Ve 28. kole GL zůstalo všech 24 bodů „doma“

Při pohledu na program 28. kola jsem viděl u každého utkání velice zajímavý otazník, i když už bylo rozhodnuto o mistrovském titulu, stejně tak o druhém a s největší pravděpodobností i o třetím místě. Jenže vzhledem k vývoji Poháru České pošty se nově objevil souboj i o čtvrté místo, které zajistí účast v Evropské lize. Přesto největším tahákem je stále hra o Černého Petra, znamenající sestup do Národní fotbalové ligy.

Hráči pražské Sparty v týdnu bohatě oslavili mistrovský titul a před jejich utkáním se Sigmou Olomouc jsme si kladli dvě otázky. Jak se Sparťané dokáží připravit na toto utkání fyzicky i psychicky a jak se jejich soupeř vypořádá s depresí po nevydařeném utkání s Baníkem Ostrava, které je po krk ponořilo do sestupových vod. Obě otázky byly zodpovězeny zcela jednoznačně. Sparta svého soupeře doslova rozdrtila a Sigma předvedla neuvěřitelný fotbalový odvar a prohra 0:5 ještě nevystihuje rozdíl mezi oběma týmy. Svoji hru hosté založili na hlubokém obranném bloku se snahou o rychlý protiútok, ale k těm se prakticky nedostala po celé utkání. I já, olomoucký patriot, nechápu, jak je možné, že se mužstvo dokáže takto rozložit během několika měsíců, i když některé kroky ve složení kádru v posledním období je těžké pochopit a bylo by to na samostatnou analýzu. Zmínil se o nich veřejně i dočasný trenér týmu Minář. Jenže teď se musí všichni v Sigmě zaměřit na to, co v nejbližších dnech bude a tím jsou poslední dvě kola a udělat vše pro zázrak, kterým by, podle mého názoru, záchrana v GL byla. Ale i zázraky se někdy i ve fotbalu dějí.

Dalším očekávaným utkáním byl přímý souboj o v úvodu zmiňované čtvrté místo mezi Libercem a Teplicemi. Karty byly rozdány lépe pro Teplice, které před týdnem připravily Spartu o neporanitelnost, kdežto Liberec prohrál v Brně se Znojmem potupně 1:4. I já jsem v anketě deníku Sport společně s hráčem Sparty Davidem Lafatou a trenérem Petrem Radou jednoznačně favorizoval Teplice a dovedu si představit, jak s touto prognózou naložil trenér Liberce Vavruška. Určitě svým hráčům tuto anketu vystřihl a přišpendlil na nástěnku v hráčské kabině (pro laiky šatně). Na jeho místě bych to udělal i já, protože vím, že toto je pro fotbalistu ta největší motivace. Dokázat někomu, kdo nám nevěří, že se mýlí. Pro fotbalistu je to více, než zvýšené prémie. To je vyzkoušené a zabralo to i na hráče Liberce. Svého soupeře, s řadou cizinců v základní sestavě, přehráli především nasazením a zaujetím pro hru a odměnou jim byla výhra 2:1 a posun na čtvrté místo tabulky o dva body před svého soupeře z Teplic. Trenér Teplic Ščasný trefně ohodnotil výkon svých svěřenců jako fotbal starých pánů.

Dalším přímým soubojem, v tomto případě týmů, které mají zajištěnou Evropskou ligu, bylo střetnutí domácí Plzně s na jaře úspěšnou Mladou Boleslaví. Viktoria vyhrála 2:0, i když hosté neproměnili několik tutovek. Určitě mě zaujala branka, kterou vstřelil mladý Končal, který tentokrát nastoupil v dresu Plzně v základní sestavě.

