Závěrečné 16. letošní kolo GL nic nezměnilo na čele ani na chvostu tabulky

Před zahájením 16. kola GL jsme si všichni kladli otázku, kdo bude přezimovat na jejím čele a kdo bude pořadí na posledním místě uzavírat. Výsledky nakonec umožnily ani na jednom pólu názvy klubů nepřepisovat.

 Na čele tedy přezimuje po těsném vítězství s Jihlavou na svém stadionu Viktoria Plzeň a název svého klubu na poslední 16. příčce budou muset celou zimní přestávku číst hráči Příbrami. K odvrácení této hrozby jim nepomohl ani statečný výkon a získaný bod za remízu 0:0 v utkání s favorizovanou Spartou Praha. Tu tento výsledek a ztráta dvou bodů posadila na bronzovou příčku až za druhý Jablonec.
 Ten se hodně trápil v domácím utkání s Hradcem Králové. O jeho vítězství 3:2 rozhodla červená karta a proměněný pokutový kop na začátku druhého poločasu. V tomto utkání mě zaujal kvalitní výkon týmu Hradce Králové, zejména do vyloučení jeho hráče Holeše ve 46. minutě a další dvě okolnosti, které zcela jistě ovlivnily průběh a výsledek utkání. Tou první jsou dvě branky kanonýra Jablonce Lafaty, který se tak protlačil na první místo střelecké tabulky GL se 13 ti brankami a odsoudil tak na druhé místo olomouckého střelce Ordoše s 12 ti brankami. Ten v tomto kole nemohl hrát pro trest za 4 žluté karty.
Druhou důležitou okolností v tomto utkání bylo zranění domácího stopéra Beneše, který ve 36. minutě, po srážce hlavami byl odnesen na nosítkách. Místo něj přišel na hřiště obránce Štochl a hned za několik minut, těsně před odchodem hráčů na poločasovou přestávku vyrovnal na 2:2. To byl pro domácí důležitý signál k obratu, který zúročili hned v první minutě druhého poločasu, kdy výsledek otočili penaltou a soupeř musel navíc do oslabení po červené kartě. Když jsem viděl, jak zkušeného Beneše odnášejí ze hřiště na nosítkách, předpokládal jsem, že to je pro Jablonec velká ztráta a bude to mít v dalším průběhu negativní vliv na tým. Ukázalo se, podle pravidla „vše špatné je i pro něco dobré“, že to pravidlo tentokrát platilo i pro Jablonec a povinné vítězství zůstalo na jablonecké Střelnici. Navíc to týmu zajistilo druhou příčku v tabulce.
Tentokrát nepadalo tolik branek, jako v předchozích  kolech. Počet 16 znamená průměr jen 2 branky na utkání a to zcela určitě dosavadní celkový průměr 2,65 na utkání trochu sníží.
Na konci tabulky vítězství a zisk tří bodů Teplic na domácím stadionu s Brnem nepřekvapil. Naopak vítězství ostravského Baníku na stadionu Slávie v Edenu ano. Oba týmy to katapultovalo pryč z příček, které znamenají sestup. Naopak se tam propadly České Budějovice, které doma prohrály s Mladou Boleslaví. Ta podruhé za sebou vyhrála venku a po vydařeném závěru soutěže si udržela 5. příčku, kam se probojovala před týdnem.
Kromě Mladé Boleslavi se závěr soutěže vydařil i Baníku Ostrava. Po odchodu trenéra Látala a příchodu zkušeného Pulpita Baník ze čtyř utkání tři vyhrál a z nejhoršího je venku. Jenže on i ostatní týmy v druhé polovině tabulky si určitě uvědomují, že nic nemají vyhráno. Vždyť loňský mistr Liberec na 9. místě má jen čtyřbodový náskok na České Budějovice na sestupové 15. příčce.
Určitě napínavý boj nás čeká v jarní části soutěže o první místo a příčky zajišťující evropské poháry. „Podzimním“ mistrem je zaslouženě Viktoria Plzeň. Letos zvládla velmi dobře nejen utkání v evropském poháru, ale také v GL. V těsném závěsu je Jablonec, který ztrácel hodně bodů na domácím stadionu a na třetím místě je Sparta. Ta naopak doplatila na ztráty bodů na hřištích soupeřů. Vždyť jich tam získala jen 10, zatímco Plzeň a Jablonec 17.
Vzhledem k tomu, že v dosavadním průběhu GL získávaly body podstatně častěji domácí týmy, tak je tabulka zkreslená nestejným počtem utkání na domácím stadionu. Některé týmy hrály doma 9 krát, některé jen 7 krát. Definitivně se tedy o všech umístěních bude rozhodovat až v jarní části GL a na tu se já moc těším. K tomu budeme mít možnost sledovat dva naše zástupce Viktorii Plzeň a Spartu Praha ve vyřazovací fázi Evropské ligy.

Komentáře nejsou povoleny.