Velká kanonáda ve 29. kole Synot ligy

V předposledním kole letošního ročníku naší nejvyšší fotbalové soutěže Synot lize si střelci dali záležet nebo naopak obrany již nebyly tak koncentrované, jako dosud. Možná to také bylo tím, že byly rozluštěny každoroční hlavní tajenky, mám na mysli sestupující týmy a fotbalový mistr republiky. V tomto kole si definitivu pro předkola Ligy mistrů zajistila Sparta Praha a tlačenice o 4. a eventuálně 5. místo tabulky, zaručující Evropskou ligu se ztenčila na dva kluby. Mladou Boleslav a Příbram.

Pražská Sparta si jela pro potvrzení druhého místa a kvalifikace Ligy mistrů do Českých Budějovic, tedy k soupeři odsouzenému k sestupu do FNL. Proto byla pravděpodobnost úspěšného potvrzení vysoká a potvrdil to i průběh utkání a jeho výsledek 1:3 pro hosty. Domácí klub využívá posledních kol k získávání zkušeností svých mladých odchovanců pro další sezónu a bylo to vidět. Přes veškerou jejich snahu byla v jejich herním projevu vidět určitá euforie směrem do ofenzívy a z ní pramenilo mnoho vyložených šancí Sparty, které se rodily po ztrátách míčů domácích mladíků. V několika z nich se ocitl také kanonýr Lafata, ale bohužel pro něj se trefil jen jednou. I tato branka ho udržela před posledním kolem Synot ligy na čele soutěže o nejlepšího střelce. K ještě výraznější výhře Sparty zabránila také nepochopitelná nedisciplinovanost levého obránce Costy, který zřejmě neunesl nebojácnou snahu a aktivitu mladého hráče Českých Budějovic Řezáče a při hrozbě prohry v tomto souboji mu úmyslně stoupl na záda. Za to obdržel zaslouženě v 57. minutě červenou kartu a od trenéra Ščasného určitě také mastnou pokutu. Za zmínku také stojí velmi dobrý výkon záložníka Sparty Konatého, který konečně nastoupil v týmu Sparty v základní sestavě a bylo ho plné hřiště.

Se zájmem jsem i já sledoval, jak si nový ligový mistr z Plzně poradí po velkých oslavách zisku mistrovského titulu v utkání s Bohemians 1905 v náročném prostředí stadionu v Ďolíčku s jejich agresívním fotbalem. Tým Bohemians tady totiž v poslední době body moc nerozdává a jeho důrazná hra podpořená i skvělou diváckou kulisou je náročná pro každého soupeře. Bylo tomu tak i v utkání s Viktorií, což dokumentuje i výsledek 3:2 pro domácí „Klokany“. Střelecky se o tuto výhru zasloužil jediný hráč útočník Bohemians Bratanovič hattrickem. V týmu Plzně dostali příležitost někteří hráči, kteří nedostávali v sezóně tolik šancí hrát jako stopéři Baránek a Hejda, odpočívali např. Limberský a Procházka.

Na bronzovém stupínku se v letošním ročníku umístil ambiciózní Jablonec, který to potvrdil vysokou výhrou 4:0 s Baníkem Ostrava na svém stadionu na Střelnici. Podle údajně dobře informovaných zdrojů ovšem toto umístění nebude v příští sezóně nejvyššímu šéfovi klubu panu Peltovi stačit a i já se tedy na souboj o titul mezi Plzní, Spartou a Jabloncem moc těším. Poražený ostravský Baník jen potvrdil tímto utkáním krizi, která jej po nepochopitelných změnách v realizačním týmu „A“ mužstva po podzimu provází.

