Druhé kolo FORTUNA:LIGY potvrdilo dominanci pražských „S“

Druhé kolo naší nejvyšší fotbalové soutěže bylo z mnoha důvodů velmi zajímavé. V tom prvním dominovaly týmy pražských „S“ a jejich soupeři obdrželi debakly a já jsem to přirovnal k dítěti, které má zákaz chytat na rozpálenou plotnu. Po druhém kole musím konstatovat, že Sparta i Slávia pokračují v dominanci nad svými soupeři (tentokrát Olomouc a Příbram), ale jejich soupeři z prvního kola Zbrojovka Brno a České Budějovice se poučili a „na plotnu už se neodvážili šahat“. Co tím mám na mysli?

Zbrojovka Brno hrála bez branek s Bohemians Praha a to je pro mě potvrzení toho, že se všichni v Brně poučili, že v nejvyšší soutěži je třeba k zisku bodů hrát jinak, než o soutěž níže.

Druhým poučeným týmem jsou hráči Českých Budějovic, jehož utkání jsem viděl a musím proto potvrdit, že celotýdenní masáž trenéra Hořejše u videa i na tréninku hráčům Dynama velmi pomohla, možná i změny v sestavě. Jihočeši si totiž zasloužili v Ostravě s Baníkem vyhrát, hráli velmi zodpovědně a zejména v prvním poločasu nedali hráčům Baníku vysokým napadáním prostor pro jejich proklamovanou kombinační hru. Baník zachránila od prohry po poločasové přestávce změna strategie od výstavby hry od vlastní branky ke zjednodušení hry delšími míči na soupeřovu polovinu hřiště a příchodu vysokého Tijaniho na hrot útoku. Klíčový byl přísně nařízený pokutový kop pro domácí tým těsně před odchodem do kabin ve 45. minutě. Až VAR rozpoznal lehké přišlápnutí chodidla hráče Baníku, který poté teatrálně upadl. Jenže zcela jistě nebylo toto lehké přišlápnutí příčinou pádu. Fotbal je totiž podle mého názoru kontaktní sport a kdyby při jakémkoliv kontaktu se soupeřem měli hráči padat na zem, tak třeba při rohových kopech by leželo na zemi minimálně po pěti hráčích obou týmů. I tady je prostor pro výběr rozhodčího, jak se při tom zachová, v Ostravě zapískal pokutový kop pro domácí Baník.

K Baníku mám ještě jednu důležitou poznámku, kterou i toto utkání potvrdilo. Trenér Kozel je představitelem trenéra, který vyžaduje po hráčích kombinačně precizní způsob hry, který ovšem hráči, které má v Ostravě (na rozdíl od Dukly Praha v minulosti) nejsou schopni realizovat. To věděl i trenér Hořejš, a proto zvolil strategii s vysokým napadáním rozehrávky soupeře. Prostředí a mentalita lidí obecně je a vždy byla v Ostravě nakloněná bojovnějšímu stylu fotbalu, jaký třeba předváděl Milan Baroš (často za hranou pravidel). I proto byl tak oblíbený u skalních příznivců ostravského Baníku. Technický fotbal, navíc s mnoha chybami, viz vyvážení míče středem vlastní poloviny hřiště Jánošem a následná ztráta při otevřeném postavením obrany byl vrchol, je tak neoslní, a proto se ozývají kritické pokřiky už ve druhém utkání nové sezóny.

Oba týmy pražských „S“ vyhrály 3:0, Slávia s Příbramí a Sparta s Olomoucí, a v obou případech s jasnou herní dominancí. U Slávie to není nic neobvyklého, ale v případě Sparty je to důkaz, že se tým trenéra Kotala dostává z těžkostí, které začaly příchodem italského trenéra Stramaccioniho. Důkazem je třeba i fakt, že oba trenéři si dnes můžou dovolit nepostavit do základní sestavy útočníky, kteří byli v loňském ročníku nejlepšími střelci F:L. Ve Spartě je to Libor Kozák a u Slávie chorvatský kanonýr Petar Musa. Oba nastoupili v průběhu utkání jako „žolíci“, tuto pozici ovšem potvrdil jen Kozák, autor třetí branky Sparty. Oba týmy čekají utkání F:L i evropských pohárů a zcela jistě budou mít tak oba trenéři více možností i pro tyto dva ostrostřelce.

Opakem Sparty a Slávie je pro mě tým Viktorie Plzeň a musím říci, že poněkud překvapivě. Už v komentáři k prvnímu kolu F:L jsem konstatoval, že Viktoria nepodala v utkání s Opavou, které jsem sledoval z tribuny stadionu v Plzni, dobrý výkon. Po nešťastné prohře v Alkmaaru přišel doslova kolaps v Liberci, kde ve 14. minutě tým trenéra Guľi prohrával 0:3 a byl na ručník. Správně po utkání trenér Viktorie sdělil, že se na nic nesmí vymlouvat (Covid-19, smůla v Alkmaaru apod.). Opět se potvrdilo, jak je fotbalová forma křehká věc. Mám na mysli skvělé výsledky i hra Plzně pod trenérem Guľou v jarním závěru ligy i v letní přípravě. Reprezentační přestávka bude zcela jistě velmi vhodná pro hráče, trenéry i celý klub.

Opavský tým jsem po utkání v Plzni chválil, ale současně jsem konstatoval, že pro ně bude těžší příští domácí utkání s Karvinou. V Plzni totiž hráli bez tlaku na očekávané body a hlavně z obranného bloku (vysokého) na rychlé protiútok. Před svými diváky, i když v omezeném počtu, budou muset také více tvořit, což by mohlo vyhovovat soupeři z Karviné. Utkání jsem sice neviděl, ale z dostupných zdrojů zřejmě nejsem daleko od pravdy. Prohra 1:2 tomu nahrává.

Líbí se mi zatímní projev Pardubic. Po těsné prohře v Jablonci tentokrát porazily Teplice 2:1 a to je na nováčka dobrý výsledek.

Tým Slovácka hostil Jablonec a výsledek 1:1 asi více potěšil hostující tým.

Nedaří se Mladé Boleslavi, po vysoké porážce v prvním kole na Bohemians 0:4 tentokrát tým z města automobilů prohrál na vlastním stadionu se Zlínem 1:3.

Na řadě je nyní reprezentační přestávka a po ní se můžeme těšit na další zajímavá utkání třetího a dalších kol FORTUNA:LIGY.

Komentáře nejsou povoleny.