Zmrzlá hrací plocha? To by se už dnes v nejvyšší soutěži stávat nemělo

Byl jsem hodně překvapen, když se utkání posledního podzimního kola mezi Bohemians Praha a Viktorií Plzeň nehrálo pro nezpůsobilý terén. Přesněji zmrzlou hrací plochu. Nebylo mi to jasné, protože všichni víme, že mít vyhřívanou hrací plochu, která takovému promrznutí travnaté plochy a tím i neregulérnímu terénu má zabránit a je jednou z důležitých podmínek, z mnoha jiných, kterou musí každý účastník naší nejvyšší fotbalové soutěže splňovat.

Ve vyspělých fotbalových zemích, a mezi takové se i náš fotbal chce postupně řadit, je tato podmínka, ještě dlouho před naším rozhodnutím, naprostou samozřejmostí. A já si velmi dobře vzpomínám na dobu, kdy se utkání i v naší nejvyšší soutěži hrála na zmrzlých hracích plochách, což svádělo některé aktéry z řad funkcionářů i trenérů a hráčů provádět čachry s koženými nebo dokonce i s ocelovými kolíky, tedy uzpůsobovat je díky různým neregulérním úpravám a tím podvádět ve snaze získat dost podstatnou výhodu v pohyblivosti na takovém terénu. V tomto smyslu bylo vždy problematickým obdobím konec podzimní části sezóny a začátek té jarní, kdy se dá úspěšně předpokládat, že teplota vzduchu bude klesat pod bod mrazu.

Dokonce tak byli znevýhodněni i někteří soupeři našich klubů v evropských pohárech a docela jsem se musel pousmát komentáři známého glosátora deníku Sport Ládi Vízka, který odložení utkání Bohemians s Plzní kritizoval s odkazem na utkání Dukly Praha se Stuttgartem v Poháru UEFA před léty, v kterém nastoupil v dresu Dukly Praha při výhře tuším 4:1 a postupu přes tohoto silného německého soupeře. Jenže už se nezmínil, co stálo za tím, že Němci po trávníku klouzali a hráči Dukly ne. A takových případů bylo více, protože ve vyspělých zahraničních ligách se už v té době na zmrzlém terénu nehrálo a takoví soupeři nepředpokládali, že nastoupí s nevýhodou v obutí. A protože i Česká republika se chce mezi vyspělé fotbalové země protlačit, tak proto ČMFS (dnes FAČR) vypracoval před lety projekt Stadiony 2003, který povinnost mít v první lize vyhřívanou hrací plochu nařizoval. A pokud mrzne v celé Evropě, tak si všimněte, že jsou automaticky odložená utkání druhé a nižších lig. Utkání té nejvyšší nikoliv, protože mají povinnost mít vyhřívanou hrací plochu.

Dobře si také pamatuji na nesouhlasné reakce ze strany klubů na projekt Stadiony 2003, což je u nás v Česku tradiční. Pokud se někdo snaží o změnu zvyklostí, a platí to v jakémkoliv oboru, směrem ke zvyklostem v moderním a progresívním světě, tak se setká v první fázi s nevolí, v druhé s protesty, ve třetí svoji povinnost splní se skřípěním zubů, protože jiná cesta není a ve čtvrté si pochvaluje, jak je to skvělé, že se taková změna uskutečnila. Připomenu jen namátkou změny ve fotbalovém prostředí, které si podobným průběhem také prošly, jako zónové bránění (nejvíce je kritizovali trenéři z řad bývalých hráčů pražských prvoligových klubů, přesto se i v té době postupně střídali u reprezentačního „A“ týmu a tvrdili, že „není třeba dělat z fotbalu vědu“, dalším příkladem je nový Informační elektronický systém v přestupech hráčů, elektronické zápisy o utkání apod. Mnozí i tuto modernizaci odsuzovali a teď si ji nemůžou vynachválit. Zkrátka všechno nové, progresívní se u nás neguje a je dobře, že i v roce 2003 si fotbalový svaz trval na svém.

A to už nemluvím o době, kdy jsem já hrál nejvyšší fotbalovou soutěž (1977-1985), kdy se na konci podzimu a na začátku jarní části sezóny hrálo na neskutečném oraništi, veřejnost a novináři kritizovali kvalitu fotbalu a hrací plochu už nedal během celé jarní sezóny nikdo dohromady a hrálo se ne na zeleném trávníku, ale více na hnědé hlíně.

Kdo konkrétně zavinil nesehrání utkání na Bohemians nevím, ale určitě se stala chyba, která by se už dnes stávat neměla a já jen doufám, že není pravdou snaha domácího týmu vytvořit si výhodnější podmínky než by vyhovovalo jejich soupeři Viktorii Plzeň a dnes už ví, že nestačí mít vyhřívanou travnatou plochu, ale je třeba ji i umět nebo chtít použít.

Nehrálo se ani v Jablonci utkání s Hradcem Králové. Tam sice z jiného důvodu. Napadla sněhová vrstva asi 20 až 30 cm a v takovém případě vyhřívání není účinné. Jenže já jsem přesvědčen, že se pro odložení utkání ještě v podzimním termínu např. na neděli (hrací termín byl v pátek) dalo něco udělat. Při tom si vzpomínám, jak jsme při mém 17-ti letém působení v olomoucké Sigmě připravovali jednou hrací plochu na první jarní utkání celou noc. Z celého hřiště jsme museli ručně, tedy pomocí lopat odvážet také ručně na malých kolečkách zmrzlý ledový krunýř, aby se na druhý den mohlo hrát. Brigádu absolvovali do pozdního večera i dorostenci a do rána my dospělí. A na druhý den se hrálo.

V roce 1993 bylo ze stejného důvodu odloženo i celé poslední podzimní ligové kolo až na jaro, ale to se už dnes stát nemůže díky striktním podmínkám projektu Stadiony 2003 a to je dobře. Proto je podle mého názoru správné rozhodnutí Disciplinární komise o pokutě pro domácí klub Bohemians. Kontumační výhra hostující Viktorie Plzeň by byla neadekvátní a zaváněla by neregulérností soutěže. I když jarní dohrávka také není zcela regulérní, tak jiné řešení asi nebylo možné.

Komentáře nejsou povoleny.