Máme se opravdu na co těšit

Před několika dny jsem i já, stejně, jako mnoho příznivců fotbalu, s napětím sledoval v přímém přenosu losování jarního pokračování dvou nejprestižnějších evropských klubových soutěží Ligy mistrů a Evropské ligy. Důvody k tomu jsem měl hned tři.

 Jednak se zabývám fotbalovou problematikou celý život, jednak v útrobách dvou červených losovacích koulí byla ukryta i jména dvou českých klubů Viktorie Plzeň a Sparty Praha a v neposlední řadě jsem si zavzpomínal na svoji dvojnásobnou účast na losování Evropské ligy (tenkrát v roce 1991 Poháru UEFA) ve švýcarské Ženevě.
Kdo čte pravidelně  moje webové stránky, tak ví, že můj fotbalový život byl hodně propojen se Sigmou Olomouc, kde jsem působil dohromady 17 let. Kromě pozice fotbalisty a později trenéra jsem pracoval i jako sekretář klubu. Proto jsem  společně s tehdejším ředitelem Jiřím Kubíčkem zastupoval klub na tomto losování. Ano, byl to tentýž pan Kubíček, který se mnou později zametl a z klubu vyhodil. Nezapomenu na naši první cestu osobním automobilem. Sigma hrála odvetu Poháru UEFA v Moskvě s Torpedem. Na olomouckém stadionu tým vyhrál 2:0 a vzhledem k tomu, že já jsem na odvetu necestoval, tak jsme byli domluveni, že pokud výsledek odvety zajistí postup do dalšího kola, tak sednu do auta a pojedu do Prahy, kde se večer sejdeme na hlavním vlakovém nádraží. On přiletí s týmem z Moskvy a na náš sraz se dostaví přímo z letiště. Všechno proběhlo podle tohoto připraveného plánu. Proč to muselo být tak rychlé? Protože losování dalšího kola v Ženevě začínalo hned na druhý den přesně v poledne. Já jsem tedy vypracoval i časový itinerář naší noční cesty, abychom polední losování vůbec stihli. Nezapomenu, jak jsme se na poslední benzínové stanici na dálnici před Ženevou převlékali do obleků a věřte nebo ne, do sálu, kde se Pohár UEFA losoval, jsme vstoupili v 11,59 hodin. Při takovém losu si kluby přejí soupeře nejen atraktivní sportovně, ale i ekonomicky. Nevím, jak je to dnes, ale tenkrát byla reklamní a televizní práva nejdražší, a tím i pro klub ekonomicky nejvýhodnější, se soupeřem z Německa. Klub z německé Bundesligy byl tedy pro Sigmu přáním největším. Z osudí nám přisoudili Hamburger SV, což byla po všech stránkách skutečná bomba. A to jsme ještě nevěděli, že tým tehdejšího trenéra Brücknera tohoto atraktivního soupeře vyřadí a tím příštím se stane soupeř z nejatraktivnějších, Real Madrid ze Španělska. Tohoto losování jsem se také zúčastnil, včetně obou utkání, v kterých se Real na postup opravdu nadřel, ale o tom snad někdy jindy.
Nedávný los dopadl pro naše zástupce Plzeň a Spartu také velmi dobře a to ze všech hledisek. Neapol a především londýnská Chelsea jsou soupeři velmi atraktivní sportovně i ekonomicky. Jsou to zástupci top ligových soutěží v Itálii a Anglii. Z tohoto pohledu se nabízí i odhad v malé šanci našich týmů na postup. Já jsem v tomto odhadu naopak optimistický a tvrdím, že šance existuje a není malá. Budu se opakovat, ale tvrdím, že česká liga je daleko kvalitnější, než si mnozí myslí. Výsledky a především herní projev Viktorie Plzeň v posledních dvou ročnících evropských pohárů ukazuje, že bát se nemusí nikoho a po příchodu trenéra Lavičky do Sparty to platí i o ní. Vždyť letos vyřadila kluby jaro nizozemský Feyenoord Roterdam, španělské Bilbao a další. Viktoria Plzeň před rokem v této fázi Evropské ligy narazila na bundesligové Schalke 04 a já tenkrát tady, na svých stránkách tvrdil, že může postoupit. A co k tomu chybělo? V odvetě v Gelsenkirchenu i v početním oslabení o vyloučeného Bakoše se Schalke strachovalo o postup.
Já se na oba souboje velmi těším, proto mě nepříjemně překvapila informace o tom, že první utkání obou našich zástupců se budou hrát ve stejném čase. Důvodem je upřednostnění týmů z vyspělejších fotbalových lig, kterých je v Evropské lize z jedné ligy několik a také nechtějí hrát ve stejnou dobu.
Oba kluby, Neapol a Chelsea, mají několik, z našeho pohledu, společných znaků. V obou klubech mohou trenéři získat informace o českých soupeřích od svého svěřence (Slovák Hamšík v Neapoli a Petr Čech v Chelsea, v obou klubech před několika lety hráli čeští fotbalisté (Jankulowski a Jarošík). U obou klubů se už nyní objevují spekulace, zda budou utkání v Evropské lize brát vážně a neupřednostní svoji ligovou soutěž. Na to já odpovídám, že Evropská liga pro ně sice není tak zajímavá, jako Liga mistrů, ale blamáž po vyřazení s týmem „z východu“, jak nás často nazývají, si nemohou dovolit. Navíc Chelsea chce, podle vyjádření Petra Čecha, celou Evropskou ligu vyhrát. Naše týmy by mohly možná těžit z podcenění. Přesto, že oba trenéři budou apelovat na hráče, že týmy Plzně i Sparty jsou silní soupeři, tak i moje zkušenost říká, že hráči mají vždy svoji hlavu a často je jejich odhad kvalit soupeře nereálný a zjistí to až po vyřazení.
Další moment, který může tyto dva souboje ovlivnit, je rozehranost týmů v době utkání. Italská i Anglická liga totiž nemají zimní přestávku. Anglická běž dokonce běží i během Vánoc. Proto v únoru, kdy se první utkání hraje, budou jejich hráči v plné herní zátěži. Kdežto naše dva týmy budou muset po zimní přípravě dobře a s citem vyladit herní formu. Díky tomu, že zimní příprava v současné době již není to, co kdysi, tak to bude pro trenéry Vrbu i Lavičku jednodušší a já nepochybuji, že si s tím poradí.
První náznaky v přípravě na únorová utkání už lze vypozorovat ze snahy Viktorie Plzeň i Sparty o posílení svých hráčských soupisek. Spekulací se objevuje hodně a uvidíme, zda hráči jako Tecl, Vácha, Lafata a další někoho z nich posílí.

Komentáře nejsou povoleny.