„Evropský“ pohárový podzim bude pro české fanoušky velmi zajímavý

Ano, na letošní podzim a doufejme, že i jaro příštího roku, bude pro nás fanoušky fotbalu velmi zajímavý. Kromě zajímavě se vyvíjející naší nejvyšší fotbalové soutěže Synot ligy nás velice potěšily tři postupy českých klubů do skupinové fáze Evropské ligy.

Těmi kluby jsou podle mého očekávání, jak jsem předpověděl v posledním komentáři k 5. kolu Synot ligy Viktoria Plzeň, Sparta Praha a Slovan Liberec. Naopak se to nepovedlo Mladé Boleslavi a Jablonci, ale i tak je to v historii samostatného českého fotbalu poprvé, kdy je šance navýšit národní koeficient třemi kluby, tedy hned v 18-ti utkáních.

Pesimisté možná budou namítat, že negativním výsledkem působení našich klubů je neúčast Viktorie Plzeň a Sparty Praha ve skupinách Ligy mistrů, která je daleko prestižnější a proto i lépe finančně dotovaná než Evropská liga, a že další dva kluby (Mladá Boleslav a Jablonec) se do skupiny Evropské ligy neprobojovaly. Statisticky je to sice pravda, ale jejich pesimismus vychází z předpokladu, že všech 5 klubů bude 100% úspěšných a to se ve sportu nedá předpokládat. A hlavně to nevymaže fakt, že 3 kluby ve skupinové fázi evropské ligy je česká premiéra.

Při vylosování play off Evropské ligy jsme všichni věřili nebo spíše doufali, že tři týmy ze čtyř postoupí. Tím čtvrtým s černým Petrem měl být Jablonec v souboji s věhlasným Ajaxem Amsterodam a to se bohužel potvrdilo. Rozhodla jediná branka, která v těchto dvou utkáních padla z pokutového kopu za jasný, ale zcela zbytečný faul obránce Beneše. Je velká škoda, že v odvetě v Jablonci stejnou příležitost Jablonec nevyužil. Greguš trefil jen tyčku a nakonec jablonečtí nevyužili ani 30-ti minutovou přesilovku po vyloučení hráče Ajaxu.

Naopak ostatní týmy, na rozdíl od Jablonce začínaly v prvním utkání na domácím stadionu a po prvních utkáních, která naše týmy vyhrály jsem v posledním komentáři k Synot lize zmínil, že všechny tři postoupí, protože odvety zvládnou a já byl dokonce přesvědčen, že všichni tři na hřištích soupeřů vyhrají. Plzeň v srbském Novém Sadu, Sparta ve švýcarském Thunu a Liberec v chorvatském Splitu. Nakonec tuto moji předpověď pokazila jen Sparta remízou 3:3, Plzeň vyhrála 2:0 a Liberec 1:0. Proč ten můj optimismus před odvetou? Protože se potvrdilo, že v dnešním fotbalu není jednoduché porazit srovnatelného soupeře na vlastním stadionu díky jeho dobré organizaci hry, taktické vyspělosti a nebezpečným rychlým protiútokům. Proto o postupu našich tří týmů bylo podle mého názoru rozhodnuto již po prvních utkáních a výhrách na vlastním stadionu. Když tento můj soukromý názor tak trochu „přitáhnu za vlasy“, tak v tzv. tabulce pravdy by se měly dávat plusové body za utkání na vlastním stadionu častěji, než na tom soupeřově. Možná v tom hraje roli i otázka psychologická, kdy hráči jsou na domácím stadionu pod větším tlakem, než na tom hostujícím i díky povzbuzování diváků a předpokladu, že by si měli v tomto utkání, podle pohárové matematice vypracovat nějaký náskok před odvetou.

Dnes už známe rozlosování skupin našich týmů v Evropské lize a podle mého názoru mají všichni tři, tedy Plzeň, Sparta i Liberec docela reálnou šanci na získání dostatečného počtu bodů do klubového i národního koeficientu a také k umístění na druhých příčkách svých skupin, protože soupeři nejsou z top evropské kategorie. Možná s výjimkou Marseille (ale ta hraje aktuálně ve velkém útlumu) a španělského Villarealu a samozřejmě bundesligového Schalke 04. Na utkání Sparty s tímto týmem se těším nejvíce. Já totiž tvrdím, že Bundesliga je velice atraktivní soutěž díky zaplněným stadionům, že je skvěle propagována, ale fotbalová kvalita je přeceňována s výjimkou Bayernu Mnichov. Proto bych ani Spartu v utkáních se Schalke neodepisoval.

Komentáře nejsou povoleny.