9. kolo e.Pojisteni.cz ligy změnilo lídra tabulky

V tomto kole před reprezentační přestávkou chtěly všechny týmy bodovat už proto, aby měly dva týdny klidnou přípravu na další utkání. Samozřejmě ne všem se to podařilo. K těm patří nejen týmy Sparty a Zlína z čela tabulky, kteří po remízách dva body ztratily, ale i aktuálně týmy nejvíce ohrožené sestupem Příbram a Jihlava, které odevzdaly všechny body dokonce na vlastním stadionu. Pro oba také platí, že na tom nic nezměnili ani noví trenéři.

Utkání Sparty v Brně jsem neviděl, protože se hrálo opět v času 14:30 hodin a to většina fanoušků včetně trenérů hraje nebo sleduje svá utkání a výjimkou jsem nebyl ani já. Pro ně všechny je večerní termín výhodnější, ale na „vině“ zřejmě byla tentokrát termínová kolize s hokejovou Kometou Brno, která shodou okolností přivítala na domácím ledě také Spartu Praha. Fotbalové utkání Brna se Spartou bylo určitě parádním představením se šesti brankami, dramatickým závěrem a v parádní atmosféře, kterou vytvořilo téměř 10 tisíc diváků. Brno se ujalo vedení, potom dvakrát vedla Sparta a vyrovnávací branka na 3:3 padla v posledních vteřinách utkání a bohužel neměla platit. Po shlédnutí záběrů ve večerních zpravodajských relacích jsem tuto chybu nedokázal pochopit, protože se podle mého názoru nejednalo o nepřehlednou situaci, ale o jasnou ofsajdovou situaci. Pokud někdo z komise rozhodčích nepřijde s nějakou drobnou nuancí v pravidlech fotbalu, ale to se určitě stát nemůže. Sparta nastoupila kromě zraněného Frýdka ve stejné sestavě jako proti Interu Milán, ale hrát musela jinak, protože hrála více do plných, což je náročnější, než hra na brejky s Interem Milán.

Tým Zbrojovky Brno nakonec získal bod za remízu doslova v hodině dvanácté, což vyvolalo bouři nadšení. V situaci Brna prohrát i toto utkání by to totiž byla velká ztráta i přes dohrávku doma se Slávií, která je teď ve výborné formě.

Potvrdila to výhrou 1:0 s nováčkem z Karviné, i když se výhra nerodila lehce. Karvinští nehráli vůbec odevzdaně, dobře bránili a vyráželi do rychlých protiútoků. Zápas zlomil ve tři body kdo jiný, než střídající žolík Mešanovič v 77. minutě. Slávia tak získala potřetí plný počet bodů a potřetí s čistým kontem a to je základ jejího zlepšení pod trenérem Šilhavým. Na velkou konkurenci v hráčském kádru doplatila tentokrát i nejdražší posila Van Kessel, který se nevešel ani na lavičku náhradníků. Je otázkou, zda to nebude dělat v dalším období zlou krev v kabině Slávie. Trenér má totiž k dispozici 19 kvalitních fotbalistů a všichni by chtěli hrát.

Viktoria Plzeň potvrdila vzestup formy pod trenérem Pivarníkem výhrou 4:1 s druhým nováčkem Hradcem Králové. Hradečtí se snažili hrát podobně, jako na Slávii Karviná, ale dokázali to jen první půlhodinu, protože ve zbývající čvrthodině do odchodu do šaten se domácí Viktoria prosadila hned třikrát a konečný výsledek stačil Viktorii na posun do čela prvoligové tabulky o pouhé brankové skóre. Plzeňští mají dokonce i stejný rozdíl s Mladou Boleslaví, ale pouze o jednu vstřelenou branku více.

Rozjetá Mladá Boleslav si tak jen od pátku do neděle užívala vedoucí příčku, protože porazila nejtěsnějším rozdílem 1:0 pražskou Duklu. Pro tým trenéra Kalvody je to cenná výhra už proto, že výkon tentokrát nebyl podle jejich představ, protože Dukla měla více vyložených šancí, ale doplatila na jejich zahazování.

Další český zástupce ve skupině Evropské ligy Liberec porazil v severočeském derby Teplice 2:0 a vzdálil se tak sestupovým příčkám. Výhra byla moc důležitá nejen kvůli postavení v tabulce, ale také pro zvýšení sebevědomí hráčů po nešťastné prohře v Evropské lize s řeckým PAOK Soluň. Navíc jsou liberečtí v situaci, kdy se spekuluje o odchodu jejich oblíbeného trenéra Trpišovského do Sparty a to na klidu nikomu nepřidá. Proto je tato výhra pro tým hodně důležitá.

Největší překvapení dosavadního průběhu ligy ze Zlína přivítalo na svém stadionu ambiciózního soupeře z Jablonce. Téměř zaplněný stadion viděl určitě zajímavé a dramatické utkání, ve kterém hosté z Jablonce vedli 0:2, ale bojovný tým Zlína se s tímto výsledkem nehodlal smířit a v dramatickém závěru srovnal na 2:2, což se v té chvíli rovnalo vítězství a nikomu určitě nevadilo, že tímto výsledkem přichází tým o vedení v prvoligové tabulce.

Na dvou zbývajících stadionech v Jihlavě a Příbrami se hrálo o tzv. Černého Petra, protože domácí týmy uzavíraly prvoligovou tabulku. Jihlava v utkání s Bohemians ani Příbram se Slováckem svůj úkol nezvládly a body odevzdaly. Tým Bohemians v Jihlavě, dokonce i podle hodnocení trenéra domácích Bílka, byl ve všem lepší a vyhrál zaslouženě 0:2, což není dobrá zpráva pro jihlavský klub ani do budoucna, protože ostatní soupeři se vzdalují a hrozí tak postavení Baníku Ostrava z loňské sezóny, který byl odepsaný už v první polovině soutěže.

V podobné pozici se i po 9. kole nachází tým Příbrami, který prohrál se Slováckem 0:1, což je jeho 8. prohra z devíti utkání a dokonce i osmé utkání bez vstřelené branky. A to se už přestalo líbit i části prořídlých domácích ochozů, které se vymezovaly proti trenérovi Petru Radovi, který u týmu vystřídal odvolaného trenéra Pulpita. Problém bude ovšem zřejmě hlubší, než je jen osoba trenéra, ale to si v Příbrami určitě uvědomují sami a sami to budou muset řešit.

Situace na obou pólech prvoligové tabulky se docela dramatizuje a i další průběh bude určitě zajímavý. V reprezentační přestávce nás čekají dvě kvalifikační utkání reprezentace v Německu a v Ostravě s Azerbajdžánem, české kluby nejvyšší soutěže zase důkladná příprava na pokračování ligy. A ta bude moc zajímavá.

Komentáře nejsou povoleny.