Co se dá očekávat v utkání Ligy mistrů Manchester City v. FC Barcelona

 

Stejně, jako mnoho jiných příznivců fotbalu se těším na dnešní večerní utkání Ligy mistrů mezi klubovými giganty Manchesterem City a FC Barcelonou. Oba patří ke klubové špičce a jsem zvědavý, jakým způsobem oba k tak těžkému utkání přistoupí z hlediska zvolené taktiky a způsobu hry.

Proto jsem také o tomto víkendu sledoval mistrovské utkání Barcelony s Malagou a  sestřihy utkání Manchester City s Newcastlem . Už z výsledků obou utkání (Barcelona prohrála 0:1 a tým Manchester City vyhrál 5:0) je evidentní, že do vzájemného utkání jdou ve zcela rozdílném rozpoložení.

Barcelona mě v utkání s Malagou velmi zklamala. Ta prohra s Malagou před domácími diváky byla totiž zcela zasloužená, což viděl i vyprodaný stadion Santiaga Bernabeua, který často hru svých oblíbenců doprovázel pískotem. Měl jsem dokonce pocit, že hráči Barcelony nejsou v dobrém rozpoložení, že netvoří v tomto utkání kompaktní tým směřující k jedinému cíli a tím je zisk tří bodů. Utkání probíhalo v klasickém obrazu. Barcelona vysoké procento držení míče 73%, ale střelecké pokusy 11 : 11 a přímé kopy dokonce 11 : 15. Malaga se samozřejmě zaměřila na defenzívu, skvěle vyplňovala střed hřiště a Barcelona nezvykle často používala variantu centrovaných míčů. Zejména Messi z pravé strany levou nohou, tedy s falší směrem do branky. Z těchto centrů hrozilo pro Malagu největší nebezpečí a několikrát jen pověstný krok k úspěšnému zakončení.

Nebezpečná byla i Malaga a to z rychlých protiútoků ze hry a hlavně po obranných standardních situacích, včetně rychlých výkopů brankáře. Z jednoho takového vstřelila Malaga rozhodující branku, když dlouhý výkop brankáře Malagy pod tlakem protihráče chybně přihrál  obránce Alves svému brankáři a hráč Malagy toho využil. Další šance ještě soupeř Barcelony neproměnil. V těchto situacích obránci Barcelony, zejména stopeři Mathieu a Piqué nevypadali vůbec jistě, zato hodně neohrabaně. Jsem zvědavý, zda se trenér Manchesteru City Pellegrini nechá inspirovat tímto způsobem hry proti Barceloně v dnešním večerním utkání.

V utkání s Newcastlem mělo City také vyšší procento držení míče (57%), ale bylo daleko přímočařejší po zisku míče. První branka padla po úspěšném forčekinku a následné penaltě, druhá a čtvrtá po rychlém protiútoku do nezformované obrany a třetí a pátá po dlouhém míči za obranu soupeře. Tady vidím zásadní rozdíl ve způsobu hry obou dnešních soupeřů a bude zajímavé sledovat, jakým způsobem budou hrát ve vzájemném utkání. Dá se odhadovat, že Barcelona bude mít vyšší procento držení míče, ale Manchester City bude nebezpečnější. Jaká bude skutečnost? Nesmíme zapomenout, že systém Ligy mistrů ve vyřazovací fázi přináší ještě odvetné utkání. I to zcela jistě ovlivní dnešní zápasovou taktiku a strategii, kterou trenéři zvolí. A projeví se nějak ve složení základní sestavy ve srovnání se sestavou v posledním ligovém utkání, objeví se v sestavě City nám dobře známý Bony? Odpovědi na tyto otázky budeme hledat večer.

 

Komentáře nejsou povoleny.