10. kolo Gambrinus ligy výrazně pro domácí týmy a bez remízy

Bilance utkání 10. kola Gambrinus ligy vyzněla opět přesvědčivě pro domácí týmy, které sedm utkání vyhrály a navíc tentokrát ani jedno utkání neskončilo remízou, což je určitě rarita. To znamená, že alespoň jedna branka padla v každém utkání. Ale to není nic mimořádného, protože v letošním ročníku bezbrankové remízy „vymřely“.

Padlo tentokrát 18 branek, poměr je příznivý pro domácí 14:4. Jako střelci nezaháleli ani první tři kanonýři z tabulky střelců. Jablonecký Lafata skóroval dokonce dvakrát (jednou z pokutového kopu), olomoucký Ordoš jednou (také z pokutového kopu) a jihlavský Tecl jednou. V jeho případě tento gól nevedl v Teplicích k bodovému zisku.
V tomto kole jsme se mohli v několika případech přesvědčit, jak velkou roli hraje v týmovém sportu, kterým fotbal je, absence klíčového hráče. Stalo se to týmu Slávie, který naprosto propadl v utkání na Slovácku a určitě k tomu přispěla i neúčast jejich hráče Latky. Latka je totiž nejen výborný obránce, ale má velký respekt u soupeřů a jeho přítomnost na hřišti dodává sebevědomí ostatním spoluhráčům. Navíc o jeho neúčasti se rozhodlo až těsně před utkáním, což pro tým i trenéra není nic příjemného.
Dalším podobným případem je zcela jistě absence plzeňského středopolaře Pavla Horvátha. Ten chyběl v sestavě Viktorie už ve čtvrtek v utkání Evropské ligy v Madridu. Tam se tým Plzně více bránil a nahradit jej tedy bylo jednodušší, než v Příbrami, kde měla Viktoria Plzeň hrát aktivně a vyhrát. V takovém utkání tým postrádá jeho kreativitu, schopnost kvalitní předfinální a finální přihrávky a především zahrávání standardních situací. V tom všem jim Horváth chyběl a na výkonu to bylo znát. Zřejmě k porážce přispěl i nevýrazný výkon týmu  zejména v prvním poločasu, což se plzeňským hráčům v ligovém utkání hraném bezprostředně po utkání evropských pohárů nestalo poprvé. Jenže hlavy hráčů takto fungují a i když se trenér Vrba určitě snažil tento stav eliminovat, tak se to nepodařilo. To byl určitě ten hlavní důvod porážky. Jenže já jsem si všiml ještě jedné drobnosti, kterou hráči Plzně podcenili. Tím bylo jejich „obutí“ na promáčený trávník v Příbrami. Bylo by docela zajímavé ze záznamu tohoto utkání spočítat, kolikrát fotbalisté Plzně uklouzli. Ve srovnání s domácím týmem to bylo určitě mnohokrát více případů a jeden z nich, uklouznutí obránce Řezníka, přispěl k tomu, že domácí Příbram vstřelila rozhodující branku.
Plzeňští hráči viděli ještě jednu příčinu. Tím byl hlavní rozhodčí Příhoda. Trochu jejich pocit chápu, protože pokutový kop po faulu na Ďuriše se asi dal písknout, i když Ďuriš si na ten kontakt obránce chytře počkal. Mě zaujal v tomto smyslu ještě jeden, možná drobný argument. Rozhodčí nastavoval na konci utkání tři minuty a v okamžiku, kdy do pokutového území Příbrami se snášel dlouhý nákop plzeňských, zapískal konec utkání. Na stopkách televize naskočil čas 92 minut a 48 vteřin. Možná měl pan rozhodčí nepřesné stopky. Přesto tvrdím i já, že za porážku 0:1 si můžou plzeňští sami.
Opačným případem, než vzpomínaná absence Latky a Horvátha byla neúčast zraněného útočníka Švancary v sestavě Brna v utkání s Libercem. Brněnští totiž vyhráli 2:1, i když brankou v závěru utkání.
A co tentokrát předvedli naši zástupci v Evropské lize? Dopadli stejně, jako ve čtvrtek. Sparta v domácím prostředí porazila Ostravu 2:0 a potvrdila tak dobrou formu. Plzeň prohrála stejně, jako v Madridu 0:1, a zřejmě se za chvíli začne mluvit o její sérii utkání bez vítězství. V GL jsou to tři utkání a k tomu Atlético Madrid. Uvidíme, zda Sparta naopak nastartovala sérii vítězství. Zatím má na svém kontě dvě.
Zajímavý je i pohled na poslední bilanci Slávie. Po senzačním vítězství v derby se Spartou vypadla z Poháru České pošty a prohrála zaslouženě na Slovácku. Uvidíme po reprezentační přestávce, jak bude pokračovat. Trenér Rada je za tuto pauzu určitě rád.
Nemůžu si ve svém komentáři k 10. kolu Gambrinus ligy nevšimnout červené karty pro obránce Českých Budějovic Tomáše Řepku. Ne, že by mě to nějak překvapilo, spíše naopak. Chápu, že prohrát penaltou v závěru utkání není nic příjemného. Jenže ta penalta byla odpískána zcela správně, takže jeho zloba měla mít jiného adresáta, než rozhodčího. Navíc ten jiný adresát by mu neudělil červenou kartu a mohl by tak pomoci svému týmu v dalším kole Gambrinus ligy. Takto se bude zřejmě několikrát dívat jen z tribuny a to určitě vůbec netěší trenéra Českých Budějovic Soukupa.
Další kolo proběhne až po reprezentační přestávce. Český tým má na programu dvě domácí utkání s Maltou a Bulharskem a bylo by potřeba, po remíze v Dánsku, získat plný počet šesti bodů. Doufejme, že se to našim hráčům podaří, a proto jim držme všichni palce.

Komentáře nejsou povoleny.