10. kolo F:L potvrdilo, že český fotbal jede po špatné koleji

Těšil jsem se na atraktivní utkání nalosovaná v tomto 10. kole, ale nakonec jsem byl z jejich průběhu a nastavení aktérů hodně rozpačitý. Asi není složité určit ta dvě nejatraktivnější utkání, tedy Viktoria Plzeň v. Sparta Praha a Baník Ostrava v. Slávie Praha.

Začnu plzeňským soubojem, a to doslova a do písmene mezi dvěma odvěkými rivaly. Jenže se ukázalo, že to dnes nebude ani tak o fotbalu, tedy pěkných fotbalových akcích, parádních střelách na branku či překonaných brankářích. Ukázalo se, že jde o opravdovou sice sportovní, ale válku s mnoha nedovolenými zákroky často zcela úmyslnými a bezohlednými, s častým přerušováním hry pro oprávněná bolestivá zranění, ale také pro „skvělá“ a zjevná divadelní představení hráčů na obou stranách. Z množství z nich mě upoutalo herecké vystoupení mladého Afričana, nyní hráče Sparty Tetteha. Při jednom souboji skončil na zemi, svíjel se bolestí, jenže když zjistil, že nad ním se strkají hráči obou týmů, tak bleskově vstal a zapojil se do strkanice. V okamžiku, kdy rozhodčí měl hráče pod kontrolou, tak si Tetteh opět „ustlal“ na zemi a nechal se několik minut ošetřovat v očividných „bolestech“. Opravdu trapné a tolik typické pro náš současný fotbal. Vždy jsem kritizoval i to, co vidíme v každém utkání, že hráči v souboji jdou ochotně k zemi při lehkém kontaktu hráče soupeře a rozhodčí to převážně tolerují. Potom se stane, že obránce Jablonce drží v utkání Evropské ligy soupeře při rohovém kopu kolem pasu a nechápe, že to rozhodčí potrestá pokutovým kopem.

I v tomto utkání se jasně ukázalo, že součástí hodnocení kvality fotbalisty je i psychická odolnost a v tom byli hráči Plzně daleko silnější, možná i díky svým zkušenostem z podobných utkání v naší lize. Cizinci v dresu Sparty to nezvládli, a proto Plzeň vyhrála 1:0, i když šťastnou trefou Procházky.

Podobné utkání se hrálo v Ostravě, stejně, jako v Plzni před vyprodaným stadionem, kam přijela rozjetá Slávie Praha. A tady mě zaujal příběh s červenou kartou pro ikonu Baníku Ostrava Milana Baroše už v 15. minutě utkání. A já dodám, že zcela zaslouženou. A víte, kdo za to může? Rozhodčí utkání Baník Ostrava v. Sparta Praha na konci dubna ve 26. kole loňského ročníku ligy. Baník Ostrava vyhrál 3:2. V tomto utkání hrál Baroš pro soupeře velmi nebezpečným a podle mého názoru až záludným způsobem. Téměř všechna média a samozřejmě fanoušci Baníku oceňovali, jak se rve za Baník. Já jsem tenkrát napsal, že hrál za hranou pravidel a chodil do soubojů jako hokejista. Protože v hokeji platí zásada nejdříve musíš atakovat tvrdě hráče a až potom puk, což jsem ve svém komentáři takto přesně posoudil. A Baroš byl nyní vyloučený za úder loktem bez snahy hrát míčem, tedy přesně, jak se má chovat hokejista. Jenže on hraje fotbal a rozhodčí to, i když s pomocí videa, posoudil podle fotbalových pravidel a tedy červenou kartou. A proč za jeho vyloučení může rozhodčí dubnového utkání se Spartou? Protože mu tuto nedovolenou hru tenkrát dovolil a Baroš se tím tak namlsal, podobně, jako hráč Jablonce v Evropské lize, a předpokládal, že mu to projde znovu. Proto apeluji na všechny rozhodčí trestejte takový záludný způsob hry, protože mezinárodní fotbal se takto nehraje a škodíte tak českému fotbalu.

V této souvislosti však nesmím zapomenout na důležitou okolnost ostravského utkání. Hráči Baníku i přes oslabení o vyloučeného Baroše dokázali obrovskou vůlí všech a s přispěním několika zázračných zákroků brankáře Laštůvky a zaplněného stadionu i v oslabení vstřelit dvě branky a vyhrát 2:1. Opravdu to zaslouží velké uznání.

Další můj trenérský poznatek z 10. kola se váže k utkání Slovácko v. Opava 0:2. Před několika týdny jsem si přečetl rozhovor s tehdejším trenérem Opavy Romanem Skuhravým a před několika dny s trenérem Slovácka Michalem Kordulou. Mimochodem oba jsem před léty trénoval. Oba se vyjadřovali o své trenérské filosofii velmi sympaticky. Oba by chtěli hrát se svými svěřenci atraktivní, útočný, za každou cenu konstruktivní (další termíny moderního fotbalu si doplňte sami) fotbal, jenže oba při tom zapomněli, že každý klubový trenér musí svému týmu způsob hry „ušít“ na míru podle kvality a typologie hráčů tak, aby byl úspěšný. V tom je práce trenéra jiná, než u reprezentace. Tam si trenér zvolí svoji strategii v rámci své filosofie a podle toho si vybírá hráče. A po sympatických rozhovorech obou trenérů je dnes Roman Skuhravý z Opavy pryč a jeho nástupce Kopecký s týmem Opavy boduje, trenér Slovácka Kordula po prohře s Opavou 0:2 sice kritizuje způsob hry Opavy, ale po pěti porážkách v sérii se údajně bude v klubu řešit jeho budoucnost. Držím mu palce, aby jeho šéfové byli ještě trpěliví, ale musí se poučit i Michal, protože trenér musí mít v nejvyšší soutěži nejen atraktivní a líbivé trenérské vize, ale i odpovídající výsledky.

Změna trenéra nastala před tímto kolem i v Teplicích a nový trenér Hejkal v utkání s Jabloncem musel skousnout hořkou pilulku při prohře s Jabloncem na svých Stínadlech 1:2. Hořkou proto, že mu premiéra, která je vždy po nástupu nového trenéra důležitá, nevyšla, ale také proto, že jeho svěřenci se ujali v utkání vedení 1:0, které dokázal Jablonec otočit a potvrdil tak dobrou formu.

Video hrálo v tomto kole, kromě Baroše, hlavní roli také v utkání Dukly Praha se Sigmou Olomouc. Dukla vyhrála 3:0, protože Sigma hraje sice pohledný, technický kombinační fotbal, ale bez důrazného zakončení. Tentokrát navíc přišla o vyloučeného Faltu, ale podle mého názoru vyloučeného zcela nepochopitelně. Situaci jsem viděl několikrát, ale Falta vypíchl míč, soupeř byl u míče později zrovna v okamžiku došlapu chodidla Falty a ten mu proto šlápl na nárt. Zcela nechtěně, bez úmyslu. Já bych neudělil ani žlutou kartu, ale rozhodčí byl jiného názoru a navíc až po snad šestiminutovém studování naprosto nevinné situace. Předpokládám, že Falta bude za těchto okolností disciplinární komisí osvobozený. Pokud to předpisy dovolují.

V dalších utkáních Příbram doma porazila Mladou Boleslav 3:0 a potvrdila dobrou formu na domácím stadionu, v utkání Bohemians s Karvinou branka nepadla, v utkání Dukly se Zlínem oba týmy skórovaly jednou.

Komentáře nejsou povoleny.