Největším překvapením po 4. kole nejvyšší soutěže jsou oba nováčci

Tentokrát začnu netradičně a napovídá tomu i nadpis tohoto mého komentáře ke 4. kolu e.Pojisteni.cz ligy. V tomto kole totiž oba nováčci Hradec Králové i Karviná získali plný počet bodů po výhrách s Jihlavou a Duklou Praha. A o tom, že výhra Hradce Králové s Jihlavou 1:0 a Karviné s Duklou 2:1 nebyla náhodným ziskem bodů svědčí celkový zisk sedmi bodů týmu za severní Moravy a šesti bodů hradeckých „Votroků“. Oba týmy se tak aktuálně umísťují v první polovině tabulky a to možná očekával málokdo. Já tedy ne.

Nemůžu zapomenout na výrazný podíl na výkonech a hlavně výsledcích nováčka z Karviné posily na postu brankáře. Do klubu, kde vyrůstal, se vrátil odchovanec brankář Laštůvka.

Na řadě by měli být naši zástupci v předkolech evropských pohárů, ale i teď udělám výjimku a budu chválit jiný tým naší nejvyšší soutěže. Tím je Zlín, který zcela zaslouženě odvezl všechny tři body z plzeňské Doosan arény po výhře 0:2. Ta výhra totiž není žádná náhoda a zcela vystihuje kontrast mezi nastavením obou týmů. Mám na mysli srovnání mužstva Zlína právě se svým soupeřem Viktorií Plzeň.

Zlínští získali ve čtyřech kolech nejvyšší fotbalové soutěže 10 bodů a o ty dva ztracené přišli nešťastně v nastaveném času jejich utkání v Praze se Slávií. Ostatní tři utkání vyhráli a to vždy zcela zaslouženě. Tým Zlína je složen z hráčů, které běžný fanoušek fotbalu ani moc nezná, ale je velmi dobře trénovaný a hlavně vedený zkušeným trenérem Páníkem. Co znamená termín „vedený“? Tak to je na dlouhou přednášku, na kterou tady nemám prostor, proto se pokusím velmi stručně. Trenér charakterizuje své hráče jako soudržný tým, který ve svém středu nechce mít fotbalistu, který nepracuje pro tým a nechová se podle toho. I z dobře informovaného zdroje v týmu vím, že hráči Zlína na sobě pracují i mimo společný tréninkový program. Ve Zlíně jsem trénoval a vím, že takto je ten klub nastavený, a proto je úspěšný. Ano, určitě i jim všechno nevyjde a přijdou prohry, ale určitě ne po odevzdaných výkonech.

Proč jsem naznačil srovnání s Plzní? Z mnoha indicií a informací takto kádr hráčů Viktorie nastavený není a na toto téma je možno sledovat v médiích různé komentáře. Já už jsem to i na svých webových stránkách několikrát vzpomenul. Např. pantomimě s volantem obránce Limberského sice z trenérské lavičky v Příbrami tehdejší trenér Krejčí přihlížel, ale nedokázal jeho počínání odsoudit a sehrál „mrtvého brouka“. Nezávidím novému trenérovi Pivarníkovi a budu opravdu pozorně sledovat řešení nepříznivé situace vedením klubu, která ve Viktorii ve věci sportovní formy hráčů není ideální. Nemyslím si totiž, že zodpovědnost v tomto případě má jen trenér. Velmi důležité je i nastavení celého klubu. Napadá mě v této souvislosti také proč hned několik hráčů Viktorie Plzeň neuspělo v zahraničních klubech a brzy zvolili návrat do „teplého“ plzeňského prostředí.

Všichni zbývající naši zástupci v předkolech evropských pohárů tentokrát nevyšli bodově naprázdno. Pražská Sparta sice porazila Jablonec na první pohled jasně 3:0, ale kdo utkání viděl, tak ví, že výhra se nerodila lehce. První branka padla až v 70. minutě. Trenér Ščasný tentokrát využil dostatečně širokého kádru hráčů a jeho střídání hru zrychlilo a dostavily se i branky. Opět se připomněl zkušený kanonýr Lafata dvěma brankami a doufejme, že tak vyladil střeleckou formu na odvetu play off Evropské ligy s dánským Sönderjyske. Premiérově se trefil i mladý Pulkrab a navíc podal dobrý výkon, což je pro trenéra Ščasného další dobrá zpráva. Ještě dodám, že všechny branky padly po centrech, z toho dva po standartní situaci a snad je to i pro hráče Sparty důkaz toho, že bezkrevná kombinace z jedné strany na druhou bez tlaku do pokutového území soupeře k brankám vede minimálně.

