V 11. kole GL zaujala nejen samotná utkání, ale i osobní příběhy dvou hráčů s rozdílným výsledkem

Dříve, než se pustím do hodnocení všech osmi utkání 11. kola GL, tak se zmíním o  zajímavých příbězích dvou hráčů, kteří už byli jednou nohou členy prestižních klubů českých fotbalistů, ale definitivní vstup do něj se podařil jen jednomu.

Navíc tomu, který byl vstupu před tímto kolem určitě dál. Mám na mysli brankáře Jablonce Špita, který se již několik kol snaží vstoupit do klubu fotbalových brankářů, kterým se během své kariéry podařilo 100 krát „vychytat“ nulu na svém kontě a útočníka Slovácka Libora Doška, který se přiblížil vstupu do Klubu fotbalových kanonýrů na dvě branky.

Brankář Špit měl další příležitost  i v tomto kole v utkání s Mladou Boleslaví na domácím stadionu v Jablonci. Dlouho to vypadalo, že se mu to podaří, do konce utkání zbývalo jen několik vteřin a brankář Špit by mohl slavit nejen zisk tří důležitých bodů svého týmu, ale i vstupenku do tohoto prestižního klubu fotbalových brankářů. Jenže se stalo něco neuvěřitelného. Několik vteřin před koncem udělal jeho spoluhráč Vošahlík fatální chybu, když netrefil míč při odkopu na soupeřovu polovinu (po něm by byl konec utkání), toho se zmocnili hráči Mladé Boleslavi a po centru do pokutového území Jablonce bylo vyrovnáno. Po rozehrání míče ze středového kruhu rozhodčí utkání ukončil a brankář Špit se o vstup musí pokusit v příštím utkání.

Druhý příběh měl příjemnější konec, i když pravděpodobnost byla podstatně menší. Útočník Slovácka Došek stál na prahu vstupu mezi hráče, kteří vstřelili ve své kariéře v nejvyšší fotbalové soutěži minimálně 100 gólů. Došek nastoupil po dlouhém zranění a zřejmě ani on sám si nemyslel, že ty dva góĺy právě v tomto utkání se silným Libercem zvládne. Jenže se tak stalo a Libor Došek  mohl oslavit nejen výhru svého týmu 4:2 se soupeřem, který je úspěšný v Evropské lize, ale také vstupenku do tohoto prestižního klubu. I tentokrát se ukázalo, že přesto, že je fotbal kolektivní sport, tak má i svoje osobní příběhy a v tomto kole dokonce hned dva.

V dalších utkáních mě opravdu zaujal výkon pražské Sparty ve vítězném derby s Duklou Praha. Sparta vyhrála 3:0, ale zaujal mě především její výkon, který snese ta nejpřísnější měřítka. Ve hře o titul sice fandím Viktorii Plzeň (kdysi jsem v jejím dresu hrál dva a půl roku), ale moje uznání teď patří Spartě. Hrála celoplošně velmi aktivně, po ztrátě míče velmi agresivně napadala hráče Dukly a ti neměli vůbec prostor pro svou hru. A co mě překvapilo a zaujalo nejvíc, že takto vydrželi hráči Sparty hrát celých 90 minut. Bylo cítit, že mužstvo je ve velké pohodě a poznalo to i obecenstvo, kterému se evidentně utkání líbilo a svými hlasivkami to dávalo najevo. Věřím, že se to projeví i na vyšší návštěvě na dalších utkáních.

Viktoria Plzeň naopak své příznivce tentokrát zklamala. V utkání se Slávií Praha tahala za kratší konec a vrcholem byl neproměněný pokutový kop Pavla Horvátha. Tým Slávie si  za svůj podstatně zlepšený výkon minimálně remízu 1:1 zasloužil. Zajímavostí určitě bylo, jaké změny v sestavě, ale i na postech u několika hráčů trenér Koubek udělal. Např. záložník Juhár hrál v útoku, útočník Škoda ve středu obrany, pravý obránce Nitranský na levé straně apod. Bude zajímavé sledovat, zda se tyto změny uplatní i v dalších utkáních.

V tomto kole si nikdo z hostujících klubů neodvezl domů tři body. Jen ve čtyřech utkáních pouze jeden bod. Zajímavostí určitě je, že hned 4 krát vstřelilo první branku v utkání hostující mužstvo, ale ani v jednom utkání to neznamenalo zisk tří bodů. Týmy Slávie v Plzni, Znojma v Ostravě a Mladé Boleslavi v Jablonci „jen“ shodně remízovaly 1:1. Olomouc v Příbrami vedla dokonce 0:2 a tři body nakonec zůstaly v Příbrami po výhře 3:2. Takový obrat, navíc za pouhých 12 minut, se opravdu vidí jen vyjímečně a olomoučtí určitě ještě dnes nechápou, jak se to mohlo stát. I takové obraty dodávají fotbalu a naší nejvyšší fotbalové soutěži na zajímavosti.

Stejně tak jsou zajímavé výsledky utkání, kdy se střetly týmy z čela tabulky s týmem z jejího konce. V tomto kole byla taková utkání tři a všechna zvládly lépe týmy z konce tabulky. Konkrétně Slovácko s Libercem 4:2, Brno s Teplicemi 3:2 a Slávia v Plzni 1:1. Zkrátka žádné utkání nemá předem jistého vítěze a to je dobře.

V tomto 11. kole vstřelili hráči celkem 25 branek, což je více, než tři branky na utkání a tím se celkový průměr udržuje také nad touto hranicí, což je určitě letošní pozitivní trend. Sparta zvýšila svůj náskok na další soupeře na šest bodů. Úmyslně nepíši na Plzeň, protože se na ni tlačí další týmy Teplice a Liberec, které, jak jsem se zmínil, v tomto kole propásly možnost se na Viktorii Plzeň dotáhnout úplně, Teplice ji mohli dokonce vystřídat na druhém místě. Nemůžu se v této věci nezmínit, že Viktoria Plzeň a Slovan Liberec trochu doplácí  na svůj bohatý termínový kalendář vzhledem k účasti ve skupinové fázi evropských klubových soutěží, ale s tím určitě tyto kluby částečně počítaly.

Přímé souboje týmů z konce tabulky skončily nerozhodně, Bohemians 1905 s Jihlavou bez branek a Ostrava v utkání s nováčkem ze Znojma vyrovnala na 1:1 až v poslední minutě utkání. Bude zajímavé sledovat vývoj na čele i v závěru tabulky GL v dalších podzimních kolech.

 

 

Komentáře nejsou povoleny.