14. kolo Synot ligy mělo na programu několik šlágrů

Při pohledu na program 14. kola Synot ligy bylo jasné, že bude patřit k těm nejzajímavějším. V tomto smyslu jasně dominovala utkání, v nichž se střetly týmy z úplného čela tabulky. Do Plzně zavítal nejproduktivnější tým soutěže Mladá Boleslav a do Liberce vedoucí tým tabulky Sparta Praha. Kromě těchto bitev se hrálo několik derby utkání. Jihomoravské mezi Jihlavou a Brnem a Severočeské mezi Teplicemi a Jabloncem. K tomu ještě utkání dvou týmů z úplného dna tabulky mezi Bohemians a Baníkem Ostrava.

Začnu utkáním Plzně s Mladou Boleslaví v Doosan aréně. Určitě nejen já, ale všichni příznivci fotbalu byli zvědaví, jak si zkušený tým Viktorie poradí s ofenzívou soupeře a jak se naopak dokáže prosadit tým z města automobilů proti kvalitním hráčům Plzně. Překvapující byla i sestava domácí Viktorie. Hráči jako Petržela, Rajtoral, Procházka, Mahmutovič nebo Holenda tentokrát seděli jen na lavičce a přednost dostali jejich mladší spoluhráči Baránek, Hejda a úplně nejmladší pravý obránce Matějů. Sám trenér Krejčí přiznal, že k tomuto rozhodnutí jej přiměla ztráta formy jmenovaných hráčů a dlouho o změně uvažoval. Uvědomoval si, že je to určitý risk, ale výhra 1:0 potvrdila, že správný. Pocity, které trenér Krejčí prožíval dobře znám z vlastní zkušenosti a v takovém případě je důležité, aby změněná sestava uspěla a to se v utkání s Mladou Boleslaví stalo, což je dobrým signálem nejen pro nováčky v sestavě, ale především pro absentující hráče, že musí v přípravě přidat, protože se za ně dokáže prosazovat dravé mládí.

Plzeň vyhrála zaslouženě, ale v prvním poločasu měli hosté několik příležitostí vsítit první branku. Jenže v brance se několikrát vyznamenal brankář Kozáčik a nesmím zapomenout na skvělý výkon mladého Matějů. Na rozdíl od Rajtorala hrál z postu pravého obránce nejen aktivně nahoru, ale hlavně spolehlivě do defenzívy a zcela vymazal dnes už reprezentanta Skaláka. Viktoria se zlepšila ve druhém poločasu a rozhodla brankou po tradiční ose Limberský, Kovařík, centr zleva a na první tyči se prosadil Ďuriš. V médiích jsem četl kritiku na hru Mladé Boleslavi, která hrála více z obrany, z obranného bloku, než jsme u ní zvyklí. Jenže já mám pro tuto trenérem Jarolímem zvolenou taktiku pochopení, protože při síle Plzně si na otevřenější fotbal netroufal. Ano, k bodům to nestačilo, ale nikde není psáno, že otevřený fotbal proti Viktorii by k bodům vedl. V tom právě ještě mladý tým Mladé Boleslavi za Viktorií zaostává. Mám na mysli zkušenosti z takových vypjatých utkání. Mnozí experti, vzhledem ke kvalitě soupeřů očekávali střelecké hody, ale ve fotbalu to funguje zcela opačně. V utkání dvou vyspělých soupeřů, kteří střílí nejvíce branek, ve vzájemném utkání nedokáží tuto statistiku potvrdit, protože kvalita soupeře je i v defenzívě a oba týmy se střelecky neprosadí tak, jako proti průměrným soupeřům.

