Kvalitní trenér by měl zvolit úspěšnou taktiku

Fotbal se neustále vyvíjí, zdokonaluje se ve všech oblastech tréninkové přípravy. V současné době se dají najít rezervy v taktické přípravě. Pamatuji si dobu, kdy olomoucký trenér Karel Brückner tvrdil, že jej nezajímá hra soupeře, on si bude hrát to, co hraje vždycky. A opravdu v té době kdokoliv přišel na utkání jeho týmu a nevěděl jména soupeřů, tak podle způsobu hry poznal rukopis trenéra Brücknera.

Ano, on si to tenkrát mohl dovolit, protože s několikaletým předstihem před všemi ostatními trenéry pracoval na taktické stránce fotbalu a soupeři jeho týmu o tom nevěděli vůbec nic, proto tyto taktické prvky byly velice efektivní. Prožil jsem to na vlastní kůži jako jeho tehdejší svěřenec. Jenže za několik sezón jako trenér české U21 a české reprezentace přiznával, že hru svých nejbližších soupeřů pečlivě studuje. I tato změna u tak renovovaného trenéra signalizovala, že mít detailní přehled o hře soupeře je pro úspěch v utkání nezbytné.

Ještě důležitější je to i dnes a názor, že z fotbalu není třeba dělat vědu je zastaralý. Ona to skoro věda opravdu je. Taktickou přípravu na utkání ve fotbalu ovlivňuje nejen síla soupeřů, ale i systém hodnocení utkání. Jinak se přistupuje k utkání z hlediska herní strategie v dlouhodobé soutěži, kde se při ztrátě jedné branky riskuje inkasování druhé ve snaze skóre srovnat a získat bod do tabulky. Tzv. není co ztratit. Jinak v utkání play-off, kdy se v daném utkání musí rozhodnout o vítězi. Zcela odlišná je strategie v utkáních evropských klubových soutěží, kdy se hraje systémem doma a odveta na hřišti soupeře nebo naopak.

V prvním utkání se domácí tým snaží získat náskok před odvetou, hostující tým naopak chce dosáhnout co nejpřijatelnějšího výsledku, který zúročí v domácí odvetě postupem. Proto při obdržení branky se hostující tým nedere za vyrovnáním za každou cenu, ale hraje stále stejně, tedy nic nemění na předzápasové strategii a taktickém záměru. Jenže se občas stane, že domácí tým utkání nezvládne a před odvetou na hřišti soupeře se dostane do ztráty. Jinak řečeno první utkání na domácím stadionu prohraje. Dokonce se stane, že tak prohraje v prvním utkání i favorizovaný domácí tým. Potom jsou všichni zvědaví, jak se favorit s takovou ztrátou v odvetném utkání na stadionu soupeře vypořádá. A přesně v takové situaci se dnes nachází špičkový tým anglické Premier League londýnský Arsenal, který v prvním utkání na domácím stadionu prohrál s týmem francouzské nejvyšší soutěže AS Monako 1:3.

V tomto utkání hráči Arsenalu hráli aktivně, ale soupeř trestal jejich ztráty míče rychlými protiútoky. Navíc dvě velké šance neskončily brankou v síti Monaka. Jsem velmi zvědavý, jakou taktiku a strategii zvolí v dnešním utkání trenér Arsenalu Wenger vzhledem ke ztrátě dvou branek. Jeho hráči totiž musí k postupu vstřelit tři branky a žádnou neobdržet, což se zdá nemožné. Zda se jim to podaří, jak k utkání přistoupí hráči Arsenalu a jakou taktiku zvolí jejich trenér budeme vědět dnes pozdě večer..

Komentáře nejsou povoleny.