I 20.kolo HET ligy potvrdilo, že jen fotbalovost k výhře nestačí

Jsem přesvědčen, že není v našich končinách mnoho příznivců fotbalu, kteří by předpovídali průběh, tedy překvapivé výsledky, jaké nám nabídla 4 odehraná „jarní“ kola. Posuďte sami: Viktoria Plzeň ještě nevyhrála (má ještě odložené utkání v Ostravě k dobru), Sparta jen jednu výhru, Jablonec a především Jihlava plný počet 12-ti bodů, Karviná bez prohry, Slovácko 7 bodů, Dukla 1 bod, Zlín 2 atd. Pokusím se i z dalších nečekaných výsledků 20. kola vypíchnout jejich příčiny. Jsem totiž přesvědčen, že fotbal má „setsakramentskou“ logiku.

Už v roce 2005 jsem v seminární práci napsal, že ze tří základních položek práce fotbalového trenéra je nejdůležitější psychologická. A to především proto, že kondiční a technicko – taktická jsou samozřejmostí a jsou u všech profesionálních týmů podobné. A v tomto kole HET ligy se to potvrdilo.

Před týdnem jsem uvedl, že při pohledu z tribuny na utkání Bohemians v. Dukla bylo zřejmé, že domácí tým byl agresívnější, odhodlanější a týmovější. To nebylo proto, že by chtěli více vyhrát, než Dukla. Bylo to o hráčské mentalitě, o charakteru hráčů a správné týmové atmosféře v týmu Bohemians a tedy ve výběru těchto typů hráčů.

A teď tedy k 20. kolu. Velmi mě v tomto kontextu zaujalo utkání pražské Slávie se Sigmou Olomouc. Hostující tým Sigmy je zcela jistě velmi dobře trénovaný a byl na utkání i výborně připravený po taktické stránce. Je složen ze šikovných, technicky vybavených fotbalistů a díky těmto přednostem domácí Slávii velmi dobře odolával a dokonce se ujal i vedení. Jenže potom trenér Slávie Trpišovský využil kvalitu svého širokého kádru hráčů, poslal na hřiště bojovníky Tecla za Dannyho a Van Burena za Sobola, k nim se přidali další zarputilí hráči s vítěznou mentalitou jako Škoda, Bořil, Souček a výsledkem byl obrat na 3:1, kterému Sigma nedokázala čelit. Zarputilý, silově vybavený tým Slávie se prosadil i při standartních situacích, což je důležitá fotbalová disciplína, kterou při prohře v Jihlavě hráči nedokázali uplatnit, a i proto se podobný obrat v prvním jarním kole nekonal. V Edenu se mohlo tentokrát mužstvo Slávie spolehnout i na svoje fandící tribuny, což jim zcela jistě dodalo na odhodlání a sebevědomí, roli hrála také dobrá atmosféra v týmu, kterou vždy vytváří hlavní trenér a v tom se trenér Trpišovský opravdu vyzná, jak potvrzoval i v Liberci.. Sečteno, podtrženo existuje hned několik příčin výsledkového obratu v utkání Slávie se Sigmou a upevnění si druhé příčky v tabulce HET ligy.

V kontrastu s tímto hodnocením týmu Slávie vyznívá tým Sparty velmi zle. Typologii hráčů je Sparta zcela jiná, z jejího projevu na hřišti je evidentní, že hráči netvoří tak soudržný tým, jako Slávie. Ve Spartě sází na zcela jiné typy hráčů, spíše menších postav, ale skvěle fotbalově vybavených. I oni chtějí a i v Karviné chtěli vyhrát, jenže jejich odhodlání není tak vysoké, jako u hráčů Slávie. Hráči Sparty mají jinou mentalitu, která se dokáže prosadit v situaci, kdy její hráči soupeře převyšují a to se bohužel pro Spartu neděje téměř nikdy. Nedokáží přidat atributy, které jsem uvedl u týmu Slávie. Nakonec se logicky stane, že bojovný soupeř v 87. minutě z náhodného odkopu vyrovná na 1:1, jak se stalo v Karviné.

