Kolo před koncem HET ligy jsou vyluštěny jen dvě tajenky

Ano, vyluštěná je tajenka nejdůležitější. Ligovým mistrem se po výhře s Teplicemi 2:1 před vlastními diváky na svém stadionu definitivně stala Viktoria Plzeň a prvním sestupujícím je Zbrojovka Brno. Viktoria Plzeň mistrem definitivně proto, že to všem, včetně mě, bylo jasné už po podzimní části, ale nepřesvědčivé výkony a výsledky Plzně definitivu oddalovaly až do předposledního 29. kola. Přesto je mistrovský titul zcela jistě ve správných rukou, protože, jak i trenér Vrba poznamenal, k mistrovskému titulu se sčítají body z podzimu a z jara a tento součet hraje pro Plzeň.

V jedné věci je nepřesvědčivý průběh jarní části HET ligy ze strany nového mistra pozitivní v tom, že vedení Plzně i s trenérem Vrbou dostali jasnou zprávu o aktuálním stavu a možnostech hráčského kádru před novou sezónou a účastí ve skupinové fázi Ligy mistrů. Na jednu stranu je to skvělá zpráva pro klub i český fotbal, ale klub dostal včasnou informaci, že bez zkvalitnění hráčského kádru by v této nejprestižnější klubové soutěži na světě dělali ostudu. Proto rozumím vyjádření trenéra Vrby o již v této chvíli podepsaných čtyřech nových hráčích a předpokládám, že několik dalších ještě přibude. Vedení klubu i trenér Vrba zcela jistě půjdou jinou cestou, než pražská Sparta a Slávie, protože ta jejich cesta, zejména Sparty, nevedla k předpokládanému efektu.

V tomto kole se hrálo opět několik přímých soubojů týmů se stejným cílem a kromě tří takových utkání v boji o záchranu v nejvyšší soutěži mezi šesti moravskými týmy i jedno mezi těmi českými, konkrétně utkání Slávie s Jabloncem. V tomto případě se jednalo o utkání o druhou příčku tabulky, které zaručuje 3. předkolo Ligy mistrů a v případě neúspěchu v něm jistou skupinu Evropské ligy. Tedy jistou skupinovou fázi jednoho z evropských pohárů.

Hostující Jablonec vyhrál 3:1 a zkomplikoval tak nejen cestu pražské Slávie za druhým místem, ale i cestu Sparty za třetí příčkou. Jenže pro tým trenéra Rady je podstatné, že přiživil svoje naděje na zisk třetího místa a účast ve skupině Evropské ligy, což je neuvěřitelný posun po příchodu trenéra Rady v zimě.

Všude kolem sebe slyším informace o vývoji vlastnické struktury Slávie a nabízejí se různá vysvětlení pro překvapivý výsledek v utkání v Edenu. A jedním z nich jsou právě tyto informace, které zaskočily určitě i fotbalisty Slávie. Rozumím vyjádřením hráčů, trenéra Trpišovského i pana Tvrdíka o tom, že tyto problémy jdou mimo ně. Samozřejmě nejdou a mám s tím bohaté zkušenosti. Trénoval jsem ve čtyřech klubech (Opava a Trenčín I.liga, Vítkovice II.liga a Zábřeh III.liga), kde hráči dlouhodobě nedostávali výplaty, chodili za mnou s různými problémy v rodině (hrozící vyhazovy z bytů apod.). Mnohokrát jsem měl s nimi sezení a vysvětloval proč není stávka dobrým řešením ani pro ně atd. Proto jsem přesvědčen, že aktuální problémy majitelů klubu ovlivňují i hlavy hráčů, protože současný fotbal je o detailech a toto není jen detail. I když moji někdejší svěřenci žili, vzhledem ke svým příjmům tzv. od výplaty k výplatě a hráči Slávie mají daleko vyšší příjmy a existenční problémy jim nehrozí, tak v hlavě ten problém mají zcela jistě.

