Hejda? Trenére, rozhodl jste se správně

Nejsem sice odborník na lední hokej, ale samozřejmě jsem zaregistroval oznámení trenéra českého reprezentačního týmu pana Hadamczika nominace na Olympijské hry, které začnou přibližně za dva týdny. Tam budeme všichni moc zvědaví na výkony a výsledky našich hokejistů a budeme jim držet palce.

O tom, zda mužstvo bude úspěšné se rozhoduje vždy ještě před začátkem turnaje nebo soutěže právě v rozhodnutích, kteří hráči v týmu hrát budou a kteří tam hrát nebudou. Pokud krátce odskočím k fotbalu, tak zopakuji, co jsem již tady na svých webových stránkách uvedl. Že o umístěních v tabulce naší nejvyšší fotbalové soutěže, včetně mistrovského titulu, se rozhoduje už nyní, kdy kluby doplňují své hráčské soupisky, eventuálně uvolňují hráče do jiných klubů.

Vytvořit totiž fungující tým v kolektivním sportu je zásadní podmínkou pro jeho úspěšnost a to z mnoha pohledů. Samozřejmě mluvím i z vlastní zkušenosti. Ve fotbalovém týmu musíte zvažovat sportovní předpoklady hráčů, ale také lidskou charakteristiku. Konkrétně v týmu musí být technické i bojovné typy, ofenzívní i defenzívní, vyšších i menších postav atd., ale také hráči ambiciózní, ctižádostiví, psychicky odolní, s týmovým myšlením, disciplinovaní, s vítěznou mentalitou, schopné strhnout ostatní atd. Kritérií je hodně a podobné je to i v ledním hokeji.

Proto by měli všichni zainteresovaní respektovat trenérův výběr, protože on je zodpovědný za výkony a výsledky týmu a jedině on dokáže zvážit všechna jmenovaná kritéria. Trenér Hadamczik je velmi zkušeným trenérem a jsem přesvědčen, že ve svojí nominaci všechno toto zvážil. Měli by ji proto respektovat i hokejoví příznivci, novináři, experti a především nenominovaní hráči, i když mají jiný názor. Nemají totiž zodpovědnost.

Je jasné, že vždy, po každé nominaci se v ní několik hráčů neuvidí, i když byli přesvědčeni, že tam budou. Všem se totiž trenér zavděčit nemůže. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Rozumím tomu, že takový hráč, a je jedno zda hokejista nebo fotbalista, to vidí jinak, než trenér a má právo být zklamaný a dokonce i naštvaný. V každém případě, podle mého názoru, nemá právo reagovat, jako český hokejový obránce Hejda, který hraje v kanadsko-americké NHL, když kritizoval nejen trenéra Hadamczika, ale i některé nominované hráče.

Absolutně nesouhlasím s obhajobou svého vyjádření samotným Hejdou a některých dalších hokejistů nebo expertů, že Hejda jen řekl svůj názor a máme demokracii, tak proč by to neřekl. No to je přeci naprosté nepochopení toho, co se stalo. Jednak obecně platí, že kdybychom vždy reagovali na všechno svým názorem, tak bychom se permanentně všichni kritizovali. Přeci kromě svobody vyjádření existuje nějaká etika, respekt k nadřízenému (v tomto případě trenérovi) a také slušnost, pokora. Proč se stejným způsobem neozvali další nenominovaní hráči? Protože mají jiný charakter, jsou týmovými hráči a respektují rozhodnutí trenéra, i když se jim nelíbí. Příkladem pro Hejdu by měla být reakce útočníka Hudlera, která byla velmi pokorná, i když s nominací počítal a byl velmi zklamaný.

Obránce Hejda tímto svým vyjádřením jen potvrdil, že trenér Hadamczik zřejmě věděl, co dělá, když jej vynechal z nominace (vědomě nehodnotím Hejdovu výkonnost, kterou neznám detailně). Není to evidentně týmový hráč, protože svoje zraněné ego si léčil veřejnými urážkami trenéra a některých svých bývalých spoluhráčů a to nelze zdůvodnit jen snahou vyslovit svůj názor.

Za všechny komentáře stojí reakce klíčových hráčů reprezentačního hokejového týmu kapitána Plekance a jeho zástupce Eliáše. Oba se postavili za trenérovu nominaci a vyjádření Hejdy odsoudili. Svůj komentář doplním citací dvou vyjádření zkušeného Patrika Eliáše:

Co se týká Honzy Hejdy, jeho komentář opravdu nebyl na místě. Nepamatuji si případ v Kanadě nebo Americe, že by podobně někdo reagoval. Ani z hráčů, kteří toho v hokeji dokázali víc než on“.

Že nejede (Hejda) je rozhodnutí trenéra. Za sebe říkám, že být užitečný na malém kluzišti (v NHL) automaticky neznamená, že budete užitečný na velkém (v Soči)“.

Napadá mě třeba pan Hlinka. Do Nagana si vytáhl nejen skvělé hokejisty, ale i kluky, s kterými měl dobrý vztah. A i díky tomu vyhrávali“. Tehdy jsem byl také možná trochu naštvaný, že nejedu do Nagana, ale nenapadlo by mě tu sestavu napadat v novinách“.

Tyhle citace podle mého názoru vystihují vše, co jsem chtěl tímto svým komentářem říci. Na závěr zopakuji, že Hejda svou reakcí potvrdil, že v týmu pro olympiádu v Soči pod trenérem Hadamczikem nemá co dělat. Trenér Hadamczik jen potvrdil, že je dostatečně zkušeným trenérem a zná všechna kritéria, která musí trenér vnímat a zohledňovat při tvorbě svého hokejového týmu. V klubu jsou podmínky z tohoto pohledu složitější, ale v reprezentaci má trenér ideální možnost si hráče vybrat podle svého a trenér Hadamczik toho dokonale využil.

Komentáře nejsou povoleny.