V 9.kole HET ligy byli naši pohároví zástupci úspěšní

Vzhledem k tomu, že se u nás v Česku často polemizuje o vytíženosti hráčů při tzv. „anglických týdnech“, tedy v týdnech, kdy účastníci evropských klubových pohárů hrají např. aktuálně v našem případě ve čtvrtek Evropskou ligu a v neděli utkání nejvyšší fotbalové soutěže se soupeřem, který se mohl celý týden připravovat v klidu a bez cestování. Často slýchávám zejména od příznivců fotbalu argument o zbytečných debatách, že trénovaní hráči přeci musí vydržet tento režim bez problémů. Bývalí fotbalisté, např. Láďa Vízek a mnozí další zase na toto téma odpovídají, že to my trenéři zbytečně řešíme, protože hráči přeci raději hrají než trénují.

Jenže tato poslední argumentace je odpovědí na úplně jiné téma, konkrétně na dotaz, zda hráči raději trénují nebo hrají utkání. V tom s odpovědí Ládi Vízka souhlasím, ale to není odpověď na dotaz, zda je fotbalista, který hraje např. ve čtvrtek těžké utkání někde v Kazachstánu, potom letí v noci šest hodin do Česka a v neděli hraje ligu v určité nevýhodě. A já odpovídám jednoznačně, že je, a zcela jistě by to potvrdil i odborník v oboru fyziologie a sportovní psychologie. Ale to současně neznamená, že následné ligové utkání musí prohrát.

Krátce odbočím k EURO 2008 ve Švýcarsku, kde jsem byl spolukomentátorem přímých přenosů TV Prima a dobře si proto pamatuji, že před posledním utkání ve skupině měly tři týmy zajištěný postup do čtvrtfinále, a proto trenéři šetřili skoro celou základní jedenáctku. Měli tedy ušetřit fyzické i psychické síly. Jenže ve čtvrtfinále nastoupili proti třem soupeřům, kteří museli pro postup v posledním utkání ve skupině vyhrát, což se jim s vypětím všech sil podařilo. A jak dopadlo čtvrtfinále? Dva týmy, které šetřily síly vypadly se soupeřem, který musel vydat mnoho sil pro postup v posledním utkání ve skupině a jen jeden (Španělsko) postoupil na pokutové kopy a nakonec vyhrál celé EURO.

Proto jsem byl zvědavý, jak si povedou v 9.kole HET ligy Viktoria Plzeň, Slávie Praha a Zlín po náročných utkáních Evropské ligy. Viktoria Plzeň byla v určité výhodě, protože hrála s Beer Schevou na domácím stadionu, kdežto týmy Slávie a Zlína čekalo po utkání náročné cestování. Trenéři v těchto případech tzv. rotují se sestavou v případě, že mají dostatečně široký kádr v potřebné kvalitě. A to se po letních nákupech docela stalo. Přesto při srovnání základních sestav v obou utkáních každý trenér (Vrba, Šilhavý a Páník) postupoval jinak.

Začnu u Viktorie Plzeň, která porazila Bohemians 2:1. Trenér Vrba se rozhodl pro totožnou sestavu, jako v utkání Evropské ligy (docela by mě zajímalo, zda by tomu tak bylo i v případě, že by ve čtvrtek musel tým složitě cestovat z daleké ciziny), ale utkání se nevyvíjelo podle plánu, protože soupeř se dostal do vedení 0:1. Zřejmě i únava některých hráčů a tím špatný výkon donutil trenéra Vrbu provést hned dvě střídání do druhého poločasu (Zeman za Petrželu, Bakoš za Koláře) a i tito čerství hráči spolu s týmovou vůlí a zkušeností přispěli k obratu a konečné výhře 2:1. Dovolím si položit otázku, na kterou nelze znát odpověď a ta zní, jak by se utkání vyvíjelo herně a výsledkově, kdyby střídající hráči Zeman a Bakoš nastoupili v základní sestavě.

Pražskou Slávii čekalo po utkání v Kazachstánu s Astanou domácí ligové utkání s Brnem. Slávisté vyhráli 2:0 poměrně bez problémů, trenér Šilhavý protočil 3 hráče v poli (Rotaně, Zmrhala a Stocha) a brankáře Laštůvku. Za povšimnut stojí, že místo nich nastoupili Altintop, Danny a uzdravený Hušbauer a první dva jmenované, tedy odpočinuté hráče střídal jako první, oba obdrželi v deníku Sport nízkou známku 5 a třetí odpočinutý Hušbauer hrál celé utkání a byl hodnocen č.8. I to vypovídá o „prospěšnosti“ zahraničních zkušených a finančně náročných hráčů Slávie.

Třetím trenérem, který řešil složení týmu v ligovém utkání na Baníku Ostrava a po čtvrtečním utkání v Moskvě s Lokomotivem (prohra 3:0) byl trenér Zlína Páník. Kromě, jak sám poznamenal absolvování lekce z vysoké školy fotbalu, musel řešit složení týmu v Ostravě. Tam udělal hned 6 změn ve složení základní sestavy, což si mohl také po letních nákupech Zlína dovolit. Předpokládalo se, že jejich soupeř Baník Ostrava bude v určité výhodě, ale hostující Zlín vedl v utkání překvapivě 0:2. A i tady byli prvními střídajícími hráči Hnaníček a Mehanovič. Ne tedy unavení hráči ze sestavy v Moskvě, což pro dva jmenované není dobrá vizitka.

Shrnuto podtrženo ani jeden z týmů, které hrály ve čtvrtek večer těžká utkání Evropské ligy, Slávie Praha a Zlín dokonce na hřištích soupeřů, neprohrál. Hráči Plzně a Slávie na svém stadionu vyhráli 2:1 a 2:0 a Zlín v Ostravě remizoval 2:2.

Krátce k dalším utkáním tohoto kola. V malém pražském derby Sparta opět uhrála jen jeden bod, tentokrát na Dukle za remízu 0:0, což je pro ni málo, ale na víc opravdu neměla a může být ráda, protože Holenda měl na noze zisk tří bodů pro Duklu když trefil tyč branky Sparty.

Olomoucká Sigma opět bodovala naplno dokonce na hřišti soupeře v Jihlavě. Rozhodující branku sice vstřelila několik minut před koncem, ale výhra 0:1 byla zcela zasloužená a už ani nepřekvapuje.

V severočeském derby Teplice porazily Liberec 2:1, když otočily výsledek po první obdržené brance. Liberečtí po vedení měli další šance, trefili i tyč domácí branky, ale nakonec si z Teplic neodvezli ani jeden bod.

Jablonec porazil Mladou Boleslav 3:1 a potvrdil tak dobrou formu. Hosté zase po dvou výhrách, které je posunuly z úplného závěru tabulky, odjeli domů bez bodu a po dvou prohrách se tam vrátili znovu.

V Uherském Hradišti se hrálo utkání, které nenadchlo diváky a proto oba soupeři také nedokázali poslat míč do soupeřovi branky a tak se diváci gólu nedočkali.

Nadprůměrná byla tentokrát návštěva cca 8 tisíc diváků na utkání. Naopak pouze 17 vstřelených branek je druhým nejmenším počtem v odehraných 9-ti kolech.

Komentáře nejsou povoleny.