V 8. kole SL konečně vyhrála „Bohemka“ i v Ďolíčku

Máme za sebou polovinu podzimní části nejvyšší fotbalové soutěže a můžeme tedy tak trochu bilancovat a současně prognostikova další průběh soutěže. I v tomto kole jsme mohli sledovat mnoho zajímavého.

Například byla vymazána poslední nula v kolonce proher, protože dosud neporažené Teplice prohrály v Mladé Boleslavi 0:3. Byla vymazána také poslední nula v kolonce výher, protože Příbram, která v sedmi kolech nepoznala pocit po zisku tří bodů a i proto vyměnila trenéry (Čuhela vystřídal zkušený Pavel Tobiáš) si tento pocit prožila v Jihlavě, kde příbramští v tzv. utkání „o šest bodů“ vyhráli 0:1. A vidíte, bylo to na úkor Jihlavy, která nulu podobně vymazala před týdnem v Hradci Králové. Pro zajímavost uvedu, že poslední nula ještě zbyla u statistiky nerozhodných výsledků u Dukly Praha. „Vojáci“ totiž mají na svém kontě 4 výhry a 4 porážky, jinými slovy ještě žádné jejich utkání neskončilo bez branek.

Přehledem zajímavostí jednotlivých utkání tohoto kola začnu vršovickým derby mezi Bohemians 1905 a Slávií Praha. Teoretické prognózy dostaly na frak, protože Slávia se mohla ziskem tří bodů alespoň na krátký čas protlačit na čelo tabulky a „Bohemka“ ještě na domácím trávníku nevyhrála. Všechno bylo jinak, jak se často ve fotbalu stává. „Bohemka“ vyhrála zcela zaslouženě 2:0. Mezi oběma týmy byl velký rozdíl v herním pojetí. Domácí hráli s velkým elánem, s herní agresivitou i fotbalovostí ve srovnání se svým soupeřem. Možná byla hnacím motorem pro hráče Bohemians 1905 i hrozba zbourání stadionu, které já sice vůbec nevěřím, ale ta hrozba tady je.

Po tomto 8. kole se na čele SL usadily dva týmy, které tam asi všichni očekáváme. Je to Viktoria Plzeň a Sparta Praha. Stalo se tak díky jejich povinným výhrám na domácím stadionu. Viktoria Plzeň porazila  ostravský Baník, který ovšem hrál od 31. minuty bez vyloučeného obránce Kaši. Kromě červené karty pro něj se kopal ještě pokutový kop, který proměnil Kolář. V dalším průběhu už padla jen jedna branka.

Sparta také nezaváhala a porazila nováčka z Hradce Králové 3:1, i když se její utkání pro ni nevyvíjelo pozitivně. Hradečtí se totiž ujali vedení již v 6. minutě, ale na otočení utkání se velkou měrou podílel kanonýr Lafata, který ještě do přestávky vyrovnal a brzy po ní přidal druhou branku. V 55. potom uzdravený Hušbauer třetí a bylo rozhodnuto o druhém týmu v pořadí tabulky SL.

Z mého pohledu bude zajímavé sledovat výkonnost a výsledky obou konkurentů v souvislosti s jejich rozdílným zápasovým zatížením. Sparta totiž utkáním v Neapoli začala svoje podzimní účinkování na druhé, velice náročné „frontě“ v Evropské lize, které bude pokračovat minimálně ještě pěti zápasy. S Viktorií Plzeň si tedy tyto týmy svoje role vyměnily ve srovnání s loňskou sezónou, kdy plzeňští působili na dvou „frontách“ a Sparta se mohla soustředit jen na jednu a to na českou nejvyšší soutěž. A plně toho využila, když dominovala a získala titul mistra. Tentokrát má tuto výhodu v boji o titul Viktoria Plzeň a jsem zvědavý, zda ji také zúročí a na konci sezóny se bude radovat z titulu mistra.

