V 6.kole ePojisteni.cz ligy padaly pěkné góly

A nejen góly. 6.kolo naší nejvyšší soutěže, které se hrálo mezi reprezentační přestávkou a zahajovacími utkáními skupinové fáze Ligy mistrů a Evropské ligy přineslo hodně zajímavých momentů a překvapivých výsledků Kdo by např. čekal opět plný bodový zisk obou nováčků Hradce Králové a Karviné, kdo by čekal, že pražská Sparta s dvěma posilami Tomášem Rosickým a Václavem Kadlecem neporazí na domácím stadionu Mladou Boleslav. Kdo by čekal, že překvapivě vedoucí tým tabulky Zlín bude i po 6. kole na čele po derby v Uherském Hradišti. Bylo toho tentokrát opravdu hodně, tak pojďme popořádku.

A začnu netradičně, ale zaslouženě vedoucím týmem prvoligové tabulky Zlínem. Sám jsem poznal jako trenér Zlína vážnost slováckého derby s blízkým rivalem týmem Slovácka. Zlínští měli zcela jistě motivaci navíc uhájit vedoucí příčku v tabulce. Výhrou 1:3 se jim to nejen podařilo, ale dokonce odskočili svým pronásledovatelům na dva body. A to se derby pro ně nevyvíjelo vůbec dobře. Domácí tým Slovácka podporovaný zaplněným hledištěm byl v prvním poločasu jasně lepší a zaslouženě vedl 1:0. Jak moc se výkon hráčů Zlína po bouřce trenéra Páníka o poločasové přestávce zlepšil ukazuje konečný výsledek 1:3. I v tomto utkání padla jedna ne moc obvyklá branka, navíc za dramatických okolností. Za stavu 1:2 totiž zahrával v úplném závěru utkání domácí mladík Ťok pokutový kop. Jenže ho neproměnil. Po několika vteřinách domácí zahrávali rohový kop, na který klasicky šel do pokutového území Zlína i brankář Heča. Jenže situace se vyvinula tak, že zlínský hráč Jordan dovedl míč na kopačce do opuštěné branky domácích. Utkání se hrálo již v pátek, proto mohli hráči i fanoušci Zlína celý víkend sledovat, jak se bude dařit jejich konkurentům v boji o vedení v tabulce.

Tím největším byla pražská Sparta, posílená o útočníka Kadlece a prozatím na lavičce sedícím Rosickým. Jenže očekávaný průběh utkání s převahou Sparty se nekonal. Mladá Boleslav hrála velice aktivně a kromě dvou branek si vypracovala i další šance a k zisku tří bodů měla rozhodně blíže, než Sparta, které nepomohla ani 18-ti minutová premiéra Tomáše Rosického. Utkání jsem neviděl, jako mnoho dalších fanoušků, trenérů a fotbalistů v celé republice, protože se hrálo již od 15:00 hod., kdy se hrají nižší soutěže, ale i trenér Sparty Ščasný utkání hodnotil ze strany Sparty hodně kriticky.

Dalším aspirantem na nejvyšší příčky je zcela jistě Viktoria Plzeň, která hrála pod Ještědem s dravým týmem Slovanu Liberec. Utkání bylo velmi vyhecované se spoustou tvrdých soubojů, ze zisku důležitých tří bodů ze hřiště soupeře po výhře 1:2 se radoval hostující tým a dotáhl se tak na vedoucí skupinu v tabulce. V dresu Plzně opět svým výkonem zaujal mladý středopolař Hromada, který navíc vstřelil krásnou první branku v utkání, když odražený míč po zahraném rohovém kopu poslal nezadržitelně do šibenice branky Liberce. Druhou branku přidal tradiční střelec Ďuriš a jedinou branku vstřelili domácí až v závěru utkání.

Jak jsem vzpomenul v úvodu tři jmenované týmy Sparta, Plzeň a Liberec budou hrát v týdnu svá první utkání ve skupinách Evropské ligy, tak jim budeme držet palce.

A teď tedy k úspěšným nováčkům. Karviná porazila na svém stadionu moravského konkurenta z Jihlavy 3:0 a pevně se usadila v první polovině tabulky, konkrétně na 5. místě, což asi nikdo nečekal. Jihlavským tak naopak zřejmě nastávají krušné časy, jejich dvoubodový zisk je opravdu hodně nízký a zřejmě se bude v Jihlavě tato situace řešit. A jak se asi taková situace řeší víme všichni, kteří se ve fotbalu pohybujeme. Je to určitě nepříjemné zejména pro trenéra Hippa, ale fotbal i tyto momenty přináší.

