První polovinu Gambrinus ligy uzavřelo 15. kolo

Po odehrání 15. kola naší nejvyšší fotbalové soutěže Gambrinus ligy dostanou prostor statistici s množstvím čísel z první poloviny soutěže, ale já se zmíním jen o tom závěrečném, protože i v něm se objevilo hodně poznatků hodných zaznamenání.

Pokud se jedná o výsledky jednotlivých utkání, tak je určitě zajímavé, že i přes velké množství nerozhodných výsledků v letošním ročníku, tak v tomto kole v každém utkání někdo vyhrál. Což automaticky také znamená, že žádné utkání neskončilo nepopulární bezbrankovou remízou. Už jsem se dokonce chystal konstatovat, že každé utkání skončilo těsným jednobrankovým rozdílem, což by byla opravdová rarita (4x 1:0, 2x 2:1 a 1x 3:2). Jenže mně to pokazila pondělní dohrávka, v které Mladá Boleslav zaslouženě porazila pražskou Duklu jasně 3:0. Zajímavostí je, že všechny branky v tomto utkání domácí tým vstřelil po standardních situacích. Těsná vítězství hned v sedmi utkáních tohoto kola potvrzují vyrovnanost Gambrinus ligy, stejně tak, jako po zisku tří bodů posun Mladé Boleslavi z 11. až na 5. místo tabulky.
Na čele se z vedoucí čtveřice v tabulce stala jen trojice. Příčinou byla, i přes dobrý výkon, porážka Sigmy Olomouc na domácím stadionu s Jabloncem, protože tři body nezískal jen Jablonec, ale také další kluby z čela tabulky Plzeň i Sparta. Oba se na vítězství hodně nadřely, i když každý jinak.
Sparta porazila na domácím stadionu úporně bránící Teplice 1:0 brankou v poslední desetiminutovce a Teplice tak opět poslala na sestupovou pozici. Plzeň vyhrála v Liberci utkání s loňským mistrem po průběhu, který jí vůbec nepřál. Poměrně brzy prohrávala 0:1, za chvíli přišla o vyloučeného Procházku, což pro ni znamenalo velkou komplikaci v cestě za třemi body, které potřebovala k zisku „polovičního“ titulu. Jenže hráči Plzně prokázali ohromnou vůli a kvalitu a dokázali nepříznivé skóre, navíc v oslabení, otočit ve svůj prospěch.
Když jsme u těch červených karet, tak nesmím zapomenout na další tým, který utkání vyhrál v oslabení o vyloučeného hráče. Tím týmem bylo Brno a vyloučeným hráčem útočník Mezlík. I v tomto případě je třeba ocenit zisk tří bodů v oslabení, i když brněnští byli v poněkud příznivější situaci, než plzeňští. V době, kdy byl vyloučen jejich hráč Mezlík (37. minuta) vedli již od 9. minuty 1:0 a toto těsné vedení se jim podařilo udržet. Nemuseli skóre otáčet ve svůj prospěch, jako Plzeň.
Po úspěšném začátku letošního ročníku ze strany obou nováčků Jihlavy a Brna se oba týmy dostaly do malé výsledkové krize, ale oběma se v tomto kole podařilo získat tři body a to dokonce i stejným, tím nejtěsnějším výsledkem. Pro oba to bylo v utkáních se soupeři bezprostředně ohroženými sestupem (České Budějovice a Příbram) a o to cennější ta vítězství byla. I když u Jihlavy v úplném závěru utkání. Tím si také oba kluby zajistily klidnější zimní přestávku.
O tom, že nesmí tzv. „usnout na vavřínech“ svědčí zisky bodů dalších týmů z konce tabulky. V posledních kolech se jim daří vyhrávat alespoň na domácím trávníku, což v tomto kole platí o Baníku Ostrava a Hradci Králové. Proto na sestupové příčky klesly Příbram a Teplice. Jenže po 16. kole, které se ještě za týden bude hrát, může být zase všechno jinak a zimní přestávku na těchto frustrujících příčkách může obsadit někdo jiný.
Při pohledu na zajímavé okamžiky tohoto 15. kola z pohledu jednotlivých hráčů určitě zaujalo loučení s hráčskou kariérou libereckého Jana Nezmara. Ukončit kariéru se rozhodl dobrovolně, jenže jiný hráč, Václav Svěrkoš z Baníku Ostrava a s ním i všichni jeho příznivci se budou obávat, po jeho opakovaném zranění křížových vazů v koleně, z ukončení jeho kariéry nedobrovolně. I já mu přeji brzké uzdravení a ještě mnoho startů a gólů v GL.
Ještě jeden očekávaný hráčský souboj se uskutečnil. Šlo o konfrontaci dvou reprezentantů, kanonýrů ve svých klubech a navíc na stadionu v Olomouci, kde oba dva ve středu nastoupili v dresu české reprezentace. Šlo o střelce Sigmy Olomouc Ordoše a střelce Jablonce Lafatu. Svoji pověst kanonýra potvrdil jablonecký Lafata, který opět stál na tom správném místě, kam přiletěl míč a hlavou utkání rozhodl. To se Ordošovi nepodařilo, a proto také Sigma prohrála. Navíc jeho náskok na čele tabulky střelců GL Lafata snížil na jednu branku. Ordoš má po první polovině soutěže 12 zásahů a Lafata 11.
I 15. kolo GL potvrdilo, že nás čeká velmi dramatický boj o titul, účast v evropských pohárech i o udržení. K tomu se podařilo vyrovnat rekordní průměr 2,65 vstřelené branky na jedno utkání z loňského ročníku a to je to, proč se fotbal hraje a proč se na fotbal chodí.

Komentáře nejsou povoleny.