Po „vyjasnění“ před týdnem je po 27. kole GL opět „nejasno“

V komentáři po minulém 26. kole jsem napsal, že se v GL vyjasňuje. Plzeň získala na 1. místě pětibodový náskok, na chvostu měly České Budějovice ztrátu na nesestupovou 14. příčku šest bodů a týmy Sigmy Olomouc a Jablonce se vzdalovaly třetí příčce, znamenající účast v Evropské lize, kterou si upevnil Liberec. Navíc se zdálo, že nominaci do evropských pohárů si, při určité konstelaci umístění v GL a vítězství v Poháru České pošty, bude moci zajistit tým, který skončí dokonce na čtvrtém místě.

Po sehrání 27. kola je opět všechno jinak. Postupem do finále Poháru České pošty týmů Jablonce a Mladé Boleslavi je čtvrtá příčka v GL vzhledem k evropským pohárům nepodstatná, na čele tabulky se odstup Plzně na druhou Spartu snížil „jen“ na dva body, a na konci tabulky České Budějovice ztrácejí na 14. příčku „jen“ body čtyři. A jak k tomu všemu došlo? V každém utkání 27. kola GL šlo některému z týmů právě o tyto tři mety a tady jsou jejich výsledky.
Tentokrát začnu soubojem o mistrovský titul. I já patřil k těm, kteří po prohře Sparty v Liberci tvrdili, že Plzeň už Spartu před sebe nepustí. Jenže teď si tím tak zcela jistý nejsem. Plzeň nečekaně na domácím stadionu prohrála se Slávií 0:1, přesto, že již od 18. minuty hrála Slávia oslabená o vyloučeného Juhara. Jen dodám, že Juhar se nechal vyloučit zcela zbytečně a nemá cenu se vymlouvat na „postiženého“ plzeňského Horvátha nebo přísný metr rozhodčího. Horváth jen zkušeně využil hlouposti hráče Slávie (podle mého po svém vynikajícím výkonu v utkání s Jabloncem v minulém kole ztratil pokoru). Rozhodčí se udělením červené karty pohyboval mezi širokými mantinely fotbalových pravidel pro své rozhodnutí. Chci tím říci, že svoje rozhodnutí si obhájí a obhájil by si i kartu žlutou. Pro Slávii bylo v té chvíli výhodou, že vedla 0:1 a mohla zvolit strategii bránění příznivého výsledku, což se jim dařilo a pro Plzeň tak bylo složitější najít cestu k brance Slávie, než v situaci, kdyby Slávia v momentě udělení žluté karty již prohrávala. Musela by i v oslabení hrát se snahou o vyrovnání a pro tým Plzně by se daleko snáze nacházela cesta k brance Slávie a přidala by tak i další branky. Z tohoto i některých předchozích výsledků utkání obou uchazečů o titul mistra (Sparta s Jihlavou a v Liberci) je zřejmé, že ne všechno je v našem fotbalu předem domluvené, jak si mnozí lidé myslí. A to je dobře.
Největší konkurent Plzně pražská Sparta využila „nabídku“ Plzně ke snížení bodového náskoku v tabulce a v neděli jasně porazila zraněními zdecimovanou Mladou Boleslav po výhře 4:0, když se znovu připomněl vedoucí střelec GL Lafata a třemi brankami se propracoval na metu 20 branek.
Liberec pokračoval i po vyřazení z Poháru České pošty ve spanilé jízdě jarní částí soutěže a doslova „přejel“ v Uherském Hradišti tým Slovácka 0:3. Utkání jsem neviděl, ale i vždy objektivní hráč Slovácka kapitán Trousil přiznal, že Liberec byl jasně lepší a dokonce nejkvalitnější tým, proti kterému na jaře hráli a to hovoří za vše. Liberec si tak upevnil třetí příčku, na kterou stále myslí i Sigma Olomouc. Dokázala to výhrou v Příbrami 0:2. Tým hrál poprvé bez odvolaného trenéra Pivarníka, kterého nahradil jeho asistent Kotůlek. Ten jasně po trenérské výměně prohlásil, že respektuje klubovou strategii s vlastními odchovanci a to byla, podle mého názoru, ta zásadní změna po výměně trenéra, která k tomuto výsledku dopomohla. Olomoučtí odchovanci se semkli a výsledek se dostavil. Svému soupeři Příbrami tak ale zadělali na komplikace v boji o záchranu.
Třetí adept na třetí příčku Jablonec jen remízoval na vlastním stadionu s Jihlavou 1:1 a zřejmě se tak potvrdilo, že jeho hlavní prioritou se v této chvíli stává páteční finále Poháru České pošty v Chomutově, kde si to „rozdá“ s Mladou Boleslaví o účast v Evropské lize.
V přímém souboji o záchranu v GL se v tomto kole střetly týmy Českých Budějovic a Hradce Králové a Teplic s Ostravou. V obou případech se podařilo těsně vyhrát domácím týmům. České Budějovice 1:0 a Teplice 3:2. Budějovičtí se tímto znovu reálně přihlásili do sestupové hry, Teplice potvrdily tři body z minulého kola v Olomouci a jejich záchrana je velmi pravděpodobná. Nejvíce si v tomto kole pohoršil Hradec Králové, ale tvrdit, že sestoupí si netroufám, protože po dalším 28.kole může být opět všechno jinak.
Ve 27. kole došlo také k odložení utkání Dukly Praha se Zbrojovkou Brno kvůli promáčené hrací ploše. V dnešní době vyhřívaných a udržovaných hřišť se to stává výjimečně, ale celodenní silný déšť hrát zřejmě neumožnil. Soupeři se dohodli,vzhledem k blížícímu se konci sezóny a tím i regulérnosti jejího závěru, na brzkém termínu dohrávky hned v úterý. Dukla se potom výhrou 3:2 znovu „přihlásila“ k souboji o třetí místo. Ztrácí na něj sice ještě pět bodů, ale protlačila se před Jablonec na pátou příčku a potvrdila výbornou formu..
Krátkou poznámkou se zmíním o Fotbalové národní lize, tedy druhé nejvyšší fotbalové soutěži. Tam dlouho bojovalo na obou pólech tabulky hned několik klubů velmi urputně. Během několika posledních kol se ovšem na čele usadily pouze týmy Bohemians 1905 a překvapivě Znojma se shodným ziskem 52 bodů, což je devět bodů více, než třetí Sokolov. I když je to čtyři kola před koncem nadějný náskok, přesto není podle mého názoru o postupujícím do Gambrinus ligy rozhodnuto. Zejména proto, že není jasné, zda se do ní znojemský klub přihlásí. Nemá totiž vyhovující stadion, podobně jako např. Sokolov. Řešením by pro ně bylo hrát v Brně nebo v Jihlavě, což by zřejmě pro příznivce ze Znojma nebylo ideální. Proto nelze vyloučit, že podobně jako v loňské sezóně postoupí klub z nižší příčky tabulky. Konkrétně to bylo Brno z páté příčky.

Komentáře nejsou povoleny.