Vedoucí tým tabulky Sparta Praha jela do Liberce, kde se jí v posledních utkáních moc nevedlo. Jednu velkou výhodu měla již před utkáním. V dresu Liberce nemohli nastoupit čtyři hráči Sparty Koubek, Švejdík, Shala a Sýkora, kteří jsou v Liberci na hostování. Když k tomu připočteme několik zraněných hráčů Liberce, tak měl trenér Trpišovský velké starosti tým poskládat. I proto se do sestavy protlačil mladý 18-ti letý Machuča. Na druhou stranu to mohla být velká motivace pro zbytek mužstva a toho určitě i trenér využil. Na hřišti se totiž odehrávala doslova bitva a i když liberečtí hráči hráli často za hranicí pravidel, tak tentokrát nezůstávala pozadu ani Sparta. Na můj vkus byl rozhodčí benevolentní až moc, ale je třeba říci, že na obě strany. O zisku tří bodů za výhru 1:0 pro bojovný Liberec rozhodl ve druhém poločasu Delarge krásnou střelou z voleje do šibenice po centru čerstvého reprezentanta Bartošáka.

Dalším zajímavým utkáním svým průběhem a nábojem, i když před malou návštěvou a na zasněženém trávníku bylo severočeské derby mezi Teplicemi a Jabloncem. I ze způsobu hry bylo zřejmé, že oba trenéři a všichni kolem nich by si přáli získat plný počet tří bodů, což se jim po remíze 2:2 nepodařilo. Jablonec k tomu měl trochu blíže, jenže vychytal je náhradní brankář za zraněného Grygara Slavík, který kryl dokonce i pokutový kop, který mizerně zahrával již ve 3. minutě jablonecký Pospíšil. Je škoda, že tak kvalitní utkání vidělo málo diváků (něco málo přes 2 tisíce), mnozí zůstali i vzhledem k počasí doma u televize. V dresu Jablonce se uvedl Mingazov, který vstřelil obě branky a i při nízké postavě obě hlavou.

Další derby se hrálo v Jihlavě, kde domácí tým potřeboval v utkání s Brnem nutně bodovat. To se mu nakonec podařilo po výhře 2:0 zejména za výkon po vstřelení první branky. U obou byl kapitán Vaculík, jednu vstřelil z pokutového kopu a u druhé asistoval.

V dalších třech utkáních se střetly týmy z Moravy a týmy z Prahy. Začnu Androvým stadionem, kde domácí Sigma Olomouc přivítala pražskou Duklu. Utkání skončilo bezbrankovou remízou a to je tak všechno zajímavé, co by se o tomto utkání dalo napsat. Hra se odvíjela uprostřed hřiště, pokud před některou brankou, tak bez reálnější možnosti vstřelit branku. A konečný výsledek to jen potvrdil.

Do Uherského Hradiště přijela Slávia a domů do Prahy si odvezla zaslouženě tři body po výhře 0:2. Potrestala domácí tým brankou po rychlém protiútoku a dokonce po výkopu brankáře a zaváhání obránce Hoffmanna. Neprosadil se ani kanonýr Došek, svoje dvě dobré šance zahodil.

Největší kandidát na sestup do druhé nejvyšší soutěže Baník Ostrava přijel do Vršovic hrát o tzv. šest bodů s podobně ohroženou Bohemkou. Na cestu zpět do Ostravy si museli přibalit tři branky, ale protože vstřelili jen jednu, tak si připsali další nulu do tabulky a jejich situace se hodně kritická. V žádném případě ovšem nečekaná. Naopak, to, že prvním sestupujícím bude právě Baník Ostrava tady píši již od začátku letošního ročníku Synot ligy. Proč si to myslím? Protože fotbal má logiku (trenér pan Pospíchal mi promine). Když někdo dělá nelogické věci, tak logicky sestoupí. A vedení Baníku dělá od výměny trenéra Svědíka nelogické věci. Tou poslední je angažování bývalého hráče Matušoviče jako spasitele. Atmosféra v klubu tomu odpovídá a potyčka dvou spoluhráčů Heči a Machovce v průběhu utkání.

Nováček ze Zlína jel do Příbrami s odhodláním opět se pokusit získat nějaké body do své letošní sbírky, která je nečekaně bohatá. Oba týmy měly v tabulce 17 bodů a chtěly se dostat na bodů 20. To se nakonec podařilo překvapivě, vlastně už ne překvapivě, týmu Zlína.

Tentokrát se nevyznamenali střelci. Vstřelili jen 17 branek a to je těsně nad dvě branky na utkání. Věřme, že v tom dalším 15. se jim bude dařit lépe.

Komentáře nejsou povoleny.