Dalším utkáním, ve kterém oba soupeři hrají o evropské poháry se hrálo na Spartě, kam přijela olomoucká Sigma. Někde jsem četl, že je to pro hráče Sigmy utkání roku. Proto nepochopím jednání jejich kapitána Vepřeka, který se nechal doslova lajdácky a školácky vyloučit, navíc zcela oprávněně. Jeden z nejzkušenějších hráčů obdržel druhou žlutou kartu už ve 38. minutě a kdo si pustí záznam utkání tak uvidí, že několik desítek vteřin před druhou žlutou kartou po odehrání a mimo míč fauloval. V té chvíli jsem si řekl, že si kapitán Sigmy doslova zahrává a že se dá předpokládat, že utkání nedohraje. A za několik vteřin se tak stalo. Způsob, jakým se hráči Sigmy s oslabením vyrovnali zaslouží ocenění, i když to pro ně při prohře 0:1 nic neřeší. Ale v každém případě i v oslabení ukázali, že jejich výkony a výsledky nejsou dílem náhody.

Nemůžu nedodat, že oba trenéři při utkání na Spartě, tedy Hapal a Jílek nebyli vůbec spokojeni s vývojem utkání na Slávii, kde Jablonec vedl po půl hodině 3:0. To totiž znamenalo, že třetí místo se jim oběma vzdaluje a tím i jistá účast ve skupině Evropské ligy. A platí to i pro vítěznou Spartu. Už slyším spoustu spekulantů, jak to dávají do souvislosti s problémy majitelů Slávie a majitelem pražské Sparty…

Tři moravská utkání o záchranu skončila nerozhodně, dvě dokonce bez branek, což je znakem takových utkání. A není náhoda, že už během jarních bojů tyto týmy poměrně často braly bod za remízu a moc branek v těchto utkáních diváci neviděli. Tentokrát se hrálo bez branek v Brně, kam přijela Jihlava, v Karviné v derby s Baníkem Ostrava a na Slovácku padly góly dva z toho jeden neoprávněně. Takže žádná kanonáda. Jenže já jsem daleko od toho, abych tyto týmy a jejich trenéry za to kritizoval. Poznal jsem to i já a je zcela logické, že pokud hrajete o záchranu, tedy nemáte takovou hráčskou kvalitu, která je schopná vstřelit několik branek, tak musíte hrát tak, aby váš tým především branky neinkasoval. To vystihuje jedno trenérské pravidlo a uvádím ho tady opakovaně: „Pokud tým obdrží hodně branek, má špatného trenéra, pokud málo branek dokáže vstřelit, tak má špatné hráče“. Bezbranková remíza s Jihlavou odsoudila Brno k sestupu a Jihlavě zajistila účást v nejvyšší soutěži i při remíze v posledním kole s Karvinou. Další bezbranková remíza Karviné s Baníkem pomohla Baníku, svůj osud má ve svých rukách v utkání se sestupujícím Brnem a Karviné přisoudila nutnost bodovat naplno v posledním kole v Jihlavě. A remíza Zlína 1:1 na Slovácku mu zajistila záchranu.

Nemám rád termín „nehrajeme o nic“, ale v kontextu s posledními řádky to ve dvou utkáních předposledního kola tak bylo. Obě utkání skončila nejtěsnější výhrou 1:0 pro domácí, když do Mladé Boleslavi přijela pražská Dukla a do Liberce Bohemians Praha. V Liberci to bylo současně rozlučkové utkání s trenérem Holoubkem.

Nedělám si statistiku návštěvnosti, ale průměrná návštěva tohoto kola na jedno utkání cca 7,5 tisíce je určitě rekordem tohoto ročníku. I to svědčí o dramatičnosti soutěže. Za týden v posledním kole se bude ještě rozhodovat o rozdělení evropských pohárů a druhém sestupujícím.

Komentáře nejsou povoleny.