I „malé“ UERO U21 potvrdilo můj pohled na fotbal

V nedávném mém komentáři, v kterém jsem srovnával české hráče U21 s hráči stejné kategorie z Dánska jsem konstatoval, že na úspěšnost fotbalového týmu má vliv spousta různých kritérií, a že fotbal je v tomto smyslu velmi složitým sportem, ale zároveň velmi variabilním. Pro připomenutí těchto kritérií uvedu např. kondici, techniku, taktiku, psychiku, disciplínu, soudržnost, bojovnost, ctižádost.

To všechno úspěšný fotbalista potažmo tým musí mít na vysoké úrovni. Nejvíce se ideálu blíží ty nejbohatší fotbalové kluby a jejich týmy, protože si díky finančnímu zázemí mohou vybrat ze všech jmenovaných hledisek to nejlepší, co hráčský trh nabízí.

Ti, co tyto možnosti nemají musí pečlivě zvažovat při tvorbě svého týmu, jaké kritérium upřednostnit na úkor jiného tak, aby byl fotbalista přínosem a byl součástí konkurenceschopného týmu na požadované úrovni. Proto např. už nyní se v českých i dalších klubech rozhoduje o tom, kdo získá za rok mistrovský titul. Poskládat po všech stránkách fungující tým mě vždy velmi motivovalo už proto, že jsem pracoval ve finančně méně zabezpečených klubech. Dovolím si tvrdit, že se mi to vždy v rámci možností, které klub měl podařilo.

Opět jsem si na tyto svoje trenérské aktivity vzpomněl v průběhu EURO U21, které proběhlo u nás v České republice a zejména po finálovém utkání, v kterém podceňované Švédsko porazilo po remíze 0:0 na pokutové kopy fotbalovější a tedy favorizovanější tým Portugalska, který před několika dny deklasoval největšího favorita Německo 5:0. Jeho evropský titul totiž potvrdil, že na prvním místě v hierarchii kritérií o kterých jsem se zmínil je soudržná týmová atmosféra, bojovnost všech hráčů, disciplína v plnění si svých povinností na hřišti (dnes už si na hřišti fotbalista nemůže dělat, co ho napadne), dobrá organizace hry, pevná defenzíva. K tomu samozřejmě je třeba přidat fotbalovost podle možností jednotlivců i týmu jako celku. A tady jsme u podstaty věci. Tato fakta si musí každý trenér správně vyhodnotit a podle toho zvolit způsob hry. A tuto základní podmínku splnil trenér Švédů skvěle a přidal k tomu i účinné koučování v utkáních. Proto Švédové zvládli nepříznivě se vyvíjející první utkání s Itálií, kdy obdrželi už ve 29. minutě branku z pokutového kopu plus vyloučení. Hráči ani trenér nezpanikařili, na utkání jsem byl osobně a v dalším průběhu nebylo znát, že Švédové hrají bez vyloučeného hráče. Příčinou byla i nepochopitelně úsporná hra Italů s čekáním na konec utkání a udržení výsledku 1:0. Za to byli potrestaní vyrovnáním a v konci utkání i druhou brankou Švédů také z pokutového kopu.

Dalším okamžikem, který svědčí o vysoké morálce týmu Švédska bylo poslední utkání ve skupině, kdy v utkání s Portugalskem nesměli k postupu do semifinále prohrát. Jenže v 82. minutě obdrželi branku, ale nevzdali se a v 88. minutě vyrovnali. V semifinále s Dánskem opět dobře bránili a vstřelili 4 branky při výhře 4:1.

A finále s favorizovanými Portugalci bylo nejdříve o tom nechat fotbalovějšího a dynamičtějšího soupeře v pohybu i práci s míčem tak trochu vybláznit, udržet s ním nulu v kolonce obdržených branek a postupně převzít dle možností iniciativu. A tato taktika vyšla výborně a i v prodloužení byli blíže k výhře Švédové. Byli na tom lépe kondičně, v bojovnosti i psychicky, protože nebyli v tomto souboji favoritem. Nakonec rozhodly o jejich vítězství pokutové kopy, které se kopaly na branku, za kterou zaplnili celou tribunu skvělí švédští fanoušci, kteří svůj tým doprovázeli po celé EURO U21. Viděl jsem je i v Olomouci a fandili opravdu výborně a i oni mají podíl na překvapivém titulu pro švédský tým.

Na závěr chci potvrdit, že celé EURO U21 mě po sportovní stránce hodně překvapilo. I pro nás trenéry bylo inspirativní. Bydlím v Olomouci a navštívil jsem všechna čtyři hraná utkání na Andrově stadionu. Nadchla mě i atmosféra na stadionu a myslím, že pochvalu si zaslouží i organizátoři. K těm jsme patřili i my v klubu 1.HFK Olomouc, jehož kvalitní fotbalový areál si jako svůj tréninkový tábor vybrala U21 Itálie. Byli velice spokojeni, dokonce u nás absolvovali neplánovaně dva předzápasové tréninky navíc. Jen je škoda, že nepostoupili do semifinále. To jim těsně, ale zaslouženě sebral právě tým Švédska a je symbolické a spravedlivé, že to bylo díky pasivitě Italů v prvním utkání se Švédy a díky bojovnosti a statečnosti Švédů i v oslabení právě s Italy.

I na tomto turnaji se potvrdilo, že fotbal má logiku a každý je porazitelný, protože některé svoje nedostatky lze nahradit jinými přednostmi. A proto je fotbal tak zajímavým sportem a nikdy nemá žádný tým jistotu, že v daném utkání bude vítězem. A na nás trenérech je sestavit konkurenceschopný tým a zvolit správný způsob hry. Kondičně jsou na tom všechna mužstva přibližně stejně, ale rozhodují vlastnosti, které prokázali Švédové a jejich trenér na EURO U21.

Komentáře nejsou povoleny.