Máme za sebou první kolo EURO 2012. Co napovědělo?

Na EURO 2012 máme za sebou první kolo utkání ve skupinách. V nich se potvrdila známá zkušenost, že první kolo je více opatrné, že nikdo nechce začínat turnaj porážkou a k vidění tedy není žádná ofenzivní smršť.

 Ta by se měla objevovat ve druhém kole, protože týmy, které v prvním vyšly naprázdno, musí udělat vše pro zisk tří bodů za vítězství a to bez vstřelené branky nejde.
Přesně v takové situaci je i naše reprezentace. Po zklamání v utkání s Ruskem a porážce 1:4 se dnes musí pokusit porazit Řecko, pokud chtějí mít ještě reálnou šanci na postup do čtvrtfinále. Matematicky by nás udržela ve hře i remíza, ale na to se nelze spoléhat. V podobné situaci jsou ostatní poražení z prvního kola, ale i týmy, které získaly bod za remízu. Další remíza by pro ně také neznamenala moc klidu před závěrečným třetím kolem. Proto doufám, že v dalších utkáních uvidíme kvalitnější fotbal, než byl dosud k vidění. Vrátím se tedy k tomu, co jsme mohli v prvním kole vidět.
Naše utkání s Ruskem jsem hodnotil v samostatném komentáři a myslím, že to stačilo. Přesto jeden postřeh. Jedno prvenství máme. Obdrželi jsme nejvíce branek, což není nic, co by nás mělo těšit. Další zajímavostí je fakt, že i když nepadá moc branek , v osmi utkáních 20, tedy průměr 2,5 na utkání, tak žádné utkání neskončilo bezbrankovou remízou. Dalším poznatkem, dá se říci očekávaným, jsou remízová utkání favoritů mezi sebou (Španělsko-Itálie a Francie-Anglie). V utkání Německo-Portugalsko ke stejné remíze nebylo daleko. Největším překvapením je porážka Nizozemska s Dánskem 0:1.
Pokud jde o herní projev, tak převládá opatrná hra, týmy vycházejí převážně z disciplinované obrany, se snahou o rychlý protiútok. Výjimkou byl tým Česka, který tedy disciplinovaně směrem dozadu nehrál. Hrála tak ale např. i fotbalová velmoc Anglie a vůbec se za to nestydí.
Pouze tři týmy vstřelily více, než jednu branku. Chorvatsko a Rusko více díky slabé hře svých soupeřů (Irsko a Česko), Ukrajina díky veteránovi Ševčenkovi. Z této statistiky je logické, že z těchto týmů jsou i tři střelci dvou branek. Jmenovaný Ukrajinec Ševčenko, Rus Dzagojev a Chorvat Mandžukič. Pozadu nechtějí zůstat ani další evropští kanonýři, jako Ibrahimovič, Gomez, Fábregas a Lewandowski, kteří vstřelili jednu branku.
Zajímavou základní sestavu poslal do utkání Španělska s Itálií trenér Španělů Vicente del Bosque. Nebyl v ní žádný útočník!!!!  V rozestavení 4 2 3 1 hrál útočníka záložník Fábregas. Snad i to je důkaz o tom, že na ofenzívnost týmu nemá počet útočníků vliv, jak se u nás ještě pořád někteří domnívají.  Hrát na dva hrotové útočníky v rozestavení 4 4 2 je totiž už přežitý způsob hry a prakticky nikdo už tak ve špičkovém fotbalu nehraje. Pokud jsou v sestavě dva útočníci, tak jeden z nich hraje v obranné fázi pod vysunutým útočníkem, jako např. Švéd Ibrahimovič pod Rosenbergem, tedy v rozestavení 4 4 1 1. Podstata je v tom, že podhrotový útočník pomáhá ve středu hřiště, protože tam se hraje o zisk nebo ztrátu míče. A to je moment, který v dnešním fotbalu rozhoduje o tom, zda branku vstřelím nebo ji obdržím.
     Dnes tedy začíná druhé kolo utkání ve skupinách naší skupinou „A“. Náš tým má nejen co napravovat, ale potřebuje vyhrát, pokud chce myslet na postup. Tak držme palce.

Komentáře nejsou povoleny.