Jardo, letos jsi v jiné situaci

  Po tomto víkendu, kdy se do čela naší nejvyšší fotbalové soutěže Gambrinus ligy protlačil Liberec na úkor Sparty, jsem se rozhodl „zařadit“ na svoje webové stránky zamyšlení na téma Sparta a její letní změny. Neznám sice detailně atmosféru uvnitř Sparty, ale využiju k tomu svých zkušeností z období, kdy trenér Hřebík začínal uplatňovat svoje moderní prvky v klubech, kde trénoval.

Do těchto úvah jsem se pustil proto, že i já sám jsem před těmi asi 15-ti lety patřil k průkopníkům hry se zónovým způsobem bránění a aktivního tlaku na míč (presinku). Proto mě také prvoligový Jablonec po odchodu svého trenéra Hřebíka do Sparty, angažoval. Měl jsem navázat na jeho práci, což se mi podařilo. V českých poměrech totiž přicházet s něčím novým, progresívním není věc jednoduchá. Najde se spousta těch, co jsou chytří, novinky jen kritizují a jejich zavedení zesměšňují. Zažil jsem to i já a co je smutnější, tak i od trenérských kolegů, kteří by přeci měli být nositeli progresivních myšlenek. Nechci rozvádět, že jednu takovou debatu jsem měl i s pozdějším trenérem „nároďáku“, dnes prvoligovým trenérem. Proto pro mě nikdy nebyl respektovaným trenérem reprezentace a také to podle toho dopadlo. Je jen s podivem, že u nás jsou kvalifikací na tuto prestižní pozici důležitější jiné předpoklady, než odbornost a osobnost trenéra. Tato kritéria pro mě za posledních 15 let splňoval jen jeden trenér. A ne jen proto, že bydlí v Olomouci jako já.
O tom ovšem dnes psát nechci. Chci psát o tom, že trenér Hřebík při příchodu do Sparty letos v létě neodhadl správně fakt, že od doby před těmi 15-ti lety se v našem fotbalu hodně změnilo. I já jsem tenkrát hodně těžil z toho, že soupeřovi hráči nejsou od svých trenérů (kteří stagnovali) adekvátně připraveni na náš předsunutý presink, na tlak na hráče s míčem uprostřed hřiště. Jeden z nich, úspěšný jen s panem Horníkem v zádech, si na tiskovce „stěžoval“, že jeho hráči při porážce 2:3 kromě branek, umožnili mojím hráčům hrubými chybami ještě několikrát postupovat samostatně na jejich branku. Nepochopil tenkrát, možná jen nechtěl přiznat, že jsme jeho obránce aktivním napadáním k těm chybám donutili. V té době totiž ještě fotbalisté nepoužívali tzv.“velkou malou domů“ třeba z poloviny hřiště. Takových případů si pamatuji spoustu i v jiných utkáních. Nemusíte mi to věřit, ale ještě jako hráč jsem tyto prvky nacvičoval na soupeře pod trenérem Brücknerem v roce 1983. Možná už tedy chápete, proč byl nejlepším trenérem reprezentace v posledních letech.
Takto těžil z moderních prvků fotbalu tenkrát i trenér Hřebík. Musím dodat, pokud našel společnou řeč se svojí kabinou. Jak už jsem totiž naznačil, v té době pochopení u hráčů, zejména těch starších, moc nenacházel. Podařilo se to především ve Spartě a i já jsem navštívil, jako trenér Jablonce, památné skvělé utkání Sparty s Realem Madrid na Letné. Z té doby mám uschovaný svůj rozhovor z deníku Sport, kde jsem řekl, že: „Trenér Hřebík všem v Česku otevřel oči“. A za tím si stojím i dnes.
Jenže od té doby se v našem fotbalu mnohé změnilo. Tenkrát novátorské myšlenky trenéra Hřebíka jsou dnes v českém fotbalu samozřejmostí a neplatí to jen pro první ligu. Snaží se o to téměř všichni, někdo s lepšími výsledky a někdo s horšími. Proto bylo poměrně netaktické vydávat svoje změny ve hře Sparty za něco, co bude dělat všem problémy a co tu tzv.ještě nebylo. Já vím, psala to média, ne trenéři, ale takto to vyznělo. Opakuji, pro soupeře Sparty by to byl problém před 15-ti lety, ale dnes už ne. Sparta to pociťuje v každém prvoligovém utkání. Naše trenérská škola je totiž jedna z nejkvalitnějších, což já tvrdím dlouhodobě. Proto také tvrdím dlouhodobě, že kvalita české ligy není tak špatná, jak se všeobecně prezentuje. Je to jen o trenérech, zda se chtějí měřit se světem nebo jen kritizovat a zesměšňovat trenéry, kteří s tím světem chtějí jít dopředu. K těm trenér Hřebík určitě patří, ale určitě již dnes není sám, takových je mnoho. A zdaleka to nemusí být jen bývalí reprezentanti. Spíše naopak.
Patřím k těm šťastlivcům, kteří pracovali vedle nebo blízko trenéra Brücknera. On byl inspirací i pro mě, v taktických fotbalových aspektech byl daleko pžed ostatními a není náhoda, že reprezentace pod ním byla tak úspěšná. Potvrzují to i vzpomínky jeho svěřenců v rozhovorech, jak to nedávno potvrdil i Marek Jankulovski nebo pravidelně i Pavel Nedvěd. Trenér Brückner totiž dokázal o svých progresívních myšlenkách přesvědčit i hráče, přenést je tréninkem do hry a získat tím kabinu na svoji stranu. A to je základní předpoklad k úspěšnosti trenéra.  Symbolická, z mého pohledu, je i skutečnost, že v čele Gambrinus ligy je momentálně Liberec, jehož trenérem je Jarda Šilhavý, který se 12 let učil od trenéra Brücknera jako jeho asistent u reprezentace U21 a u „áčka“.

Komentáře nejsou povoleny.