Druhé pražské „S“ Slávia Praha zůstávala v dosavadním průběhu nejvyšší soutěže za očekáváním. I v tomto případě se potvrdilo, jak složitým tělesem je fotbalový tým, a že nestačí jen dnes koupit hotové hráče a myslet si, že zítra bude vše fungovat a mužstvo bude vše vyhrávat. A platí to i dnes, po výhře Slávie 3:0 nad nemohoucí Příbramí. Stejně jsem na tuto skutečnost obrazně upozorňoval i plzeňské fotbalisty po výhře 0:3 v Příbrami, protože jsem si přečetl, že tým podal výborný výkon a překonal počáteční ztrátu formy. Další průběh sezóny a prohry v Sofii s Razgradem i nyní se Zlínem ukázaly, že to byla mylná dedukce. Předpokládám tedy, že Slávisté si to po nedělní výhře nemyslí. První poločas totiž prospali podobně, jako Sparta a stejně jako Sparta nakonec slavili výhru 3:0. V základní sestavě se poprvé neobjevila nejdražší letní posila Van Kessel, což po jeho nevýrazných výkonech ani nepřekvapilo.

Dalším úspěšným pohárovým zástupcem v tomto kole byla Mladá Boleslav, která pod novým trenérem Leošem Kalvodou napravila nečekanou prohru doma s Karvinou a překvapivě, ale zaslouženě vyhrála v Teplicích 1:2. Domácí tým tak ztratil před svými diváky další body, ty první za remízu 0:0 se Spartou fanoušci určitě akceptovali, ale tu poslední ztrátu určitě ne. Trenér Šmejkal se svými svěřenci budou muset kromě kritiky nového herního stylu, kterou „schytali“ v Brně, odrážet kritiku na opakovanou ztrátu bodů na vlastním stadionu.

A když jsem se zmínil o Brnu, tak musím dodat, že právě Zbrojovku přivítal na svém stadionu poslední „Evropan“ Slovan Liberec. Trenér Liberce Trpišovský v utkání změnil sestavu hned na osmi postech ve srovnání s utkáním Evropské ligy na Kypru. Údajně ne pro šetření sil, ale pro hrozbu zranění před důležitým čtvrtečním utkáním. Utkání to bylo vyrovnané, každý tzv. „chvilku tahal pilku“, ale branky se diváci nedočkali. Brněnští tak uhráli třetí remízu ze tří utkání (utkání doma se Slávií bylo odloženo pro nezpůsobilý terén), z toho dvakrát bezbrankovou. Nevím, nevím, zda se to natěšeným brněnským divákům po předsezónních vyjádřeních o zvýšené atraktivnosti herního projevu Brna bude líbit. To se ukáže v dalších utkáních.

Poslední utkání 4. kola se hrálo v Uherském Hradišti, kam proti Slovácku nastoupil do utkání tým Bohemians. Domácí sice vyhráli 2:0, ale jejich trenér Levý označil výkon svých svěřenců jako nejhorší ze čtyř odehraných mistrovských utkání. A to i v situaci, kdy to bylo teprve premiérové vítězné utkání v tomto ročníku. Určitě potěšující je bilance vstřelených branek týmu Slovácka. V každém ze čtyř mistrovských utkání totiž vstřelili 2 branky. Tentokrát získali tři body také proto, že poprvé neinkasovali a uhráli vzadu nulu.

Tento týden jsou na pořadu odvetná utkání play off Ligy mistrů v případě Viktorie Plzeň a Evropské ligy v případě Sparty, Liberce a Slávie. Šance Slávie v Bruselu s Anderlechtem po domácí prohře 0:3 je mizivá, ale ostatní týmy by hrát skupinu Evropské ligy mohly. Plzeň i po neúspěchu s Razgradem automaticky a Sparta a Liberec po úspěšných odvetách. A to by byla po delší době velmi dobrá zpráva pro český fotbal. Držme jim proto palce.

Komentáře nejsou povoleny.