Krátká poznámka k sestavě Sparty. Věřte, že svoji představu tady neprezentuji na základě výkonu a výsledku utkání Sparty. Už před utkáním jsem byl přesvědčen, že by měl nastoupit na levé straně sestavy místo Ben Chaima Vatajelu, už určitě ne Lafata, navíc v utkání na hřišti soupeře, určitě ne na stoperu Costa (počíná si tam netakticky a neohrabaně), správně nehrál Michal Kadlec. I já se domnívám, jako redaktor deníku Sport pan Vacek, že motivem pro Lafatu v základní sestavě mohla být trenérova snaha získat si na svoji stranu kabinu. A pokud je to pravda, tak efekt bude zcela opačný. Pro jiné hráče to je signál, že trenér si nevěří a dělá kompromisy. Tak to vidím já z opravdu velké dálky.

O Dukle i Jihlavě jsem se již krátce zmínil, proto ani nepřekvapí, že Jihlava na Dukle vyhraje 1:3. Příčina je zcela logická. Zarputilost, agresivita, odhodlání, sebevědomí a soudržnost vyhraje nad individualismem a chladným projevem. Týmu chybějí Bořilové, Škodové, Součkové, Teclové a jim podobné vítězné typy hráčů.

Dalším z mnoha překvapení se zrodilo v Plzni, kde domácí Viktorie jen remizovala s Libercem 2:2. Souhlasím s trenérem Liberce Holoubkem, že jeho tým nebyl daleko od výhry. V závěru utkání šli jeho svěřenci v přečíslení do rychlých protiútoků, ale přišla nepochopitelná nepřesnost a bylo po šanci na tři body. Trenér Holoubek přiznal, že kalkulovali s únavou týmu Plzně po utkání Evropské ligy se Sportingem Lisabon a cestování zpět do Plzně. A ta se skutečně ve druhém poločasu dostavila. I to je logické, i když trenér Vrba udělal 5 změn v základní sestavě. Láďa Vízek by s tím určitě nesouhlasil, on vždy tvrdil, že hráči raději hrají, než trénují. To je sice pravda, ale je to odpověď na otázku, zda hráči raději hrají, než trénují a ne otázku, zda jsou po čtvrtečním utkání v Lisabonu unavenější, než jejich soupeř z Liberce.

Z mého pohledu očekávané výhry Teplic se Zlínem 2:1, Jablonce s Baníkem Ostrava 2:0 a Slovácka s Bohemians 1:0 se daly čekat, ale všechno přebila nečekaná porážka pod trenérem Pivarníkem obrozené Zbrojovky Brno s už téměř odepisovanou Mladou Boleslaví 0:3. Výsledek vytvořil hokejovou bilancí 2+1 záložník Valenta. Domácímu týmu zřejmě po dobrém výkonu a remíze na Spartě tak trochu „napršelo do nosu“ a jsme opět u té psychologie a mentality hráčů.

S teplejším počasím se zlepšila i návštěva na osmi stadionech. I díky Slávii a Plzni přišlo na prvoligový fotbal v průměru před 5 tisíc diváků, kteří viděli 23 branek.

Nešlo si nevšimnout, že po tomto kole byl odvolán další prvoligový trenér Radim Kučera, dnes už bývalý trenér Baníku Ostrava. Aniž bych mu to přál, musím uznat, že majitel Baníku pan Brabec projevil na naše české poměry dostatek trpělivosti, ale určitě trenérovi v jeho pozici neprospělo ustavení tzv. „Trenérské rady“. To bylo totiž jasné vyslovení nedůvěry trenérovi a to zcela jistě snížilo jeho autoritu u hráčů. Navíc v „radě“ seděl zkušený trenér Uličný a to nemohlo dělat dobrotu v hlavách hráčů. A nepomůžou tomu ani jeho slavná „šméčka“. Pravda totiž vždy leží na hřišti. Jejich aktuální ztráta na předposlední Brno s 19-ti body je hrozivých 7 bodů, i když s utkáním s Viktorií Plzeň k dobru. O napěchovanosti druhé poloviny tabulky svědčí, že Karviná na 9. místě má 22 bodů a Brno na 15. místě 19 bodů. Tedy rozdíl jednoho vyhraného utkání. A to je mazec…

Komentáře nejsou povoleny.