Hodnotit cokoliv po „bitvě“ nesnáším, zkusím to před „bitvou“

Já vím, nadpis tohoto komentáře je velmi všeobecný a není z něj zřejmé, jakého tématu se bude týkat. Vzhledem k tomu, že se nacházíte na webových stránkách bývalého prvoligového fotbalisty, později trenéra fotbalové mládeže, poté prvoligového trenéra, nyní opět trenéra mladých fotbalistů, tak je evidentní, že půjde o fotbal. Konkrétně se budu věnovat některým změnám na českých prvoligových soupiskách. Už díky těmto klubovým aktivitám se vytváří podmínky pro splnění klubových cílů. Proto je toto přestupové období stejně důležité, jako samotná soutěž.

Prvním prvkem, který nelze přehlédnout je zvýšená aktivita českých klubů směrem k hráčům ze zahraničí. Zřejmě to souvisí s ekonomikou a také se stále lépe fungujícím oddělením skautingu v našich klubech. Hráčských agentů a jejich asistentů je stále více a mě to moc netěší. Raději bych viděl, že kluby dávají více šancí vlastním odchovancům. Jako se to daří např. Spartě. Ale i ona se aktuálně ohlíží v zahraničí.

Jako první se do hráčských změn zapojila Viktoria Plzeň. Získala útočníka Mahmutoviče z Teplic. Jsem na něj moc zvědavý, protože v Teplicích se projevil jako individualista, což není nic špatného. Naopak kvalitní střelec musí být tak trochu egoista a brát na sebe v utkání roli toho, kdo se nebojí vzít na sebe zodpovědnost za výsledek tím, že proměnění šance vezme na sebe. Jenže i takovému hráči se může stát, že tu zodpovědnost za něj převezme jiný konkurent. A v Plzni, v konkurenci Holendy, Tecla a Chramosty (Bakoše už nepočítám) se to klidně může stát, i když jsem stoprocentně přesvědčen, že Mahmutovič tomu bude chtít zabránit. Navíc to není týmový hráč ani na hřišti. V dnešním fotbalu se do defenzívy musí zapojovat všichni, včetně hráče, který umí střílet branky. Jako např. Lafata ve Spartě. Na Mahmutoviče jsem opravdu zvědavý.

Další posilou Plzně je mladý obránce Baránek. Už z médií je zřejmé, že jeho odchod z Baníku Ostrava neproběhl bez mráčku, ale to se stává. Chápu hráče, že jde za lepším a chápu i klub, tedy Baník Ostrava, že ho nechtěl po přestupu do Plzně zpět na půl roku na hostování. Já bych také raději dal šanci svému hráči, pokud bych ho měl. A Baník určitě nějakého má.

Trochu se zpožděním se do přestupových aktivit pustila Sparta Praha. Na rozdíl od jiných si nemyslím, že ji tím ujel vlak. Zimní příprava je dlouhá, ale pořád platí, že je třeba si dobře vybrat. Zatím tedy do Sparty přišel ofenzívní Picault z americké druhé ligy a mladík z Albánie Shala. No na první pohled nic moc. Tak uvidíme.

V souvislosti se Spartou se mluví i o jejím bývalém hráči Kadlecovi, který se neprosadil ve Frankfurtu. Tady jsem dosti skeptický, zda by tento hráč byl přínosem. Sledoval jsem ho i ve Spartě a když jsem v rozhovoru s ním četl, že jeho vzorem je Tomáš Řepka, tak jsem si všiml nejdříve podobného tetování Kadlece na ruce, podobně, jako měl Řepka a jinak také postupnou ztrátu formy. Ta šla naštěstí nahoru po odchodu Řepky ze Sparty. To hrál Kadlec výborně. V současné době by Spartě tento hráč pomohl, ale musel by se fotbalu věnovat tak, jako po odchodu Řepky a kopírovat ve hře Lafatu.

Posílit se snaží také Jablonec. Výborným tahem je angažování slovenského záložníka Greguše. To je hráč budoucnosti. Je pracovitý, umí hrát fotbal a je charakterově čistý. Jablonec udělal dobře i s příchodem mladého Masopusta. Rychlý, dravý a také umí hrát fotbal. Další hráč budoucnosti. Jen aby mu sloužilo lépe zdraví.

Dalším v pořadí přestupové aktivity ze Synot ligy je Mladá Boleslav. Ta hodila laso útočníkovi Bakošovi poté, co se nedohodl na podmínkách v Jablonci. Od Jablonce to je podle mě rozumné stanovisko. U tohoto hráče ani já nevidím extra budoucnost.

Seznam hráčů, které kluby testují by byl dlouhý. Okomentoval jsem ty nejznámější, protože, jak jsem již předeslal, naprostá většina je ze zahraničí. Bude zajímavé sledovat v dalších dnech a týdnech, který z nich se v naší nejvyšší fotbalové soutěži prosadí. Já tvrdím, že jich bude málo, protože naše Synot liga má kvalitu, ale hráčští agenti to nechtějí vidět.

Určitě zajímavým přestupem z pohledu českého fanouška fotbalu je přestup Bonyho Wilfrieda v anglické Premier league ze Swansea do Manchesteru City. Dobře si vzpomínám, když jsem v září 2008 přebíral jako trenér Vítkovice na sestupové příčce, tak první utkání jsme hráli na Strahově s „B“ mužstvem Sparty a v něm nastoupil tento útočník s postavou kulturisty.

Do Itálie na roční hostování s opcí, konkrétně do Cagliari odešel ze Sparty Josef Hušbauer. Jsem na něj opravdu zvědavý a přeji mu jen to nejlepší, ale nevěřím, že se tam prosadí. Je to sice hráč, který si rozumí s míčem, umí skvěle zakončit, ale chybí mu dynamičtější pohyb. Zejména na prvních pěti metrech a to je v těchto soutěžích velký nedostatek. Podobně jsem to viděl i u útočníka Liberce Rabušice a dnes už o něm moc nevíme, snad že hostuje někde ve II. lize.

Na závěr krátkou poznámku ke Zlatému míči. Volil bych tentokrát také Ronalda, i když sympatičtější je mi Messi. Jenže tato trofej není o sympatiích, ale fotbalové kvalitě a Ronaldo celý rok prokazuje neuvěřitelnou efektivitu, i když jej všichni soupeři střeží jako oko v hlavě. A nevadí mi, že se mu nedařilo na MS v Brazílii. Zlatý míč se neuděluje za Mistrovství světa, ale za celou sezónu.

Brankář Neuer se mi líbí, ale střelci branek to mají podle mě daleko těžší, než brankáři. A to, že hraje hodně vysoko před pokutovým územím není nic nového. K tomu nabádáme svoje brankaře již dlouho. On to jen zvýraznil i díky tomu, jak hrají jeho týmy. Bayern Mnichov i německá reprezentace hrají hodně vysoko na soupeřově polovině. Obdivuji u něj i to, jak se vypracoval poté, co jej nepřijali fanoušci Bayernu po jeho příchodu ze Schalke 04. Pamatuji si to velmi dobře. To bylo pro něj možná těžší, než se naučit pohybovat před vlastním pokutovým územím.

Komentáře nejsou povoleny.