Druhý nováček z Hradce Králové porazil na domácí půdě (úmyslně nepíši na domácím stadionu) na stadionu v Mladé Boleslavi Příbram 2:0. Co to znamená. Že i druhý nováček se prodral do první poloviny tabulky a nezabránila mu v tom ani tři „domácí“ utkání, která vlastně domácí nebyla. Naopak další prohra hostující Příbrami zřejmě vytvořila rekord nejen v počtu porážek v úvodu nejvyšší soutěže (s Hradcem Králové byla šestá), ale také v počtu utkání bez vstřeleného gólu. Příbramským ve vytvoření těchto smutných rekordů nezabránila ani trenérská výměna po čtvrtém kole, kdy trenéra Pulpita nahradil zkušený Petr Rada. Problém oslabeného kádru hráčů bude asi hlubší a uvidíme, kdy se podaří trenérovi a hlavně hráčům rekordní neúspěšnou sérii zastavit.

Velmi očekávané utkání v tomto 6. kole se hrálo v Teplicích, kam přijela pražská Slávia. Ve Slávii totiž také došlo ke změně na trenérské lavičce, když trenéra Uhrina vystřídal po zdlouhavém „výběrovém řízení“ zkušený trenér Šilhavý. Všichni fanoušci fotbalu proto očekávali, jak se změní k lepšímu hra Slávie a zda se jí podaří v Teplicích vyhrát, což by konečně odpovídalo jejím ambicím. Utkání skončilo podle mého názoru zaslouženou remízou 2:2, když konečný výsledek se zrodil po zajímavém a dramatickém průběhu také až v závěru utkání. Obě branky domácích sice byly trochu šťastné po tečovaných míčích, kdy se uplatnilo pravidlo „když nevystřelíš, nemůžeš vstřelit branku“. Tu první vstřelil Vondráček a Teplice šly po prvním poločasu do kabin s vedením 1:0. Jenže trenér Šilhavý provedl o poločasu jedno a ve druhém poločasu dvě střídání a noví hráči Mihálik, Mešanovič a Barák za Mingazova, Van Kessela a Hušbauera se výraznou měrou podíleli na obratu ve skóre na 1:2 pro Slávii. Jenže v 88. minutě akrobaticky vložil teplický útočník Vaněček do nepovedené střely spoluhráče Kroba nohu a míč zapadl do opačné strany branky, než reagoval na původní směr míče slávistický brankář Pavlenka. Závěr utkání byl velmi dramatický a zajímavý, protože oba týmy chtěly evidentně získat všechny tři body.

Další utkání se hrálo ve vršovickém „Ďolíčku“, kde hrají jak všichni víme, domácí Bohemians, kteří přivítali ambiciózní Zbrojovku Brno. Tradičně bojovní „Klokani“ vyhráli 3:0, když tento stav byl na ukazateli skóre již po prvním poločasu. Klíčová byla zřejmě 23. minuta, kdy za bezbrankového stavu neproměnil brněnský kanonýr Řezníček vyloženou šanci a potom už se prosazovali jen domácí. Určitě netradiční byla třetí branka domácích, kdy brankář Brna Melichárek vyběhl hluboko do pole, odkopl míč, ovšem jen k polovině hřiště, kde domácí hráč Havel prvním dotekem míč převzal a druhým ho poslal obloukem do opuštěné branky.

Poslední utkání tohoto 6. kola se hrálo v Jablonci, kde domácí tým nedokázal porazit hostující Duklu Praha, která přijela do Jablonce bez hlavního trenéra. Po uvolnění trenéra Šilhavého do Slávie totiž vedení klubu ještě nestačilo sehnat adekvátní náhradu, tak se týmu ujal asistent trenéra trenér Hynek. A jak se ukázalo zvládl svoji premiéru na trenérské lavičce v nejvyšší soutěži velmi dobře. Dukla totiž remizovala 1:1.

V tomto kole padlo nejen několik opravdu raritních branek, ale i jejich počet s průměrem těsně nad tři branky na utkání je solidní. Stejně tak i návštěva cca 5.5 tisíce diváků na utkání je na naše poměry nadprůměrná. Určitě se proto máme na co těšit i v dalších kolech.

Komentáře nejsou povoleny.