30. kolo FORTUNA:LIGY uzavřelo základní část

Počítání branek a bodů potřebných k umístění ve vysněných nebo jen reálných skupinách tabulky F:L skončilo. Týmy už nyní znají svoje pozice, zápasové termíny a soupeře. Někdo je spokojený, jiný ne, v každém případě jsem v tomto posledním kole základní fáze cítil hodně nervozity. Není se čemu divit. Jak už jsem zmínil teď už jsou karty rozdány a já se už moc těším na nadstavbovou část. V ní totiž téměř všichni o něco hrají, výjimkou by mohla být Sigma Olomouc, která je zklamaná z příslušnosti ke spodní skupině, ale naopak se nemusí bát o sestup ani baráž, protože na barážovou Karvinou má náskok deseti bodů. Je otázkou, zda bude takový stav bez adrenalinu něčemu prospěšný, navíc s pocitem zklamání v hlavě.

V tomto závěrečném kole jsme mohli vidět několik případů, kdy trenéři zvolili radikální změnu v základní sestavě. Podle mého názoru to nebylo nic mimořádného. Důvody byly různé a já pro ně mám jako trenér jasné vysvětlení a pochopení, protože si dovedu představit, že se najdou „experti“ z řad fanoušků, kteří v tom budou hledat různé spekulace.

Konkrétně jsem v utkání Sigmy s Plzní (0:1) zaznamenal 7 změn v základní sestavě Sigmy Olomouc, navíc dva ze tří stabilních hráčů (Chytil a Jemelka), kteří nastoupili střídali po prvním poločasu. Důvodem, kromě dát šanci hráčům z lavičky, bylo především středeční semifinále MOL Cupu Sigmy s Libercem. Trenér Liberce Hoftych nasadil proti Baníku Ostrava (hrálo se bez branek) téměř optimální sestavu a ve středu uvidíme, jaká varianta vedla k postupu do finále. Jen pro zajímavost k tomuto tématu si vzpomínám, když jsem byl jako spolukomentátor s TV Prima na EURO 2008 ve Švýcarsku, tak v utkání ve skupinách všichni čtyři vítězové skupin v posledním utkání šetřili hráče a ve čtvrtfinále se soupeři, kteří museli v posledním utkání vydřít výhru aby postoupili z druhého místa, tak tři vypadli a jeden postoupil do čtvrtfinále na pokutové kopy. I tady se ukázalo, že šetření hráčů nemusí být všelékem. Trenér Guĺa postavil v Olomouci naopak optimální sestavu až na Limberského, Čermáka a Řezníka, tak středeční soupeř v MOL Cupu Sparta protočila na Slovácku při výhře 0:2 sestavu tak, aby pošetřila hráče na středeční utkání MOL Cupu s Plzní a uvidíme, která varianta byla úspěšnější.

Neskutečnou formu prokázal tým Bohemians, který i s téměř celým týmem z lavičky v základní sestavě porazil Jablonec jasně 3:0 a naznačil příčinu skvělé bilance utkání pět výher ze šesti utkání. Příčinou není MOL Cup, ale to, že se trenérovi Klusáčkovi podařilo dát dohromady vyrovnaný kádr srovnatelných hráčů. Proto si mohl dovolit již při jistotě příslušnosti ke střední skupině dát šanci v tomto utkání těm, kteří jich moc neměli v předchozích utkání. Pro trenéra je skvělá zpráva, že to byla i zpráva pro základní sestavu, že musí na sobě pracovat, pokud tam chtějí být i nadále.

Změny v sestavě ve srovnání s posledním utkáním v Plzni provedl i trenér Páník při prohře Zlína na Slávii 0:1. Tady šlo zcela jistě o rozložení sil na více hráčů před důležitými utkáními s konkurenty ve spodní skupině. Přesto se tým Slávie docela trápil nad úkolem vstřelit branku. Podařilo se to opět až v poslední čtvrthodině Masopustovi. Potvrdilo se, že Slávia má proti organizovaně bránícímu týmu docela problém se prosadit pokud si nepomůže standardní situací, což se v minulosti často stávalo díky Součkovi. Podobně jí vzdorovala nedávno i Příbram. V kontextu s tím už jsem se zmiňoval o tom, že není náhoda, že i v Lize mistrů bodovala u soupeřů, kteří chtěli hrát aktivně, doma měla hrát aktivně Slávia a to jí nevyhovovalo, proto tři prohry. V tomto smyslu je pro Slávii výhodou, že hraje v první skupině, kde možná nebudou soupeři hrát tak hluboký obranný blok.

Zcela rozdílné výsledky dosáhly dva týmy nejvíce ohrožené přímým sestupem. Opava porazila České Budějovice 2:0 a Příbram prohrála v Teplicích 4:0. Opavští využili částečně změnu trenéra, která vždy všechny více nabudí a bylo to vidět i na hřišti. Ze zkušeností je evidentní, že bývalý reprezentant, kterým Radek Kováč byl (je to další můj bývalý svěřenec, dnes trenér) má okamžitě autoritu u hráčské kabiny, což bylo na první pohled vidět, ale svoji odbornost a schopnost pracovat s hráči musí prokazovat dlouhodobě a to je často problém.

Podobnou cestou se vydal i další skvělý fotbalista Pavel Horwáth právě v Příbrami. Začátek byl podobný a po prohře v Teplicích bude muset prokázat schopnost zvednout tým psychicky, což je před nadstavbou o sestup nejdůležitější.

Mladá Boleslav získala v Karviné bod za remízu 2:2, což ji stačilo k zajištění místa ve střední skupině. Domácí by raději získali body tři, protože jim hrozí minimálně baráž o sestup, ale i ten jeden je v jejich situaci lepší, než žádný.

Komentáře nejsou povoleny.