Nad vším ostatním ční ve 13. kole GL zranění Kadlece a hattrick Ordoše

Možná je to náhoda, ale já si to nemyslím. A o co jde? Ve 13. kole Gambrinus ligy jsem napočítal dohromady 52 udělených žlutých karet, z toho ve čtyřech případech, byla v utkání pro stejného hráče druhou a změnila tedy barvu na červenou (Sus z Brna, Šísler z Hradce Králové, Mareš z Mladé Boleslavi a Reinberk ze Slovácka). Průměr na jedno utkání je tedy 6,5 žlutých karet a to je opravdu hodně.

 Proto si nemyslím, že nepříjemné zranění sparťanského hráče Václava Kadlece je úplná náhoda. Ne, určitě jeho srážka s útočníkem Mladé Boleslavi Nešporem byla smolná a nebyl v ní úmysl toho druhého zranit ani z jedné strany. Ale zrovna toto utkání, které jsem sledoval v televizi, mělo během utkání hodně velmi nebezpečných, až zastrašujících fotbalových střetů hráčů, zejména ze strany domácích. Chápu, že Sparta byla favoritem, má, i vzhledem k rozsáhlé marodce v domácím týmu, kvalitnější hráče a jedna z možností, která se ve fotbalu v takové situaci často používá, je zvýšená agresivita. A ta je často na hranici nebo i za hranicí pravidel. A k takovým patřilo i utkání v Mladé Boleslavi.
Opakuji, neviním ze zranění Nešpora, byla to zkrátka smůla, ale té smůle chodí často fotbalisté naproti a platí to obecně. A v tomto kole i v Brně, kde bylo uděleno v utkání s Duklou 12 žlutých a 1 červená karta a také na Slávii v utkání s Plzní 10 žlutých karet, z toho 7 pro Slávii. Nemyslím si, že by tento trend měl být pro naši ligu dlouhodobý a prospěšný. Nejvíce by tomu mohli a měli zabránit rozhodčí trestáním takového způsobu hry.
Veselejším tématem jsou určitě vstřelené branky. V tomto kole jich padlo 26 (výborný průměr na jedno utkání 3,25) a hned sedm v utkání Olomouc – Příbram. Domácí Sigma se trefila do sítě hostujícího brankáře Hrušky 6 krát a hattrick se podařil olomouckému Ordošovi. Tím se probojoval do čela střelecké tabulky celé Gambrinus ligy s 12 ti brankami a před očima trenéra reprezentace Bílka si řekl o nominaci na přípravné utkání se Slovenskem, které se koná příští středu shodou okolností v Olomouci na Andrově stadionu. Před chvílí byla zveřejněna nominace trenéra Bílka na toto utkání a kanonýr Ordoš v ní nechybí.
Po delší době se v tomto 13. kole podařilo hostujícím týmům získat více bodů, než domácím. Na hřišti soupeře vyhrály podle očekávání týmy Plzně a Jablonce, ale určitě překvapivě Dukla Praha v Brně a hlavně České Budějovice v Hradci Králové. Velké očekávání slibovalo utkání Baníku Ostrava s Teplicemi. Nejen proto, že šlo o utkání týmů z konce tabulky, ale i díky změně na postu trenéra ostravského týmu, kde trenéra Látala nahradil trenér Pulpit. Ten dovedl svůj nový tým k zisku tří velmi důležitých bodů po vítězství 3:2 a tím odsoudil Teplice aktuálně k obsazení poslední, šestnácté příčky.
V tomto kole jsem si všiml několika zajímavých statistických údajů. Např. Jihlava v tomto ročníku poprvé nevstřelila branku, Slávia poprvé prohrála na domácím stadionu, bez porážky na vlastním stadionu tedy zůstaly jen dva týmy Olomouc a Liberec. V čele tabulky jsou kluby s nejvyšším počtem vítězství „venku“. Jsou to totiž Olomouc 3 krát a Jablonec a Plzeň dokonce 4 krát. Čtvrtá Sparta jen 2 krát. Potvrzuje se, že klíčem k prvenství v Gambrinus lize po závěrečném 30. kole budou výsledky na hřištích soupeřů, což si v posledních dvou kolech uvědomila i Viktoria Plzeň. Hrála totiž dvakrát venku a získala za dvě vítězství 1:0 šest bodů. K její bilanci ještě jedna zajímavost. Plzeňští, kteří jsou pověstní odvážnou útočnou hrou, v posledních sedmi utkáních nevstřelili více, než jednu branku (naposledy v 6. kole po výhře 1:4 na Dukle). Ukazuje se jednak úbytek kvality po odchodech několika hráčů a také poučení po remíze doma s Jabloncem, kdy po vedení 1:0 dále útočili a o výhru v závěru přišli. V posledních utkáních (Tel Aviv, České Budějovice a Slávia) po vstřelení vedoucí branky hrají obezřetněji a více si vedení hlídají.
Při pohledu na tabulku Gambrinus ligy po 13. kole je zřejmé, že čelo i závěr je velmi vyrovnaný. Někteří experti to považují za jev škodlivý, zejména postrádají výrazný špičkový tým pro evropskou konkurenci. Já s tímto hodnocením nesouhlasím a naopak tvrdím, že máme v současné době dva zcela jistě mezinárodně konkurenceschopné týmy Plzně a Sparty a na ně se dotahují další, nejvíce Jablonec a Sigma Olomouc. Ne tedy opačný trend, kdy ti dva nejlepší klesají na úroveň ostatních. Na čele Gambrinus ligy jsou totiž tyto čtyři týmy a za nimi je momentálně odstup pěti bodů. A to je ten kvalitativní rozdíl mezi špičkou a zbytkem, podobně jako v jiných nejlepších evropských ligách.
Do konce podzimní části Gambrinus ligy zbývají již jen tři kola a ta slibují opravdu velmi napínavou podívanou na obou jejich tabulkových pólech a věřte, že se máme na co těšit.

Komentáře nejsou povoleny.