V dalších pěti utkáních nastoupil vždy jeden, v jednom případě oba týmy, bojující o záchranu v GL. O tom, jak je důležité v boji o záchranu získat na domácím stadionu plný počet tří bodů svědčí hned čtyři takto úspěšné týmy. Tři body získalo Brno se Slávií, která se musí proto ve zbývajících dvou kolech hodně snažit, aby si účast zajistila i v příštím ročníku. Naopak Brno se touto výhrou zachránilo definitivně. Další tři body získal Baník Ostrava v utkání s Jihlavou po výhře 3:1 a Příbram s Jabloncem 3:0. Oba vítězné týmy se záchraně přiblížily hodně blízko, i když definitivu ještě nemají. Posledním vítězným týmem ohroženým sestupem, který bodoval naplno, bylo mužstvo Bohemians 1905 po výhře v pražském derby s Duklou, která je v jarní tabulce na posledním místě společně se Sigmou Olomouc se ziskem pouhých osmi bodů.

Na těchto utkáních mě zaujalo prodloužení vítězné série Baníku Ostrava na čtyři utkání, tj. 12 bodů a skóre 12:3. A to se trenéři (v Baníku je jich několik) museli obejít bez tří zraněných hráčů z utkání v Olomouci a Baránek nehrál pro žluté karty. Opravdu klobouk dolů před výkony hráčů Baníku v posledních utkáních. Ne vždy se změna na postu trenéra tak výrazně pozitivně projeví, jako v tomto případě.

Trenéři Dukly Praha Kozel i Jablonce Skuhravý zřejmě museli o poločasové přestávce svých utkání hodně hlasitě kriticky hodnotit výkony svých svěřenců na Bohemians resp. v Příbrami. Oba jejich týmy totiž v té chvíli prohrávaly 0:3 a po výkonu, který si jiné hodnocení nezasloužil. Doufám, že se jednalo jen o shodu náhod, že v obou případech jejich soupeři potřebovali nutně získat tři body k záchraně v GL. Dukla ve druhém poločasu snížila na 2:3 a moc nechybělo, aby minimálně vyrovnala. To trenér Jablonce Skuhravý byl i po utkání hodně rozladěn a ostře se do svých svěřenců „obul“. Nedivím se mu. V takových chvílích se totiž trenér cítí zcela bezmocný a to je frustrující. Navíc v situaci, kdy všichni vědí, že v Jablonci končí trenér i někteří fotbalisté se v Česku profesionálního přístupu jaksi nedostává.

Další dva sestupem ohrožené týmy nastoupily na hřišti svého soupeře a oba prohrály. Slávia Praha v Brně v přímém souboji a Znojmo na Slovácku. V předchozím odstavci jsem zmínil kritiku svých hráčů trenérů Dukly a Jablonce, kteří tzv. již „nehrají o nic“. Stejně tak kritizoval své svěřence nizozemský trenér Slávie Pastoor a podle médií k tomu měl opravdu důvod. A to je prostě mimo moje chápání. Nemyslím jeho kritiku, ale přístup a výkon hráčů Slávie. Ano, předchozí dvě utkání vyhráli, ale zachráněni zdaleka nejsou. Proto jejich přístup nechápu. Zřejmě je to opět ukázka českého profesionalismu.

Znojemští prohráli na Slovácku 0:2 a po zisku tří bodů s Libercem je čeká trnitá cesta za záchranou. V příštím kole budou hrát v Olomouci, což je pikantní nejen proto, že oběma celkům jde doslova o všechno, ale v týmu Znojma působí několik hráčů Sigmy na hostování a jejich trenér Kalvoda údajně dostal nabídku na trénování Sigmy v dalším ročníku GL. Vstupné na toto utkání bude stát jednu korunu a atmosféra bude určitě velmi napjatá.

Ve 28. kole GL jsme mohli vidět 26 branek, což je průměr 3,25 branky na utkání a to je solidní bilance. Stejně tak i počet diváků 45 tisíc, což je více než 5,5 tisíce na utkání je na české poměry dobrá návštěvnost. A to ještě na sparťanskou oslavu mistrovského titulu nebyl stadion na Letné zdaleka vyprodaný, což jsem nečekal. Předpokládal jsem, a určitě i hráči Sparty, vyprodaný stadion. Snad tomu tak bude po posledním 30. kole, kdy Sparta hraje opět na domácím trávníku s Jihlavou. A oficiálně převezme mistrovský pohár. Tentokrát si sami hráči zorganizovali převzetí jen repliky poháru.

Komentáře nejsou povoleny.