Jak jsem zmínil na začátku tohoto mého komentáře, tajenkou, která dosud není rozluštěná je 4. a 5. místo, které zaručuje, u 5. jen v případě zisku poháru pro Jablonec ve finále s Libercem, předkolo Evropské ligy. Adeptů bylo několik (Mladá Boleslav, Příbram, Teplice, Dukla), ale jejich výsledky v tomto kole je snížily jen na dva. Mladá Boleslav má po remíze na Slovácku 1:1 vše ve svých rukou. Pokud vyhraje v posledním kole na svém stadionu s Jihlavou, tak skončí čtvrtá. Příbram těsnou výhrou 3:2 s Brnem si šanci na 4. místo ještě zachovala, ale jen v případě, že vyhraje v Plzni, kde se tento týden již asi slavit nebude, a současně Mladá Boleslav ztratí v utkání s Jihlavou. Proto vidím šanci na Evropskou ligu pro Příbram jen z 5. místa. Proto budou muset ve finále Poháru České pošty držet palce Jablonci, který má evropské poháry zajištěny třetím místem v lize a místo něj by je hrál právě 5. tým z ligy. Pokud vyhraje finále Liberec, tak konečné 5. místo ostrouhá.

Příbram se na potřebné tři body s Brnem hodně nadřela. Dvakrát vedla, ale Brno vždy dokázalo vyrovnat. Na třetí branku z hlavy Fořta v 87. minutě již nemělo na reakci dost času. Mladá Boleslav si odvezla ze Slovácka jeden důležitý bod, který právě způsobil, že v posledním kole mají umístění na 4. místě ve vlastních rukou.

Další dva kandidáti na 4. příčku týmy Dukly Praha a Teplic se utkaly ve vzájemném souboji. Měla to být tedy vyrovnaná konfrontace, ale opak byl pravdou. Domácí Dukla vyhrála jasně 5:1. Utkání mělo zajímavou příchuť v podobě střetnutí trenéra Teplic Rady proti svému synovi v brance Dukly. Po utkání byl zcela jistě spokojenější syn.

Do Hradce Králové přijela vylepšit svoji letošní bilanci a umístění v tabulce pražská Slávia. To se jí nakonec podařilo výhrou 0:1 a kdo jiný mohl vítěznou trefu vstřelit, než kanonýr Škoda. Dostal se tak na metu 18 branek, což je 46% všech vstřelených branek Slávie. Výsledek určitě potěšil i zkušeného trenéra Beránka a i já doufám, že to upevnilo jeho pozici v klubu a ten ho ve funkci podrží.

Slavnostní rámec mělo utkání v Jihlavě, kam zamířil zachráněný Liberec. Dalo se očekávat, že po úspěšné záchranářské misi trenéra Vavrušky a těsně před finále Poháru České pošty bude sestava v Jihlavě kombinovaná. Tomu odpovídal i výsledek 4:0 pro Jihlavu, ale nechci tím snižovat velmi dobrý výkon domácích hráčů. V jejich brance nastoupil veterán Jaromír Blažek. Jeho rozloučení se s aktivní kariérou se opravdu podařilo. Jednak vysokou výhrou týmu a navíc čistým kontem v kolonce obdržených branek pro něj. Při té příležitosti si dobře vzpomínám na svoje trenérské začátky u staršího dorostu v Sigmě Olomouc a na utkání se Slávií Praha, v jejímž dresu tenkrát nastoupil v brance právě vlasatý Jaromír Blažek a na levém křídle např. Radek Bejbl. Vidím oba jako dnes, protože byli nejlepšími hráči tehdejšího dorostu Slávie. Dnes si možná mnozí nepamatují, že brankář Blažek je odchovancem Slávie. Potom chytal i v Bohemians, ale všichni ho vnímají jen jako hráče Sparty.

Zajímavostí tohoto předposledního kola je také statistika střelců branek. Hned první čtyři střelci prvoligové tabulce střelců vstřelili v tomto kole branku. Pořadí všech čtyř jen ukazuje, jak bude poslední kolo za týden zajímavé i v tomto ohledu. Aktuální pořadí je: Lafata 19, Škoda 18, Došek 15, Mahmutovič 12. Největší šanci přikládám Lafatovi, který má navrch jednu branku a navíc Sparta hraje doma v derby s Bohemians. Škoda s Doškem se střetnou ve vzájemném souboji svých klubů v Praze v Edenu a Mahmutovič bude mít šanci navýšit své konto v domácím utkání Plzně s Příbramí.

Komentáře nejsou povoleny.