěšnosti je dravé mládí v sestavách týmů, což v tomto kole bylo evidentní a rozhodující v několika utkáních. Zejména pro týmy hrající evropské soutěže je klíčový široký kádr hráčů na srovnatelné kvalitě, který si ovšem může dovolit jen ekonomicky nadstandardní klub. Celou svoji trenérskou kariéru mě zajímá i vystupování a chování trenérů během utkání a i v tomto kole se potvrdil varující trend hulvátství, které potom dokáže strhnout i samotné hráče. A nyní už k jednotlivým utkáním.

Slávia vyhrála s Baníkem Ostrava 4:0 a mě velmi zaujalo hodnocení a poučení trenéra poraženého Baníku Smetany. Naprosto přesně a objektivně si vyhodnotil výkony obou týmů, přiznal, že na takovou úroveň, jakou má Slávia ještě jeho tým nemá. Nehledal žádné objektivní příčiny, využil tohoto utkání k motivaci svých hráčů do dalšího období. Stejně jako trenér naší reprezentace Šilhavý se po přípravném utkání s Itálií a prohře 4:0 těsně před EURO poučil v tom, že zvoleným způsobem hry s těmito silnými týmy nemá šanci uspět, proto zvolil bezpečnější hru a výsledkem bylo čtvrtfinále. Nepochybuji o tom, že trenér Smetana bude uvažovat podobným způsobem. Pro práci fotbalového trenéra je totiž klíčové zvolit způsob hry, na který má typologicky hráče a který dokáží realizovat.

Trenér Slávie Trpišovský v tomto utkání využil svůj asi nejširší kádr hráčů v celé soutěži a ten potvrdil  nejen jeho šířku, ale i šířku v potřebné kvalitě. Přesto jeden moment musím zmínit navíc. Zaujal mě a určitě nejen mě, výkon a celkový fotbalový i mentální projev mladého (17 let) hráče Slávie Samka. Nejen efektivita 1+1, ale např. důvěra trenéra v zahrávání standardních situací. I ta svědčí o jeho předpokladech. Výsledek 4:0 v tomto případě zcela odpovídá dění na hřišti.

Sparta vyhrála stejným výsledkem 4:0 nad nováčkem Hradcem Králové, ale ten se rodil až ve druhém poločasu. Příčinou byl hodně aktivní a běhavý projev s napadáním rozehrávky Sparty týmu trenéra Koubka, ovšem jak se dalo očekávat příčinou nebyla, jak řekl po utkání trenér Sparty Vrba zpřesnění a kvalita rozehrávky, resp. byla, ale proto, že tak intenzívní presink neměli hráči Hradce Králové šanci vydržet celé utkání. Ještě mě zaujalo jedno srovnání mladého Sparťana Karabce, kterého považuji za velký talent a mladíka Slávie Samka. Karabec dostal přihrávku před prázdnou branku, musel zakončovat slabší pravou nohou a míč poslal vedle. Slávista Samek dostal přihrávku na slabší levou nohu a míč i tak poslal za záda zkušeného Laštůvky. Z toho vyplývá pro Karabce zpráva, že jednonohý fotbalista je jen poloviční fotbalista, proto by měl na zlepšení své slabší pravé nohy intenzívně zapracovat.

A nyní o efektivitě, dravosti a přímočarosti. Sigma Olomouc vyhrála ve Zlíně 4:1, i když poměr sil na hřišti tomu neodpovídal. Hráči Sigmy byli efektivnější a to proto, že hráli dravý přímočarý fotbal díky mladým dravým odchovancům jako jsou Zifčák, Daněk, Hála a další a hlavně se už začíná projevovat nový trend trenéra Jílka, který ve srovnání s jeho předchozím působením v Sigmě je zcela obrácený, od snahy o držení míče k přímočarému fotbalu.

Mladá Boleslav porazila Teplice 3:1 a za vše hovoří titulek v deníku Sport: „Boleslav táhli teenageři“, zejména střelci důležitých branek Fila a Stránský.

Zajímavé utkání z pohledu domácího prostředí se hrálo v Dolíčku, kde byly domácím týmem oba soupeři. Výhra Pardubic 3:0 byla podle hráče Bohemians Necida díky větší efektivitě. První brankou se na ní podílel mladý dravec Chytil, další mladý hráč Sigmy, toho času na hostování v Pardubicích.

Viktoria Plzeň zažívá skvělý úvod sezóny, kromě velké šance na skupinu Konferenční ligy má i po 5. kole F:L plný počet 15 bodů. A opět je to i díky širokému kádru hráčů, který by v případě, že tým trenéra Bílka přes CSKA Sofia nepostoupí bude muset klub z ekonomických důvodů snížit a to má potom i výsledkově negativní dopad na mužstvo. Tentokrát plzeňští porazili Karvinou 2:0.

Proč dávám do souvislostí dravé mladé hráče a rychlý, přímočarý, dravý moderní fotbal? Protože i moje dlouholetá zkušenost je, že jen takoví hráči mohou v tomto fotbalu být úspěšní.

Poslední odstavec tohoto mého komentáře bude o trenérech. Vím, jak náročné je trenérské povolání, přesto se mi nelíbí a i v době své trenérské kariéry nelíbilo hulvátské chování některých trenérů a nejen nich. Dovedu si představit, co se dělo na střídačkách při utkání Jablonce se Slováckem, které skončilo remízou 1:1. Jde i o to, že tyto projevy sledují i jejich svěřenci a jedna ze základních zásad při práci s lidmi je (práce trenéra je přeci také práce s lidmi), že požadavky a dodržování pravidel svých podřízených musím dodržovat i já osobně. Trenér Slovácka Svědík, kterému v těchto výlevech sekunduje hlavně sportovní ředitel Šumulikoski a trenér Jablonce Rada jsou výborní odborníci, ale v tomto jsou špatným příkladem pro své svěřence. Potom se nelze divit, že tým Slovácka má už několik vyloučených hráčů, což má negativní dopad na jejich výsledky.

Podobně impulzívní je trenér Liberce Hoftych, do řeči mu určitě nebylo ani po utkání v Českých Budějovicích po prohře 0:1, která poslala Liberec na poslední místo tabulky.

Komentáře nejsou povoleny.