Nováčci stále „šlapou“, kdo tedy sestoupí

Před chvílí skončilo třetí kolo Gambrinus ligy vítězstvím ostravského Baníku v Českých Budějovicích 1:2 a mně se dere na mysl otázka z nadpisu dnešního komentáře, věnovanému tomuto kolu. V něm mě totiž, kromě toho, zaujalo hned několik skutečností a jednou z nich je stále trvající úspěšnost obou moravských nováčků Jihlavy a Brna.

Jihlava je stále bet porážky, i když současně bez vítězství. Ovšem hrála dvakrát venku na Slávii a v Hradci Králové a doma se skvělou Plzní. Je pravda, že ve všech třech utkáních mohla hrát na rychlé protiútoky, což je způsob, který nově složenému týmu vyhovuje. Uvidíme, jak si poradí v utkáních na svém stadionu, kdy bude hrát tzv. „do plných“.
Ještě větším překvapením, dalo by se říci šokem pro všechny, jsou výsledky i výkony týmu Brna, který se protlačil do Gambrinus ligy až ze čtvrtého místa ve II.lize. Brno hrálo dvakrát venku a po třech kolech má 7 bodů. Včera nachytalo v Plzni ve vyprodané Doosan aréně ve Štruncových sadech na švestkách domácí Viktorii a vyhrálo 2:3. Zřejmě již není náhoda, že tým Plzně již několikrát v domácím utkání neuspěl po předchozím úspěchu v evropských pohárech, tentokrát po vítězství 5:0 s Ruchem Chorzow. I z vyjádření jejich trenéra Pavla Vrby lze vydedukovat, že příčinou byl nezodpovědný přístup k defenzivním povinnostem po vedení 2:1. Když se k tomu přičtou neproměněné šance, tak potom utkání skončí neúspěchem. Obdržet doma tři branky je pro tým kvalit Plzně hodně. Hráči Plzně zkrátka Brno podcenili a to se nevyplácí. Doufejme, že je to pro ně varováním před utkáním s belgickým Lokerenem, který všichni považují v play off evropské ligy za přijatelného, jinak řečeno slabého soupeře.
         Dalším českým zástupcem v evropských pohárech je Sparta Praha (los jí přidělil nizozemský Feyenoord Roterdam). Ta v tomto třetím kole uspěla na Slovácku, kde vyhrála s přehledem 1:4. V jejím případě je evidentní, že je úspěšnější proti soupeři, který hraje více dopředu a tím se pro Spartu otevírají prostory pro protiútoky. Slovácko po dvou porážkou muselo hrát aktivně, navíc před zaplněným domácím stadionem a Sparta toho využívala i s výrazně omlazenou sestavou. Naopak Slovácko se touto porážkou dostává do složité situace a při předčasném zamyšlení nad možnými kandidáty na sestup, při úspěšnosti obou nováčků, mě napadá, že jedním z adeptů by mohlo být právě Slovácko. Jenže do konce ligy je ještě hodně daleko.
Dalším neúspěšným „evropanem“ byl tentokrát Liberec. Nepovedený týden po vyřazení z Ligy mistrů završil porážkou v derby v Jablonci 0:1. Rozhodující branka byla sice smolná (vlastní), ale porážka nikoliv. Ta byla zcela zasloužená. Kromě mnoha marodů a zraněných hráčů z předchozích utkání chyběl trenéru Šilhavému tentokrát ještě středopolař Vácha. Doufejme, že se mužstvo stihne připravit na play off evropské ligy proti ukrajinskému Dněpropetrovsku, a platí to i o zdravotním stavu.
V dalších kolech se dá očekávat zvýšený zájem diváků a to zejména v Brně a Ostravě po vítězstvích jejich týmů na hřištích soupeřů. Škoda, že ještě jedno utkání bude hrát Sparta bez diváků. Jinak by mohl padnout i divácký rekord.
Na závěr ještě jednu důležitou statistiku. V odehraných třech kolech fotbalisté vstřelili 71 branek, což je téměř tři na jedno utkání, a to je velmi slušný průměr. Přejme si, aby to vydrželo, protože počet branek a divácký zájem jsou dvě spojené nádoby a zatím to funguje. A nejen to. V Gambrinus lize není nouze ani o velká překvapení, což netěší sázkaře, ale soutěži přidává na atraktivitě.

Komentáře nejsou povoleny.