Vyřeší se obě tajenky už dnes?

  Letošní ročník nejvyšší české fotbalové soutěže Gambrinus ligy má opravdu dramatický průběh a ještě dvě kola před koncem není jisté, kdo získá mistrovský titul a kdo sestoupí s jistým Žižkovem do II.ligy.

Jasno je jen o vítězi Poháru České pošty. Tím je Sigma Olomouc, ovšem není jisté, zda ji UEFA, vzhledem k trestu odpočtu devíti bodů za údajnou korupci, do Evropské ligy pustí. Takže vlastně jisté je jen to, že prvním sestupujícím je Žižkov.
Samozřejmě všichni jsme chodili do školy, umíme tedy dobře počítat a víme, že variant konečného umístění po 30.kole je mnoho. Dnes je na pořadu kolo předposlední, tedy 29. a při určitých výsledcích může být jasno už dnes. Tomu já ale nevěřím. Jsem přesvědčen, že dnes ve 20,00 hod. nebudeme mít jasno o nic více, než v této chvíli, kdy adeptem na titul mistra je trojice týmů v momentálním pořadí Liberec, Sparta a Plzeň. Na opačném pólu tabulky je kandidátů na druhé sestupové místo také trojice klubů, v pořadí od 15. příčky Bohemians, Baník Ostrava a Sigma Olomouc. Ta jen jako jedna velmi nepravděpodobná teoretická varianta.
I v médiích je možno si zjistit, při jakém zisku jednotlivých týmů může nastat ta která varianta, proto je všechny nebudu vypočítávat. Jen můj odhad mi říká, že titul získá, i přes svá častá jarní klopítnutí, pražská Sparta. Proč si to myslím? Protože předpokládám, že v posledních dvou utkáních Gambrinus ligy získá plný počet 6 bodů (na Dukle a s Českými Budějovicemi), bude mít na svém kontě bodů 66. Liberec nevyhraje v derby v Jablonci a neporazí na závěr doma Plzeň. I při dvou remízách skončí na zisku 64 bodů. A Plzeň? Ta i když obě utkání vyhraje, tak získá „jen“ 65 bodů a to by na Spartu nestačilo. Tak uvidíme, jak to bude vypadat dnes večer a hlavně v sobotu, kdy se hraje poslední 30. kolo, po závěrečných hvizdech rozhodčích.
Pokud jde o sestupovou příčku, tak tady, po zkušenostech z posledních kol, favorizuji ostravský Baník. Má jednu velkou výhodu oproti pražským Bohemians (Sigmu do těchto teorií vůbec netahám). Má momentálně o bod více a „stačí“ mu tedy dvakrát vyhrát. Tzv. to má ve svých rukou a Bohemians i po dvou výhrách sestoupí.
V souvislosti se závěrečnými koly soutěže si nikdo, tedy ani já, nemohl nevšimnout hrubých chyb rozhodčích v některých důležitých utkáních. Ne, že bych s tím nepočítal. Děje se to každou sezónu a určitě ne jenom v naší lize. Zkrátka se nad tím můžeme podivovat, rozčilovat, odsuzovat, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat. Bohužel to jaksi patří k fotbalu, stejně tak, jako patří k dnešku podvody se státními zakázkami atd. Takový je dnes svět a skoro se mi chce říci, že to nemá cenu řešit. Naštěstí si to neříká komise rozhodčích v čele se slečnou Damkovou. To je člověk, kterému já v této funkci věřím a také věřím tomu, že vše spravedlivě posoudí a aktéry podle zásluh „odmění“. Bohužel to postiženým klubům ztracené body nevrátí, což je velmi smutné. O to více, že jedna, nebo i několik chyb rozhodčího může ovlivnit osudy celých klubů a potažmo i jeho členů. Ale to musím zase opakovat formulku o tom, že to nemá cenu řešit, protože se to vyřešit nedá. I když vím, že smířit se s tím (pokud někoho tyhle okolnosti přímo poškodily) je téměř nemožné a nikomu tyhle pocity bezmoci nepřeju. Tak se raději těším na večerní reportáže z několika stadionů Gambrinus ligy.

Komentáře nejsou povoleny.