Na toto téma si dovolím ještě jednu poznámku. Všeobecně totiž slýchávám názory „odborníků“, často i bývalých fotbalistů, např. známého glosátora Ládi Vízka, s kterým jsem na téma zápasového zatížení dvakrát v týdnu hovořil při našem společném komentování anglické Premiere League na TV Prima. A absolutně jsme se neshodli. Tenkrát nám trenérům v Česku vyčítal, že se vymlouváme na únavu z vloženého utkání uprostřed týdne, a že ve vyspělých ligách takto hrají všichni a neřeší to, a že fotbalista přeci raději hraje zápasy. S tím posledním jeho argumentem sice souhlasím, ale to je úplně jiné téma. To, že fotbalista raději hraje, než trénuje je irelevantní k vyhodnocení únavy ze zápasové zátěže. Zcela logicky platí, že čím více utkání, tím větší únava.  Plzeňští by o tom mohli vyprávět. A to nemluvím o řešení tohoto stavu tzv. rotací hráčů celého kádru, který je ve vyspělých klubech širší, než v našich a všichni toho využívají, když i v tomto ohledu se především ve Spartě a v Plzni těmto klubům blížíme. Vyspělé zahraniční kluby také hrají v jiných podmínkách než naši. Podobně nabitý program mají často i jejich soupeři, kdežto v naší nejvyšší soutěži jej mají jen dva jmenované, tedy Sparta a Plzeň a letos jen Sparta. Proto mají někdy problém více než s fyzickou zátěží, také s mentální přípravou „jen“ na běžné ligové utkání.

Ve vyrovnané tabulce SL tvoří dvojici nejbližších pronásledovatelů Plzně a Sparty  překvapivě Slovácko a podle očekávání posílený Jablonec. Slovácko hraje výborný fotbal zejména na domácím stadionu, kde se prosazují jejich ofenzivní hráči Došek, Diviš, Kerbr a v poslední době i Kalouda. Libor Došek je v čele tabulky střelců celé soutěže s 9-ti brankami v osmi utkáních a to je skvělá vizitka. V tomto kole se mu podařilo dosáhnout hattricku, tedy vstřelit tři branky do sítě Dukly při výhře 5:1. Určitě satisfakcí, i když to nepřizná, byla jedna branka Kaloudy do sítě Dukly, kde musel předčasně ukončit smlouvu.

Druhým týmem, který se pohybuje v závěsu za silnou dvojkou je Jablonec, i když doma na Střelnici nedokázal vstřelit branku Českým Budějovicím při bezbrankové remíze. A to hrál s převahou jednoho hráče, když hostující Vošahlík stihnul obdržet dvě žluté karty, a tedy i červenou, již v 15. minutě. Potvrdilo se, jak je v současném fotbalu těžké se prosadit proti soupeři, který je přinucen zatáhnout se do hlubokého bloku.

Při zmínce o hattricku Libora Doška nesmím zapomenout i na další brankový hattrick útočníka Mladé Boleslavi, vlastně Viktorie Plzeň v dresu Mladé Boleslavi, Wágnera. Dva hattricky v jednom kole se netává často, ale tentokrát se to podařilo. Wágner takto pokořil  Teplice při výhře 3:0. Shodou okolností tým, který odešel ze hřiště v letošní sezóně poprvé bez bodového zisku.

Posledním utkáním tohoto kola byla výhra domácího Brna s Libercem 1:0. Domácí omlazený tým získal tři body a mám takový dojem, že se trenérovi Kotalovi podařilo tým kolem kapitána Zavadila stabilizovat, že hráči znají svoje úkoly a povinnosti a na výkonech a výsledcích je to vidět. Tým potvrdil tři body z posledního kola na Slávii a posunul se již do první poloviny tabulky.

Jak je fotbal nevyzpytatelný sport ukazují výsledky minulého kola ve srovnání s tím posledním. Před týdnem domácí týmy vyhrály jen jednou, tentokrát hned šestkrát. Z 19-ti branek hostující týmy vstřelily dokonce jen 3 branky. Diváků, i díky Spartě, Plzni a vršovického derby Bohemians v. Slávia , přišlo cca 40 tisíc, což je 5 tisíc na utkání. Nadprůměrná je i statistika červených karet, kterých rozhodčí udělili hned 5. Snad to není trend trvalý.

 

 

 

Komentáře nejsou povoleny.