Už ve 12. kole GL se přihlásila „paní zima“

Nečekaně brzy se letos přihlásila „paní zima“ a velmi ovlivnila průběh 12. kola Gambrinus ligy, ale i nižších fotbalových soutěží. V nich se mnoho utkání vůbec neuskutečnilo, což naštěstí nepostihlo žádné utkání naší nejvyšší fotbalové soutěže.

 Opět se potvrdilo, že povinnost týmů, kteří chtějí hrát tuto soutěž, mít vyhřívaný trávník, je správná cesta. Proto také byly hrací plochy, až na výjimky např. v Příbrami, velmi dobré. Když si vzpomenu, na čem jsme hrávali I. celostátní ligu kdysi, tak to by dnes bylo odložené celé kolo. Nepřeháním, když řeknu, že jsme v tomto období a brzy na jaře hráli v bahně po kotníky a takto poškozený trávník nás provázel následně celé jaro, protože ani ten nejlepší odborník na pěstování trávníku takto poškozené hřiště nedal do původního stavu. O tom, jak se na takovém terénu trénovalo ani nemusím dodávat.
Více než kvalitu fotbalu ovlivnilo počasí návštěvnost, kterou jsem v předchozích kolech několikrát vyzvedával. Celkově 12. kolo GL navštívilo jen v průměru 2.649 diváků na jedno utkání. Nic naplat, FAČR by měl k vyhřívaným hracím plochám přidat povinnost mít vyhřívané sedačky. To myslím samozřejmě s nadsázkou, protože všichni víme, že to se nestane. Raději bychom se měli zamyslet, proč při stejném počasí je jinde v Evropě na stadionech vyprodáno. To je ovšem na delší zamyšlení, tak až někdy jindy.
Vzpomínám si, že v 6. kole GL jsem konstatoval, že v současném fotbalu se stále více prosazují hostující týmy. Tenkrát, po šesti kolech vyhráli hosté 14 utkání. Od té doby bylo sehráno dalších šest kol a v nich vyhráli hosté jen 4 utkání. Dvakrát Olomouc, jednou Jablonec a v tomto 12.kole se to podařilo po delší době i Viktorii Plzeň v Českých Budějovicích. Viktorka tímto utkáním ukončila krátkou sérii čtyř utkání v GL bez vítězství, ale poprvé zabodovala naplno po utkání v Evropské lize. Dala si přitom velký pozor, aby nedoplatila, při vedení 1:0, na snahu předvádět i za tohoto těsného vedení i nadále ofenzivní fotbal a obdržet vyrovnávací branku, jako se jí to stalo v utkání s Jabloncem na domácím stadionu před svými skvělými diváky. Tenkrát se utkání všem moc líbilo, ale trenér Vrba i jeho svěřenci se poučili a pochopili, že body v GL jsou také důležité. Podobně přistoupili k závěru utkání i ve čtvrtek v Evropské lize v Tel Avivu.
Tímto vítězstvím se dotáhli v tabulce GL na jeden bod za vedoucí trojici Jablonec, Sparta a Olomouc. Proto mě, jako olomouckého patriota, byl překvapením titulek na webových stránkách isport.cz, že Plzeň se dotáhla na Jablonec a Spartu. Na Sigmu tam jaksi zapomněli, což by mohlo posloužit trenérovi Sigmy Pivarníkovi jako vhodná motivace svých svěřenců před dalším utkáním. Taková motivace totiž zabírá více, než zvýšené prémie pro hráče.
V současném ročníku GL pouze 5 utkání skončilo bezbrankovou remízou. To poslední právě v tomto 12. kole v Jablonci, kde ji se štěstím uhrála Slávia Praha. Pikantní na tom je, že hned ve třech z těchto pěti bezbrankových utkáních hrála právě Slávia. Může to být náhoda, ale také nemusí. Uvidíme v dalších kolech. V každém případě je bezbrankových remíz v tomto ročníku GL málo a to je dobře.
Po úspěšném „evropském“ vystoupení Sparty a Plzně ve čtvrtek se možná mohlo zdát 12. kolo i díky počasí nezajímavé. Přesto, že i branek tentokrát padlo méně, jen 16, tak k ozdobám určitě patřila utkání Dukly s Jihlavou, Slovácka s Hradcem Králové a Sparty s Libercem. Tabulka je velmi vyrovnaná na čele i v závěru a máme se v dalším průběhu opravdu na co těšit. Snad se polepší i počasí, aby se nehrálo před poloprázdnými tribunami.
Nevyznamenali se tentokrát ani kanonýři. Nikdo nevstřelil dvě branky a dokonce z desítky nejlepších střelců v tomto ročníku neskóroval vůbec nikdo. Naopak hned několik branek vstřelili netradiční střelci, střední obránci po standardních situacích. V utkáních Sparta – Liberec Jarošík a Švejdík,  Slovácko – Hradec Králové Trousil a Hochmeister, České Budějovice – Plzeň Čišovský a Dukla – Jihlava pravý obránce Obert.
Před chvílí jsem zaregistroval zprávu, že v Baníku Ostrava došlo ke změně na postu trenéra. Odvolaného trenéra Látala má nahradit trenér Pulpit. Abych byl upřímný, tak vyjádření ostravského zkušeného fotbalisty Lukeše po utkání v Příbrami, kdy obvinil některé své spoluhráče z nezájmu o osud klubu a výsledky týmu, svědčilo o tom, že v kabině Baníku není vše v pořádku a za to zodpovídá trenér. Když se k tomu přičtou výsledky a poslední příčka v tabulce, tak potom to vedení nějak řeší. To platí obecně a tentokrát to postihlo ostravský Baník. I proto bude zajímavé sledovat závěr podzimní části Gambrinus ligy.

Komentáře nejsou povoleny.